Marineschepen.nl
 
   
 

Voor eerste Nederlandse Tomahawk-lancering De Ruyter in 2024 naar Pacific


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-08-2023 | Laatst aangepast: 06-09-2023


Zr.Ms. De Ruyter gaat volgend jaar als eerste Nederlandse schip een Tomahawk kruisvluchtwapen lanceren. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) zal daarvoor naar de Stille Oceaan afreizen. Dat bleek uit antwoorden van een marinewoordvoerder na vragen van Marineschepen.nl. RUYT zal volgend jaar niet het enige schip ver van huis zijn. Het schip dat de reis naar de Oost zal maken is Zr.Ms. Tromp.

RUYT
Zr.Ms. De Ruyter. (Foto: Defensie)

Met de eerste Nederlandse Tomahawklancering breekt een nieuw tijdperk aan. Dat gebeurt zo'n twintig jaar nadat de Tomahawk voor het eerst in de Tweede Kamer als optie voor de Nederlandse fregatten werd genoemd.Hoewel de MK 41-lanceerinrichtingen van de LCF'en geschikt zijn voor Tomahawk, moet er aan boord van de fregatten nog extra apparatuur en software worden geplaatst. Voor daar mee begonnen kan worden, zal eerst een testlancering plaatsvinden. Daar is Zr.Ms. De Ruyter dus voor uitgekozen. Ook voor die testlancering zal nog werk moeten worden verricht aan het fregat. Dat zal in de VS gebeuren, voorafgaand aan de lancering.

Waar de lancering in de Stille Oceaan zal plaatsvinden, is niet bekend gemaakt, maar de Pacific Missile Range Facility Barking Sands nabij Hawaï is een goede kanshebber.

Vanaf 2027 moet het eerste fregat gereed zijn voor Tomahawk.Oostreis
Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Tas maakte vorig jaar in het eindejaarsinterview met Marineschepen.nl bekend dat in 2024 weer een schip naar de Oost gaat. Tas onthulde bovendien dat het ging om één fregat. Dat fregat zal deel gaan nemen aan Rim of the Pacific Exercise (RIMPAC), de grootste marineoefening ter wereld. Deze oefening heeft plaats in de Stille Oceaan.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.
Maar welk schip zou gaan, bleef geheim. "Ik ga geen scheepsnaam noemen want dan wil iedereen naar dat schip", zei Tas. Het schip dat in de planning voor deze reis staat is dus Zr.Ms. Tromp.

In 2020 annuleerde de marine een reis naar de Oost van vijf schepen in verband met het coronavirus. Zr.Ms. Evertsen ging een jaar later wel, maar dan als onderdeel van een Britse taakgroep. Nu is nog niet zeker of de Tromp reisgenoten zal krijgen. Tas zei samen met Duitsland op willen trekken. Berlijn is van plan om een of meerdere schepen naar de Indopazifik te sturen. Het is echter onduidelijk of beide landen een gezamenlijke reis zijn overeengekomen.

In een eerder artikel werd Zr.Ms. De Zeven Provinciën genoemd als schip met de eerste Tomahawklancering. Die naam bleek verkeerd te zijn doorgegeven vanuit CZSK en dus is dat gewijzigd in Zr.Ms. De Ruyter.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

In 2027 eerste LCF met Tomahawk

Marine krijgt Tomahawk

Kruisvluchtwapens voor marine

Eskaderreis naar de Oost geannuleerd

Plannen nieuwe Oostreis