Marineschepen.nl
 
   
 

Terma en Alphatron Marine gaan intensiever samenwerken en kijken naar vervanging hulpvaartuigen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-12-2020 | Laatst aangepast: 05-12-2020


Vorige week tekenden Terma en Alphatron Marine een Memorandum of Understanding (MoU) die moet leiden tot een intensievere samenwerking tussen het Deense bedrijf en het bedrijf uit Rotterdam. Terma en Alphatron Marine hebben in het verleden al veel schepen voorzien van onder andere radars en consoles. Een toekomstig project waar de twee partijen weer hopen samen te werken, is de vervanging van hulpvaartuigen van de marine.

Alphatron Terma
Erik van Boom (links), Managing Director Alphatron Marine en Arjen Vos, Terma Vice President & General Manager (Europa) tekenen de MoU. De samenwerking is niet exclusief, de partijen mogen dus nog altijd met andere bedrijven soortgelijke samenwerkingsverbanden opzetten. (Foto: Alphatron Marine)

Alphatron Marine is al jaren actief op de marinemarkt, maar is binnen de Nederlandse marine mogelijk minder bekend. Het van origine Rotterdamse bedrijf, dat enkele jaren terug werd overgenomen door het Japanse JRC, heeft onder andere veel met Damen samengewerkt. "Wij hebben bruggen en surveillance-systemen geleverd voor veel Stan Patrol patrouilleschepen die Damen heeft gebouwd," zegt Bas Meijers van Alphatron Marine. "Denk dan aan de kustwacht- en marineschepen voor Albanië, Bahama's, Jamaica, Trinidad & Tobago maar ook de dit jaar opgeleverde korvetten voor Pakistan."Behalve consoles, kan Alphatron Marine onder andere nachtzichtapparatuur, WECDIS (systeem voor elektronische zeekaarten) en Combat Management Systems van verschillende merken leveren, en integreren tot een werkend geheel. In dat geval is Alphatron Marine een zogenaamde system integrator in het segment van kustwachtschepen en kleinere marineschepen.

Aan de andere kant staan de SCANTER-radars van Terma op de kleinste tot de grootste marineschepen van Europa. Het Deense bedrijf levert ook een reeks aan andere systemen zoals Combat Management Systems en C-Guard decoys voor marineschepen.

Oude samenwerking levert kansen op
In Nederland werkt Terma al lange tijd samen met Alphatron Marine. "Er is echt een klik. Ze weten ook heel veel van onze producten", zegt Arjen Vos, Vice President & General Manager (Europa), over de twee Alphatron. "Na iedere samenwerking kwam de vraag naar boven: moeten we niet iets meer doen?" Het antwoord was 'ja' en vorige week zette Vos zijn handtekening onder de MoU.

Vos: "Het doel van de samenwerking is integratie van de supplychain. We kunnen apart SCANTER-radars verkopen en Alphatron apart consoles en de brugintegratie verzorgen, maar je kan het ook bundelen. Werven juichen onze samenwerking toe; zij hebben weer een leverancier minder als leveranciers onderling gaan samenwerken. Op onze beurt denken we dat we sneller kunnen werken en onze producten voor een lagere prijs kunnen aanbieden. Dus een eerste stap is nu mensen gaan opleiden, wederzijdse kennisoverdracht."

Voor Alphatron Marine betekent een samenwerking met Terma een kans om meer voet aan de grond te krijgen in een iets hoger segment van de markt. "De markt die we al hebben bediend willen we verbreden en nog meer high-end systemen aanbieden. De Terma radars en systemen zijn net een segment hoger dan sommige andere producten waar we mee werken. De SCANTER-radars zijn bijvoorbeeld wel solid state radars maar wel in de X-band, met een hoop interessante features die heel bruikbaar zijn voor het militaire domein. De Terma SCANTER 2600 bijvoorbeeld, dat is het instapmodel van de SCANTER-radars en daar hebben wij een businessmodel voor."Vervanging Mercuur, hydrografische opnemingsvaartuigen, Van Kinsbergen
De marine wil de komende jaren tien 'hulpvaartuigen' vervangen: schepen zoals de Mercuur, de hydrografen, opleidingsschip Van Kinsbergen, duikvaartuigen, etc. De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft besloten om deze schepen zoveel mogelijk in één keer te vervangen. Dit zijn kleinere schepen en passen goed in het straatje van de nieuwe Terma-Alphatrontandem: "We kijken zeker naar dat vervangingsproject."

De komende tijd zullen de bedrijven het raamwerk van de samenwerking opzetten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Terma

Terma wil Nederlandse markt op