Marineschepen.nl
 
   
 

Vaak Russische marineschepen langs Belgische en Nederlandse kust in 2020


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-01-2021 | Laatst aangepast: 28-01-2021


In 2020 passeerden 88 Russische marineschepen de Belgische kust, dat is een duidelijke stijging ten op zichte van eerdere jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische marine die gisteren in het Belgische parlement werden gedeeld.

Severomorsk
Bemanningsleden van Zr.Ms. Karel Doorman maken foto's van een Russisch eskader in 2015 richting de Middellandse Zee (en via het Kanaal). (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Al langere tijd wordt door de NAVO en verschillende NAVO-marines verhoogde activiteit door Russische schepen rond de Noordzee waargenomen. Uit cijfers van de Belgische marine blijkt hoe het nu zit met Russische schepen in onze regio en dan specifiek de passages van Russische marineschepen door het Kanaal, het smalle zeegebied tussen Frankrijk en Engeland. De Russische schepen moeten daarvoor of daarna door de Noordzee zijn gevaren. Dit is overigens volkomen legaal (de zee is immers vrij), maar de veranderingen in aantallen zijn wel interessant.



2020 blijkt een druk jaar te zijn geweest, met veel Russische activiteiten in het Kanaal. Volgens de Belgische marine waren er 53 passages door in totaal 88 Russische marineschepen. Dat is een flinke stijging ten opzichte van het eerste jaar, 2015. Opgemerkt moet worden dat er vanaf 2016 t/m 2019 juist een daling waar te nemen was als het gaat om het aantal passages. Die daling werd in 2020 dus omgezet naar een recordaantal.

Russische schepen
Passages en schepen (als meerdere schepen tegelijk door het Kanaal varen, wordt het als één passage geteld). SSN = nucleaire onderzeeboot, SSK = dieselelektrische onderzeeboot, CG = kruiser, DDG = destroyer, FFG = fregat (en waarschijnlijk korvet), LPD = amfibisch schip (want de Russen hebben nog geen LPD's), AGI = inlichtingenschip, OPV = patrouilleschip, AUX = ondersteuning zoals tanker of sleepboot (Bron: Belgische marine)

Russische schepen
(Bron: Belgische marine)

Russische schepen
(Bron: Belgische marine)

Opvallend is bovendien dat bij de meeste scheepstypen kleine verschillen in aantallen te zien waren, maar in 2020 plots erg veel Russische fregatten gezien werden. Overigens moet het hier gaan om zowel fregatten als korvetten, waaronder die van de Steregushchiyklasse want juist die korvetten waren veel op de Noordzee.



Wat zegt die toename van schepen? Voor Nederland en België op zich niet veel, immers, veel Russische marineschepen die op de Noordzee zijn, zijn onderweg naar huis of op weg naar bijvoorbeeld een operatiegebied als de Middellandse Zee. Maar ook de Noordzee is soms een doel op zich. Zo maakte de marine eerder melding van Russische schepen die opvallend lang bij internetkabels op de zeebodem blijven hangen. Er waren ook opvallende oefeningen. Tijdens een oefening begin 2020 wist de Baltische Zeevloot ruim een maand op de Noordzee te oefenen, en werd later in 2020 een oefening met kruisvluchtwapens gehouden op de Noordzee. En deze activiteiten lijken dus ook toe te nemen.

Commandant van de Belgische marine, flottielje-admiraal Jan De Beurme, zei tegen het Belgische Focus|WTV: "Wij volgen ze en blijven dat doen dat tot ze in een andere zone komen zoals Nederland, Frankrijk of Engeland. Het gaat onder meer om onderzeeërs en fregatten. De Russische schepen lokken niets uit, het is zeer vredevol. Wij houden hen in de gaten en zij ons. Maar machogedrag is misschien een mooi woord."

Met 53 passages per jaar hebben de twee Belgische patrouilleschepen Pollux en Castor het er maar druk mee. Wat de Nederlandse inzet is op gebied van escortes, is niet bekend. De Nederlandse marine deelt de laatste jaren minder over het begeleiden van Russische schepen op de Noordzee.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Russische marine deed oefenlancering in Noordzee