Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp door Straat van Taiwan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-05-2024 | Laatst aangepast: 31-05-2024


Zr.Ms. Tromp is afgelopen week door de Straat van Taiwan gevaren. Dat meldt de NOS vanavond en bevestigt Defensie ook tegenover Marineschepen.nl. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat was afgelopen week in Vietnam en komt morgen aan in Zuid-Korea. Defensie wilde niet zeggen wat de plannen waren rond de route van het schip richting het noorden. China heeft nog niet gereageerd.

Tromp
Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Begin deze week sprak Marineschepen.nl voormalig defensie-attaché en oud-marineofficier Jeroen Franken over een mogelijke passage door de zeestraat die bij China zo gevoelig ligt. Franken verwachtte dat Defensie bewust niet open was over de plannen: "Als je vooraf aankondigt dat je door de Straat van Taiwan gaat varen, krijg je gelijk de toorn van China over je heen. Dan wordt het een diplomatiek gebeuren."Dat betekent niet dat China normaliter een passage van een marineschip door de Straat van Taiwan aan zich voorbij laat gaan zonder te reageren. Peking reageert de afgelopen decennia woedend op passages. "Zeerechtelijk heb je het recht om daar te varen. De afstand tussen Taiwan en China is 100 nautische mijl. Zelfs als je Taiwan als Chinees ziet, raken de territoriale wateren elkaar niet en kan je er gewoon tussendoor varen", zei Franken eerder. "Maar het zal diplomatieke consequenties hebben."

Vooralsnog is er vanuit China nog geen reactie gekomen op de Tromp.Van Vietnam naar Zuid-Korea
Het fregat was afgelopen weekend in Haiphong, Vietnam. Voor het eerst in negentig jaar bezocht een Nederlands marineschip het Aziatische land. Nu nadert de Tromp Busan in Zuid-Korea, zo liet een woordvoerder Marineschepen.nl weten.Wanneer de Tromp door de Straat van Taiwan is gevaren, heeft Defensie nog niet medegedeeld. De zeestraat ligt op de route van zo'n 1750 zeemijlen ongeveer halverwege.

De vorige passage van een Nederlands marineschip was waarschijnlijk in 2000, toen de M-fregatten Hr.Ms. Van Nes en Hr.Ms. Van Galen (Fairwind 2000) door de zeestraat voeren.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Door Straat van Taiwan, nu spannend, vroeger geen probleem

Weer Chinese "strafoefening" rond Taiwan

Tromp onderweg naar Vietnam