Marineschepen.nl
 
   
 

Top Gun: Maverick spektakel zonder eerste deel te vergeten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-05-2022 | Laatst aangepast: 24-05-2022


Vanaf donderdag vliegt Pete 'Maverick' Mitchell weer op het witte doek. Eindelijk is de Top Gun theme weer te horen in de bioscoop. Marineschepen.nl mocht de film alvast zien. Het is genieten, maar Top Gun: Maverick gaat niet vrolijk verder waar het verhaal eindigde. De filmmakers zijn het eerste deel niet vergeten, en weten toch een nieuw spektakelstuk neer te zetten.

Top Gun 2
Tom Cruise als kapitein-ter-zee Pete 'Maverick' Mitchell in een F/A-18 van de Amerikaanse marine. (Beeld: Paramount Pictures)

Wie in de ochtend van 31 juli 1986 de recensies las over de nieuwe film Top Gun met rijzende ster Tom Cruise, zal mogelijk niet direct enthousiast zijn geworden. "De hoofdpersonen (…) zijn van die kortgeknipte all american boys die net uit de wasmachine lijken te zijn gestapt: wel erg schoon maar ook erg doorgedraaid" schreef De Volkskrant over de film die die avond in Nederland in premiere ging. "Stinkende drek", volgens Trouw, "Amerikaanse propaganda" vond Het Vrije Volk, "fraaie vliegscènes in een slap verhaal" oordeelde Nieuwsblad van het Noorden. De Leeuwarder Courant was bijna om, maar besloot toch dat alle "oorloghitserij verwerpelijk en niet humaan" is. De Telegraaf was positiever over de film met vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht (?): sfeervol en spannend.



De hectiek op het vliegdek, carrierlandingen, luchtgevechten, explosies en liefdesscènes, elementen die Tony Scott, gebruikmakend van stoom en de ondergaande zon, als voormalig reclameregisseur prachtig in beeld wist te brengen. De makers van de nieuwe film spreken, terugkijkend, van een blockbuster verpakt in een art-house jasje.

Ondanks de kritische noten in de dagbladen, die hier en daar best terecht waren, werd Top Gun een succes. Niet alleen een kassucces, maar de film bleef ook langer hangen dan de recensenten waarschijnlijk hadden verwacht.

Niet eenvoudig
"Ik heb al die jaren aan een vervolg gedacht", zegt Tom Cruise in de Production Notes van Paramount Pictures. “Mensen vroegen decennia om een tweede deel. Decennia.” Maar ruim 30 jaar later een vervolg maken op een film die nog altijd een grote schare fans kent, is gedurfd en niet eenvoudig.

In 2010 besloten Tom Cruise, Top Gun-producent Jerry Bruckheimer en regisseur Tony Scott de film opnieuw te bekijken (de andere producent Don Simpson was in 1996 overleden). Er waren inmiddels talloze ideeën gepresenteerd over een vervolg, maar steeds had Cruise het idee: "Dat is niet Top Gun." De eerste keer dat de drie de film sinds 1986 samen hadden gekeken, bleek de basis te vormen voor het tweede deel.

Acht jaar later keerde Tom Cruise na 33 jaar terug op de Amerikaanse marinebasis Miramar, waar een groot deel van Top Gun was opgenomen. Dit keer zou de, inmiddels ervaren piloot, beginnen met een reeks trainingen voor de nieuwe film.

Ondertussen was op veel vlakken met zorg gewerkt aan een waardig tweede deel, dat na het overlijden van Tony Scott in 2012 zou worden geregisseerd door Joseph Kosinski. Want een goed tweede deel betekende een perfect gecaste zoon van de in Top Gun omgekomen Goose en natuurlijk nieuwe indrukwekkende muziek. De vraag is of de muziek 30 jaar blijft hangen, maar Miles Teller als zoon van Goose is een voltreffer.

Top Gun 2
Lieutenant Natasha 'Phoenix' Trace (Monica Barbaro), met natuurlijk een ondergaande zon. (Beeld: Paramount Pictures)

Geslaagd
Cruise, ditmaal als acteur en producent, en zijn team zijn er in geslaagd een uitstekende sequel te maken van de oude blockbuster.

Top Gun Maverick is een film die recht doet aan het eerste deel, zonder er een gezapige reünie van te maken. Ook is het geen hersenloos tweede deel met Maverick die onverstoord de nieuwste MiG's uit de lucht knalt. Daarnaast zijn de Amerikaanse vlaggen ook iets meer naar de achtergrond verdwenen.

In een groot deel van de film is Top Gun aanwezig, voelbaar. Een geweldige basis om op voort te borduren, maar soms ook een last. Net als Maverick zijn er momenten dat de film worstelt met het verleden. Op het moment dat het geforceerd lijkt te worden, weten de filmmakers de kijker echter toch te raken.

Top Gun 2
Miles Teller speelt lieutenant Bradley 'Rooster' Bradshaw, zoon van Nick 'Goose' Bradshaw. (Beeld: Paramount Pictures)

Gefilmd
Dat er dik dertig jaar verstreken is sinds Maverick leerling was bij de school voor de beste vliegers van de Amerikaanse marine, wordt voor de hoofdrolspeler in het begin van de film pijnlijk duidelijk. En er zijn meer scenes in de film waaruit blijkt dat 1986 lang geleden is en dat niet alles beter is geworden.

Gelukkig is er een nieuwe generatie met jonge gevechtsvliegers die Top Gun-waardig zijn en ook voor een eigen bij vlagen boeiende dynamiek zorgen. Al blijft Maverick in de hoofdrol de meeste aandacht opeisen.

Een lading nieuwe vliegers en moderne tot hypermoderne gevechtsvliegtuigen in de film, betekent dat niet dat er gekozen is voor de nieuwste animatietechnieken om de scènes in de lucht te filmen. Vergeleken met het eerste deel lijkt Top Gun: Maverick juist veel minder uit een studio te komen. Destijds kregen de acteurs nauwelijks tijd om zich te bekwamen in het acteren in een F-14. Het resultaat was dat de cockpitopnames vooral waardeloze beelden van flauwvallende nieuwelingen opleverden, in plaats van vloeiende communicatie door ervaren vliegers. De studio was de enige oplossing.

Velen hadden Cruise gezegd dat Top Gun 2 makkelijker zou worden, dankzij de hedendaagse technieken op gebied van computeranimatie (CGI). Maar Cruise wilde er niet aan. Voor deze film werd zoveel mogelijk echt gefilmd. Cruise: “We hebben acteurs opgeleid om te vliegen en acteren in een echte F/A-18. En om dat te doen, hebben we de beste gevechtsvliegers ter wereld van de Amerikaanse marine er bij gehaald, en hen alles over films geleerd. De vlieger en de acteur moesten samenwerken als een team. Dat leverde de verfijning van de luchtscènes op. Niemand heeft dit eerder gedaan. Ooit.”

De keuze heeft geweldig uitgepakt. De scènes zijn vele malen beter dan wat mogelijk is met CGI. Dit keer zien we de acteurs hun dialogen uitspreken terwijl ze tussen de bergen door 400 knopen vliegen.



Wie is de vijand?
Wie Top Gun heeft kunnen waarderen, zal van Top Gun: Maverick ook genieten. De beelden in de lucht zijn geweldig en prachtig gefilmd. Het verleden is niet vergeten en de nieuwe verhaallijnen binnen het team en rond de nieuwe liefde van Maverick zijn onderhoudend.

Terwijl alles draait om een geheime missie, moet de film het niet hebben van het verhaal achter die missie. De missie om in een anonieme schurkenstaat iets te vernielen, is eerder het decor voor Maverick en zijn team. Er wordt dan ook weinig aandacht besteed aan die de tegenstander is en het waarom. Dat is niet erg, het is een actiefilm met ook wat wonderlijke gebeurtenissen die wat wel erg ver weg staan van de realiteit, maar soms hebben de filmmakers zich er iets te makkelijk van af gemaakt.

De vijand is misschien anoniem, de Amerikaanse marine is duidelijk in beeld. Zeker in het begin van de film is NAVY overal in beeld. Daar moet de marine het als belangrijke partij in de film het ook van hebben, in de hoop dat de kijker begrijpt dat het geen luchtmachtvliegers zijn, want op gebied van marineschepen is de zichtbaarheid mager. Buiten het vliegkampschip is alleen kort een Ticonderogaklasse kruiser in beeld.

Kijken
In juli 1986 schreven de Nederlandse recensenten niet bepaald positief over de film. Toen was de film al 2,5 maand een kaskraker in de VS. Wellicht stuitte het commerciële succes van een Amerikaanse oorlogsfilm die oppervlakkig gezien gaat over stoere marinevliegers die in het buitenland MiGs neerhalen hen tegen de borst. In iets mindere mate gaat deze kritiek ook op voor Top Gun: Maverick. Maar deze film heeft veel meer te bieden dan een paar Amerikaanse militairen die in het buitenland de held uithangen.

Top Gun: Maverick is spannend, met een ode aan het eerste deel ook een film die iets meer diepgang heeft. En bovenal ouderwets spectaculair. Top Gun 2 is een bioscoopbezoek waard. En dat kan vanaf donderdag.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen