Marineschepen.nl
 
   
 

Toch camouflagepatroon op nieuw uniform vlootpersoneel


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-04-2019 | Laatst aangepast: 22-04-2019


Ook voor de vloot gaat de marine overstappen op een camouflagepatroon. Dat blijkt uit een tweet van de directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) vice-admiraal Arie Jan de Waard, van afgelopen zaterdagavond. Heel Defensie wordt de komende jaren voorzien van een nieuw uniform onder de titel Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS).

Roemenië
Close-up van het Roemeense camouflageuniform van marinepersoneel. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het DOKS zit er al enige tijd aan te komen. Op 14 juni 2016 werd de A-brief voor het project verstuurd, twee jaar later werden de eerste voorlopige kledingsstukken aan de landmacht uitgereikt. Ook het Boordtenue (BT) van de marine wordt vervangen, net als gevechtstenue van het Korps Mariniers. De mariniers krijgen een camouflagepatroon dat overeenkomt met dat van de landmachtmilitairen. Voor de vloot zou er minder veranderen, want op 17 oktober 2018 twitterde De Waard dat de vloot een "effen donkerblauw" uniform zou krijgen. "Lijkt op GVT land met [marine] eisen, voor snelheid geen draagproef (geldt voor heel DOKS), na gunning eerst nul-serie, ervaringen benutten we voor verbeteringen, dan update systeem, zit in contract, maakt ons ook wendbaar."



Afgelopen zaterdag bleek dat echter te zijn veranderd. De Waard antwoordde op een vraag op Twitter dat "CZSK [Commando Zeestrijdkrachten] gekozen heeft voor camo blauw". Een afbeelding is nog niet beschikbaar: "patroon wordt nu ontwikkeld. Plaatje volgt zsm."

Camo
(Bron: Twitter.com)

Daarmee neemt de marine afscheid van effen blauw, dat het werktenu voor de vloot altijd heeft gesierd. Met het camouflagepatroon zal de marine echter niet voorop lopen. Landen als Australië, China en Roemenië hebben al langer een camo-uniform voor het varende personeel. Opmerkelijk is dat de US Navy juist afscheid neemt van het blauwe camo, Blueberries genoemd. Per oktober 2019 mag het niet meer gedragen worden. Binnen de Amerikaanse marine is altijd veel kritiek geweest op de blauwe camouflageuniform, in de eerste plaats had dat te maken met het gewicht, de dikte en dat het brandgevaarlijk was.

Maar ook de camouflage zelf werd niet gewaardeerd. "The Navy 'blueberries' – I don't know what the name is, that's what sailors call them – the great camouflage it gives is if you fall overboard," zei de Amerikaanse secretaris van de marine Ray Maybus in juni 2013. Velen begrepen niet waarom de marine hiervoor had gekozen, al speelde mee dat de Amerikaanse marinemannen en -vrouwen vele uniformen hadden. Dat aantal is nu gereduceerd, het marinepersoneel draagt straks een groene camouflageuniform.

Evertsen
Het huidige BT rechts. De persoon met de rode storno heeft een jas aan van het schip, die zit niet in het kledingpakket. Deze jas wordt mogelijk ook vervangen. Deze foto is vorige week genomen aan boord van Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Roemenië
De bemanning van het Roemeense fregat Regele Ferdinand. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)



Australie en VS
Een Australische en Amerikaanse marineofficier. De Amerikaanse officier heeft een 'coverall' aan. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Overigens stappen niet alle marines over op camouflage. Het nieuwe Canadese marineuniform ligt, qua kleur, meer in de lijn met het huidige Nederlandse BT. Ook de Royal Navy is enkele jaren overgestapt op een nieuw effen donkerblauw uniform.

Canada
Het nieuwe Canadese uniform. (Foto: Canadese marine)

Los van de kleur of het patroon, is men bij de marine nu over het BT ook niet altijd tevreden. Het nieuwe uniform moet volgens Defensie die problemen oplossen, door uniformen van de plank aan te schaffen die gaandeweg verbeterd worden.

De nieuwe uniformen moeten in de periode 2020-2022 in gebruik worden genomen. Daaronder valt voor de vloot naar alle waarschijnlijkheid ook een nieuwe jas.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen