Marineschepen.nl
 
   
 

Tegenaanval vanuit zee: VS vuurt Tomahawks op radarposten rebellen



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-10-2016 | Laatst aangepast: 13-10-2016


Vanochtend heeft de Amerikaanse torpedobootjager USS Nitze vanuit de Rode Zee drie radarposten aangevallen met Tomahawk kruisvluchtwapens. Deze radars zouden zijn gebruikt door Houthi-rebellen bij de recente aanvallen op schepen van de Verenigde Arabische Emiraten en Amerika. De Amerikaanse marine heeft vanochtend beelden vrijgegeven van de lancering.

Tomahawk
Archiefbeeld van een Tomahawk-lancering door een Amerikaanse torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse. (Foto: US Navy)

Al na de eerste aanval op de Amerikaanse marineschepen in de Rode Zee afgelopen zondag, kondigde het Pentagon tegenacties aan. Die kwamen vanochtend rond vier uur lokale tijd. USS Nitze, het zusterschip van USS Mason dat zich afgelopen dagen twee keer tegen kruisvluchtwapens moest verdedigen, vuurde Tomahawks af op drie radarstations langs de kust bij Ras Isa en Khoka in Jemen.



Rebellen ontkennen
De Amerikaanse marine wilde niet zeggen hoeveel Tomahawks waren gelanceerd, onderstaand filmpje doet vermoeden dat het tenminste vijf kruisvluchtwapens betrof. Het zou volgens de marine gaan om "beperkte zelfverdedigingsacties" op stations in afgelegen gebieden met kleine kans op nevenschade en burgerslachtoffers.


Beelden van de lancering door USS Nitze van vanochtend.

Eerder was al het vermoeden gerezen dat de aanvallen gesteund werden door radarstations vanaf de kust en spotters in bootjes. Zeker na de aanval van woensdag, is duidelijk dat het om moedwillige aanvallen gaat en niet om afzwaaiers zoals eerder nog werd gesuggereerd in diverse media.
Al hebben de Houthi-rebellen alleen de aanval op het Swift transportschip opgeeïst en ontkend dat zij verantwoordelijk waren voor de aanvallen op de Amerikanen. Volgens de VS staat het echter vast dat het de rebellen waren, die als weinig verhullend motto hebben "God Is Great, Death to America, Death to Israel, Curse on the Jews, Victory to Islam". De antischipraketten werden gelanceerd vanuit rebellengebied, volgens de Amerikaanse marine. Mogelijk zijn er meer aanwijzingen, zoals eventueel ontvangen radaruitzendingen van de raketten zelf en die de identeit van de wapens kunnen prijsgeven.

En nu?
Het is na de Tomahawk-aanval afwachten wat er gaat gebeuren. Zonder radars is het niet eenvoudig om een aanval te plaatsen op de marineschepen, omdat zij zeker 22 km van de kust in internationale wateren voeren. Bij de tweede aanval ging het om nog grotere afstanden. Ze zijn dus sowieso niet te zien vanaf de kust. Het is bij veel moderne antischipraketten wel mogelijk om de raket opdracht te geven naar een bepaalde plaats te vliegen en daar te laten zoeken naar een schip, maar dan is het niet zeker of de raket wel het juiste schip uitkiest. In een druk zeegebied als de Rode Zee kan dat als gevolg hebben dat de missile in de midscheeps van een olietanker of containerschip vol Kerstcadeaus vliegt. Op die escalatie zullen ook de rebellen niet zitten te wachten.



Laserwapen
Ondertussen is het ook wachten op meer informatie over de mislukte aanvallen. Eén van de vragen die openstaat is of de gelanceerde luchtverdedigingsmissiles de inkomende raketten hebben uitgeschakeld. De Amerikanen hebben zowel SM-2 als ESSM's gelanceerd, die in een oorlogssituatie nooit eerder zijn ingezet tegen dit soort wapens. Ook de Amerikanen zelf zullen dit graag willen weten, al was het alleen om het prijskaartje van de actie. Een SM-2 kost 409.000 dollar, een ESSM 1,4 miljoen en een Nulka decoy ruim 300.000 per stuk. Er is dus door de Amerikanen al minstens voor 2,5 miljoen gelanceerd bij de eerste aanval afgelopen zondag, terwijl de vanaf land gelanceerde kruisvluchtwapens zeer waarschijnlijk goedkoper waren.

Die prijskaartjes waren ook één van de redenen waarom de Amerikaanse marine veel effort heeft gestopt in de ontwikkeling van een laserkanon. Een schot met het laserwapen zou 1 cent kosten. En juist het testschip van het laserkanon is USS Ponce, dat afgelopen zondag één van de doelwitten was. De Ponce is sinds 2014 het enige schip ter wereld dat met een operationeel laserwapen vaart, en dat ook mag inzetten als het schip wordt aangevallen.

Toch is het onwaarschijnlijk dat het laserwapen van de Ponce een belangrijke rol heeft gespeeld de afgelopen dagen; de Laser Weapon System (LaWS) is alleen bedoeld voor relatief langzame doelen als bootjes, drones en langzaam vliegende helikopters.
De Tomahawks bieden dan uitkomst en daarmee hoopt de VS verdere schade te voorkomen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Weer schepen VS aangevallen
Raketaanval bij Jemen
Maritieme operaties Jemen
Egyptische patrouilleboot aangevallen