Marineschepen.nl
 
   
 

Taiwan geïnteresseerd in radars Thales, maar wapenembargo verbiedt verkoop


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-09-2020 | Laatst aangepast: 22-09-2020


Het lukt Taiwan niet om zelf alle radars te ontwerpen voor de nieuwe fregatten. Daarom zou Taipei zowel Thales als Raytheon hebben gevraagd om radars voor te stellen. Dat meldt de Taiwanese website UP Media op basis van bronnen binnen de Taiwanese strijdkrachten.

Taiwan
Een model van het nieuwe fregat. De radar achter de brug (de cirkel en rechthoek eronder) vormt het grootste probleem. (Foto: Wi Lin Zhang/ CC 3.0)

In 2016 maakte Taiwan de plannen voor nieuwe fregatten bekend, het Zhenhai-project. De Taiwanese marine vaart al lange tijd met oude Amerikaanse fregatten en destroyers uit de jaren '80 of eerder en Franse La Fayette-fregatten uit de jaren '90. Naast natuurlijk de zusjes van de Walrusklasse onderzeeboten, die Nederland aan Taiwan leverde.



Ondertussen is de aanwas van Chinese fregatten en destroyers haast niet meer bij te houden. Het zijn er niet alleen veel, de Chinese schepen zijn ook nog modern. Taipei kan China qua aantallen bij lange na niet bijbenen, ook de technologische voorsprong is verdwenen, maar de -in China's ogen- afvallige provincie doet er alles aan om in ieder geval de huidige vloot te voorzien van moderne vervangers.



Nieuwe generatie fregat
De Zhenhai, een fregat van 4.500 ton, wordt daarom voorzien van een Mk 41 lanceerinrichting, kanons, Taiwanese antischeepsmissile en een nieuw lokaal gebouwd combat management systeem. Ook zou er een eigen phased array worden ontwikkeld. Dat laatste blijkt een brug te ver. De door Taiwan ontwikkelde radar zou veel te zwaar zijn voor het huidige ontwerp, waardoor het schip zou moeten groeien naar zo'n 6.000 ton. Het fregat moet in 2026 aan de vloot worden toegevoegd en een herontwerp zou te veel vertraging opleveren.



De oplossing is nu, zo bedacht Taipei, om radarbouwers Thales en Raytheon te vragen om radars te leveren. Een op het eerste gezicht voor de hand liggende gedachte omdat beide bedrijven al vele marineschepen hebben voorzien van radars met de gewenste phased array technologie. Met deze technologie, die terug te vinden is in o.a. de Nederlandse APAR (sinds 2001 aan boord) en SMART-L MM/N (2019), en in de SPY-1 en SPY-6 radars van Raytheon, kan het luchtruim sneller en nauwkeuriger worden afgezocht, zijn er vollop digitale toepassingen mogelijk en kunnen meer raketten beter van doelsinformatie worden voorzien.

Volgens de Taiwanese website UP Media heeft de Taiwanese marine "Thales van Europa en Raytheon van de Verenigde Staten afzonderlijk uitgenodigd om briefings te geven over gefaseerde radars die geschikt zijn voor installatie op fregatten van 4.500 ton, en is begonnen met het evalueren van phased array radars die voldoen aan operationele vereisten. Als het aanbod van de buitenlandse fabrikant binnen het budget valt, zal de marine na selectie bepalen welk type radar moet worden gebruikt en deze vervolgens overhandigen aan de Chinese Academie van Wetenschappen voor integratie met het Xunlian-combat management systeem." Wat verder opvalt is dat de Taiwese website zich in het artikel vooral lijkt te richten op APAR, een radar die in de jaren '90 is ontworpen. Voor de komende Nederlandse, Belgische en Duitse fregatten wordt echter een moderne versie ontwikkeld, APAR Block 2.

infographic radars
Verschillende ontwikkelingen van radars door de tijd. De bovenste radar werd in de jaren '70 geïntroduceerd, de SPY-1 niet veel later en is nog steeds een belangrijke radar voor de Amerikaanse marine. De opvolger SPY-6 is veel beter. De APAR staat op de Nederlandse LCF'en en de SMILE op de Hollandklasse en Karel Doorman. Lees hier meer over die radars. (Door: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Maar het gaat niet gebeuren
Requests for Information, plannen en discussies ten spijt, Thales zal geen Nederlandse radars leveren aan Taiwan. Een woordvoerder van Thales wees, in een reactie op vragen van Marineschepen.nl vanmiddag, op het wapenembargo tegen Taiwan.

Terwijl de VS in 2019 nog Mk 41 verticale lanceerinrichtingen leverde aan Taiwan, kent Nederland al decennia een wapenembargo tegen Taiwan. Voor de radarbouwers in Hengelo is dat niets nieuws, in 1992 liepen zij tegen de embargo-muur toen Frankrijk de voor Taiwan bestemde fregatten wilde voorzien van radars van Hollandse Signaal Apparaten (HSA), de voorloper van Thales Nederland. HSA kon zestien Franse fregatten met radars uitrusten, schreef het NRC Handelsblad toen. Het Hengelose bedrijf kreeg niet de toestemming die de RDM in 1980 nog wel kreeg voor de verkoop van twee onderzeeboten aan Taiwan.

De Franse fregatten gingen zonder Nederlandse radars naar Taiwan, gevolgd door Mirage gevechtsvliegtuigen. Dat leidde tot tegenmaatregeling van China en dat betekende voor Taiwan min of meer het einde van het importeren van wapensystemen uit Europa. In datzelfde jaar had de Duitse Defensieraad zich namelijk nog gebogen over verkoop van tien fregatten en tien onderzeeboten aan Taiwan, om deze miljardendeal rond te kunnen krijgen moest het Duitse wapenembargo worden opgeheven. Het leverde hevige politieke discussies in Berlijn op, maar opnieuw werd gekozen voor de optie die ook China het liefst ziet.

Twee jaar later mochten de afgedankte Zwaardvisklasse onderzeeboten ook niet verkocht worden aan Taiwan.



Verenigde Staten
Zit Taiwan dan helemaal zonder toevoer van buitenlandse wapensystemen? Nee. Weliswaar was eerder de export van Amerikaanse torpedobootjagers geblokkeerd, de Verenigde Staten hebben van 2010 t/m 2019 voor 23 miljard dollar geëxporteerd naar Taiwan. 2019 spande de kroon met ruim een miljard dollar aan verkochte tanks, raketten en munitie.

Daar blijft het niet bij, want vorige week werd nog bekend dat Washington opnieuw een grote exportdeal gaat goedkeuren. Dit keer zou het gaan om onder andere drones en antischipraketten.

Het meest recente probleem bij de Taiwanese marine biedt dus vooral kansen voor Raytheon.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Oplopende spanningen Zuid-Chinese Zee