Marineschepen.nl
 
   
 

Meer details bekend over aandeel Thales in Brits Type 31 fregat


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-02-2020 | Laatst aangepast: 07-02-2020


Gisteren werd in het Verenigd Koninkrijk de software van Thales voor de commandocentrale van de nieuwe Britse Type 31 fregatten gepresenteerd aan de pers. De software, Tacticos genaamd, is een grote stap vooruit voor de Britse marine. Tussen de regels door werd ook meer bekend over de andere producten uit Nederland die aan de Britten worden geleverd.

Tacticos
Een archieffoto van Tacticos met veel functionaliteiten die voor Nederlands commandocentralepersoneel bekend zal klinken, al heeft de Nederlandse marine geen Tacticos maar Guardion. Beide stammen ze af van DAISY dat werd ontwikkeld voor Belgische en Nederlandse fregatten in de jaren '70. (Foto: Thales)

Vorig jaar werd het consortium bestaande uit Babcock, BMT en Thales als winnaar uitgeroepen in de race om de nieuwe Type 31 fregatten voor de Britse marine. Op dat moment was al bekend dat de schepen werden voorzien van sensoren en software van Thales Nederland. Nu is daar meer informatie over.



27 jaar Tacticos
In Crawley, letterlijk onder de rook van vliegveld Londen Gatwick, is het hoofdkantoor van Thales UK gevestigd. Daar werd gisteren Tacticos aan de pers gepresenteerd. Gerben Edelijn, die enerzijds directeur van Thales Nederland is en tegelijk de leiding heeft over de bovenwatersystemen van Thales wereldwijd, sprak van een historisch moment voor Thales om de Royal Navy toe te kunnen voegen als klant van Tacticos.

In de nieuwe demo en trainingsruimte werd getoond hoe Tacticos ingezet kan worden tijdens een oorlogssituatie op zee.
Tacticos tovert namelijk de informatie van de radars, sonars en andere sensoren op de beeldschermen van de commandocentrale, ook kunnen de operators deze sensoren instellen, doelen aanwijzen en wapens lanceren.



Dit is niet nieuw. En Tacticos is niet nieuw. Sterker, Tacticos komt voort uit het Digitaal Automatisch Informatieverwerkingssysteem (DAISY) dat in de jaren '70 op de Belgische Wielingenklasse en de Nederlandse Geleide Wapenfregatten werd geplaatst. Dit combat management systeem (CMS) werd door het softwarehuis van de marine in de loop der tijd gemoderniseerd en verbeterd. Op de Nederlandse schepen draait nu de zoveelste generatie (onder de naam Guardion).

Tacticos zelf kwam hier uit voort toen Hollandse Signaal Apparaten, voorloper van Thales in Hengelo, in 1993 van de Turkse marine de vraag kreeg om een CMS te maken voor hun nieuwe schepen. Sindsdien is Tacticos een exportsucces. Inmiddels zijn er zo'n 25 marines die gebruikmaken van deze software uit Nederland.

De Royal Navy komt hier bij, al is het CMS dat Thales al eerder verkocht aan de Britse marine voor hun nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen een afgeleide van Tacticos.



Tacticos UK
Toch zullen de nieuwe Type 31's niet voorzien worden van exact hetzelfde CMS, de Royal Navy zal namelijk een eigen versie krijgen. En die wordt in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld. Want in het contract met de Britse marine is vastgelegd dat Thales in de UK speciaal voor Tacticos een software-afdeling opricht voor de Type 31's.

Dat project is inmiddels opgestart en de Britse Tacticos begint vorm te krijgen, het ontwerp van de toekomstige commandocentrale is nagenoeg gereed en steeds meer engineers worden in de UK aangetrokken voor het CMS.

Dat betekent niet het werk aan Tacticos in Hengelo zal verdwijnen. Immers, er zijn nog 24 andere klanten, en aan een CMS moet steeds vaker voorzien worden van updates. Edelijn: "De strategie van lokale ontwikkeling is overigens niet nieuw, dat doen we in vele landen. We zullen, samen met de UK, Tacticos blijven ontwikkelen op basis van de inbreng van onze klanten. Wat belangrijk is, is dat we de nieuwste technologie bieden aan onze klanten in een tijd waarin de dreiging zich snel ontwikkeld."

En helemaal in Type 31-sferen is de is Tacticos-demoruimte ook nog niet. De demo had namelijk plaats op een virtueel Sigma-klasse fregat van Damen. Niet erg vreemd, want ook daar is Tacticos op geïnstalleerd.

In de demoruimte speelde zich een kort oorlogsscenario af; het fregat kreeg te maken met vijanden in de lucht en op zee. Deze werden, in eerste instantie aan de hand van vooraf ingestelde regels als vijand geclassificeerd, en na akkoord van de 'commandant' aan stukken geschoten. De mens komt er steeds minder aan te pas. Een evolutie die al jaren geleden is ingezet in de wereld van het CMS.

Type 31
Een artist impression van het Type 31-fregat van 12 september 2019. (Bron: Babcock)

Nieuw
Een andere evolutie, die voor Tacticos en Guardion-gebruikers ook bekend is, is de mate van integratie van alle sensoren in het CMS. De data van de sensoren wordt dus samengevoegd en de posities zijn flexibel, waardoor een operator op iedere stoel kan zitten, kan inloggen en de informatie zien die voor hem/ haar van belang zijn.

Zeker het principe van flexibele posities werd tijdens de demo meerdere keren benadrukt, een concept dat op de M-fregatten al werd geïntroduceerd. Dit is voor de Royal Navy echter een van de waardevolle nieuwe toevoegingen. Tacticos is voor de Britse marine namelijk toch een belangrijke stap vooruit; in de commandocentrale van Britse schepen wordt veel meer gescheiden gewerkt. Systemen worden soms los aangekocht en maar tot op bepaalde hoogte aan de rest gekoppeld.

NS110
Behalve dat de demo inzicht gaf in hoe Tacticos werkt, viel uit de demo en de vragen van de Britse marine zelf op te maken welke systemen Thales zal leveren. Iets waar sinds september wel in de media over wordt gesproken, maar wat Thales officieel nog niet bekend heeft gemaakt. Bovendien stond niet alles vast, in september waren de contracten nog niet getekend.

Inderdaad zal Thales de nieuwste radar uit het Hengelose assortiment leveren: de NS110. (Eigenlijk is de naam NS100, maar engineers bij Thales geven de voorkeur aan de meer specifieke aanduiding NS110. Andere subvarianten zijn NS104 en NS106. NS100 is de overkoepelende naam.) Met deze digitale radar moeten de fregatten tot ver in de toekomst, mede dankzij regelmatige updates, uiteenlopende dreigingen in de lucht kunnen detecteren en volgen.

Daarnaast zullen de optische sensoren Mirador (2x) en de Gatekeeper worden geplaatst op de Type 31 fregatten. Ook zet Thales in op bescherming tegen cyberdreigingen en wordt cyber meegenomen in de ontwerpen van de systemen.

Even geduld
Voor we de sensoren en Tacticos op zee aan het werk kunnen zien, moeten we nog even geduld hebben. Later dit jar hoopt het team het ontwerp van het schip in detail uit te kunnen werken te geraken. Daarna begint de bouw, in de UK. Het eerste fregat zal in 2023 te water worden gelaten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 31

Nieuw fregat krijgt Nederlandse radars

Voorstel met Thales radars getipt als winnaar