Henk Boomstra tekende dit jaar weer meer dan honderd cartoons voor Marineschepen.nl. Deze 'Beste Stuurlui'-cartoons met Wolfrad en Latters in de hoofdrol werden ook weer massaal bekeken en gedeeld. Terugkijken op dit cartoon-jaar levert behalve een fraaie top-11 ook een beeld van enkele interessante hoogte- en dieptepunten van dit jaar.
Alle cartoons op deze pagina: door Henk Boomstra/ Wordtgetekend.nl
Voor het vijfde jaar geeft marineofficier en -cartoonist Henk Boomstra gebeurtenissen in en om de marine met een knipoog weer in zijn illustraties. (Zie hier het overzicht van alle cartoons.) Soms op basis van het laatste nieuws en soms op basis van een ervaring tijdens een doorsnee vergadering. Op basis van het aantal keren dat de cartoon is bekeken, het aantal likes en shares op social media is de volgende ranking tot stand gekomen.
1 - Verwaarloosde rots in de branding
De cartoon die door de bezoekers en volgers van Marineschepen.nl het meest werd gewaardeerd ging over het haast ondenkbare: dat hét icoon van Den Helder, het baken van Noord-Holland voor zeevarenden, zeer waarschijnlijk binnenkort gesloopt moet worden. De 143 jaar oude vuurtoren die voor iedereen die bij de marine heeft gevaren onlosmakelijk verbonden is aan de thuishaven, is het slachtoffer geworden van jarenlange verwaarlozing. En juist die verwaarlozing is de link in deze cartoon met de realiteit bij Defensie. Verwaarlozing die zelfs een rots -of in dit geval een vuurtoren- in de branding kan doen vellen, waardoor iets dat er altijd was en waar altijd op gerekend kon worden, om kan vallen.
2 - Klassiekers blijven leuk
In mei vertrok Zr.Ms. Evertsen voor een reis van bijna zeven maanden met HMS Queen Elizabeth naar de Zuid-Chinese Zee en Japan. De bijna 200 mensen aan boord werden uitgezwaaid door vrienden en familie. Het liefst wil je na vertrek van het schip als achterblijver zo snel mogelijk de auto in en dan naar huis... De cartoon is gebaseerd op waargebeurde verhalen!
3 - Onderzeebootzorgen
Dit jaar stond -op gebied van nieuwe onderzeeboten- in het teken van de gesprekken met de scheepswerven. Tijdens deze dialoogfase bleek dat er meer tijd nodig is dan Defensie had gezegd. Om trieste situaties kun je soms maar het best om lachen.
4 - Misschien niet de beste stuurlui
Hoe kan een gigantisch containerschip in het Suezkanaal, dat niet bepaald bekend staat om het lastige bochtenwerk, nu plots uit koers raken en vast komen te zitten? Harde wind, een stuurfout? Of was er toch een andere oorzaak...
5 - Join the navy and see the world (again)
Een cartoon die vooral onder de Facebook-volgers op Marineschepen.nl erg hoog scoorde, had betrekking op de reis van de Evertsen. Door de coronasituatie ter plaatse was het de bemanning niet toegestaan om de wal op te gaan (passagieren) en dat is natuurlijk jammer voor iedereen die wat wilde zien van zo'n bijzondere haven. Join the navy and see the sea is maar beperkt wervend, immers. De vraag die leeft bij de marine is of de gemiddelde jongeman/ -vrouw de wereld niet allang heeft gezien. Zo schreef een volger op Facebook in een reactie op deze cartoon dat hij toen hij in Tilburg woonde niemand kende die ooit van Curacao had gehoord en sinds hij in Den Helder woont, kent hij er niemand die niet ooit op Curacao is geweest. Zo zie je maar hoe de wereld is veranderd.
6 - Win-win
Tijdens de debatten na Prinsjesdag werd zoals altijd over tal van onderwerpen gesproken, maar Defensie werd haast vergeten. Vooral SGP-fractieleider Kees van der Staaij viel op toen hij Rutte onderbrak in zijn betoog na een paar korte zinnen over Defensie, en pleitte voor meer geld. En zo geschiedde. Maar Van der Staaij werd niet de nieuwe minister van Defensie.
7 - Goochelen met cijfers
Een opmerkelijke wending in de berichtgeving over vacatures had half november plaats. Toenmalig staatstsecretaris van Defensie Barbara Visser had vorig jaar nog over 9.000 vacatures gesproken, maar dat bleek volgens Defensie nu anders te liggen. In een poging om de zaak te verhelderen werd onderscheid gemaakt tussen vacatures die open stonden en vacatures die niet open stonden en dus geen vacature waren. Bij schrijver dezes is wel bekend dat Defensie (en de marine) onderscheid maakt tussen de aanstellingsopdracht (te werven personeel) en een niet ingevulde functieplaats (bijvoorbeeld omdat iemand in opleiding is), waardoor de term vacature zoals die bekend is in de burgermaatschappij niet één op één te vertalen is. Maar helemaal lekker ging die communicatie niet. Voer voor cartoonisten!
8 - Coronamaatregelen
Om corona kunnen we helaas niet heen in een terugblik. En ook in deze door de lezers van Marineschepen.nl samengestelde lijst is corona dan ook niet uit te roeien. De avondklok, het lijkt alweer lang geleden, was in januari 2021 een 'hot item'. Nieuw en ongekend. Nou ja... bij nader inzien blijkt dat we die al heel lang te kennen! Dat heeft iedereen zich gerealiseerd dankzij een wakkere cartoonist van de wacht.
9 - Gemengd... varen
Gemengd varen, een term uit de jaren '80. Maar bij de Onderzeedienst helemaal actueel. En gemengd varen op de bovenwatervloot is ook iets dat zich ontwikkelt, zo hoopte een enkeling...
10 - Cowboys
Sinds dit jaar is de beveiliging van koopvaardijschepen niet meer exclusief voor mariniers of andere militairen. Ook particuliere beveiligers mogen zich er aan wagen. En dat leidt tot de vrees voor 'cowboys'. Als je deze cartoon ziet, vraag je je af waarom die zo gevreesd zijn.
11 - Alles uit de kast
Er wordt hard gewerkt aan nieuwe schepen, maar 2021 was op materieel- en personeelsgebied niet het beste jaar voor de vloot. Schepen werden tegen de kant gelegd door personeelsgebrek, er zijn te weinig schepen en de schepen zijn op hoge leeftijd. Tot overmaat van ramp verscheen middenin het zomerverlof het grootste Iraanse marineschip voor de Nederlandse kust. De marine had noch het personeel noch het materieel om een niet-bevriende passant ernstig in de ogen kijkend te begeleiden richting de buren. Gezichtsverlies! Gelukkig was er de voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ingehuurde Geosea. Het knalrode schip heeft de taak op zich genomen om de Iraniërs te escorteren. Nederland is er mee weggekomen.