Marineschepen.nl
 
   
 

Raketschild-test gelukt: De Zeven ProvinciŽn schrijft geschiedenis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-05-2021 | Laatst aangepast: 28-05-2021


De Amerikaanse torpedobootjager USS Paul Ignatius heeft vandaag met succes een ballistische raket in de ruimte vernietigd. Dat deed de Paul Ignatius op basis van de radarinformatie van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. 29 jaar nadat de eerste Nederlandse plannen met de Luchtverdedigings- en Commandofregatten op gebied van Ballistic Missile Defence (BMD) werden gepresenteerd, is voor het eerst een Europees marineschip er in geslaagd om een ballistisch doel te volgen en data door te sturen met de eigen middelen.

De Zeven ProvinciŽn
Het LCF Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn met de duidelijk herkenbare nieuwe Thales SMART-L MM/N-radar op de hangaar, specifiek ontworpen om het luchtruim in beeld te brengen en objecten in de ruimte in kaart te brengen. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De finale van de grote lucht- en raketverdedigingsoefening At Sea Demo/ Formidable Shield was een succes. "Het ging fantastisch", zei commandant van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn KLTZ Bob van Hoof in een telefonische reactie vrijwel onmiddellijk na het succesvolle event. "Uit nadere analyse moeten alle details nog blijken, maar we hebben alles gezien wat we wilden zien."De test stond aanvankelijk voor vrijdag gepland. "Maar er was een koopvaardijschip in de range en dat schip kon vanwege het slechte weer niet van koers veranderen en snel het gebied uit komen", zei Van Hoof. Vandaag lukte het dus wel en het BMD-team is erg blij met het resultaat. Van Hoof: "De sfeer is fantastisch bij de mensen van Thales en onze BMD-mensen."

Spannend was het vandaag niet volgens de commandant en hoofd operationele dienst LTZ1 Kevin Stolk. "De eerste vorige week was een stuk spannender. We hadden daarvoor wel satellieten getrokken en simulaties gedaan, maar nooit een ballistisch doel. Dus die eerste serial was spannnend, maar ging wel erg goed. Dus bij dit event was het minder spannend en hadden we er alle vertrouwen in dat het goed zou gaan", zei Stolk.Eerste Europese schip
Het is voor het eerst dat een Europees marineschip met de eigen middelen (zonder experimentele opstelling) een ballistisch doel detecteert, volgt en de data deelt voor een launch on remote.

In de loop van de oefening Formidable Shield had De Zeven ProvinciŽn al aan de Amerikanen laten zien data te kunnen leveren die nauwkeurig genoeg was om er een ballistische raket op te kunnen lanceren. Toen het vlootverband zondag begon aan de finale test, was dus bekend dat De Zeven de cueing zou doen. Dan moet het op het moment suprÍme nog wel lukken, en dat gebeurde.

Het uitschakelen van het ballistische doel moest het Nederlandse fregat wel aan de Paul Ignatius overlaten, omdat Nederland de daarvoor benodigde SM-3 raket niet heeft aangeschaft. Op zee hebben alleen de VS en Japan een dergelijk wapen. De Nederlandse fregatten zijn er wel geschikt voor, maar de raketten zijn mede in verband met de hoge kosten nog niet aangeschaft.

Multitasken
Het Nederlandse fregat kan nog iets bijzonders, namelijk een ballistisch doel waarnemen en tegelijkertijd antischipraketten in de atmosfeer detecteren en uitschakelen. Dat deed het schip aan het begin van Formidable Shield. Na de lancering van ESSM-raketten heeft De Zeven nog een keer, maar dan gesimuleerd ESSM-raketten gevuurd en tegelijkertijd een ballistische raket gevolgd in de ruimte. Kevin Stolk: "Alleen de Amerikanen kunnen dat met de schepen die de laatste versie van AEGIS hebben ook. Verder was dit dus uniek."

Voor het Nederlandse fregat wacht nog geen terras in de zon om het succes te kunnen vieren, het schip vaart momenteel op hoge snelheid vanuit de Atlantische Oceaan naar Noorwegen om daar Harpoons te gaan lanceren. Maar de BMD-tests zijn nu afgerond en Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn is straks echt een BMD-schip.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Finale Formidable Shield nadert

De Zeven ProvinciŽn gemoderniseerd

Hoe De Ruyter de ballistische raket volgde

Formidable Shield 2017

At Sea Demo 2015 een succes