Zr.Ms. De Ruyter zal in maart als eerste Nederlandse marineschip een Tomahawk kruisvluchtwapen lanceren, dat laat een Defensie-woordvoerder weten na vragen van Marineschepen.nl. De test stond oorspronkelijk voor afgelopen september gepland, maar moest worden verplaatst naar begin 2025. Het eerste Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) moet vanaf 2027 voorzien worden van dit kruisvluchtwapen, maar voor dat kan moet er getest worden.
Testlancering van Zr.Ms. De Ruyter van vorige week. Toen werden luchtverdedigingsraketten gelanceerd (een SM-2 Block IIA een en ESSM). De Toamahawk past in dezelfde lanceerinrichting, maar richt zich vervolgens op landdoelen. (Foto: Defensie)
De LCF'en hebben de Strike Length-versie van de MK 41-lanceerinrichting. Deze is geschikt voor Tomahawk. Toch moet er aan boord van de fregatten nog extra apparatuur en software worden geplaatst. Voor daar mee begonnen kan worden, is dus een testlancering gepland.
Voor de lancering die gepland stond in september zou Zr.Ms. De Ruyter via het Panamakanaal richting San Diego gaan. Voor de herkansing zijn de plannen iets minder exotisch: deze lancering vindt plaats op een range aan de Amerikaanse oostkust.
Nog voor de testlancering kan plaatsvinden zal nog werk moeten worden verricht aan het fregat. Dat zal in de VS gebeuren.
Zoals gezegd is de lancering van belang voor het Nederlandse Tomahawk-programma. De uitstel van een half jaar, heeft geen gevolgen voor het plan om in 2027 het eerste fregat te voorzien van dit langeafstandswapen. Zr.Ms. Tromp moet het eerste schip met de nieuwe capaciteit worden. Vanaf dat moment kan Nederland doelen op 1600 km afstand treffen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.