Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp in Zwarte Zee voor oefening


Bericht geplaatst: 06-07-2015 | Laatst aangepast: 06-07-2015

Zr.Ms. Tromp is sinds dit weekend in de Zwarte Zee in verband met de internationale oefening Breeze 2015. Zaterdagavond passeerde het Nederlandse LCF samen met het vroegere Nederlandse M-fregat Van Galen, nu het Portugese fregat NRP D. Francisco de Almeida, de Bosporus. De oefening heeft plaat in Bulgaarse wateren en 30 schepen doen mee.

Marinedagen 2015
Zr.Ms. Tromp onderweg naar Varna, Bulgarije, gelegen aan de Zwarte Zee. (Foto: NAVO)

Luchtverdediging- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp en het Portugese M-fregat NRP D. Francisco de Almeida zijn in de Zwarte Zee in verband met de internationale oefening Breeze 2015. De Tromp en de oude Van Galen vormen samen het NAVO-verband SNMG1.

Afgelopen zaterdag passeerden zij Istanbul. Volgens de in Istanbul gevestigde website Turkishnavy.net varen buitenlandse marineschepen normaliter overdag door de Bosporus, al zijn alleen onderzeeboten verplicht om overdag te passeren. De Tromp en de Almeida deden dit echter in het donker. Teleurgesteld schreven de Turkse bloggers: "Both NRP D. Francisco de Almeida and F-803 HNLMS Tromp are actuality very beautiful Dutch ships (though the former is now under Portuguese flag) which do not need to hide themselves in the darkness of the night."Direct nadat de Zwarte Zee was bereikt, koersten de twee richting Varna, Bulgarije, om aan te sluiten bij de internationale oefening Breeze 2015 die van 3 t/m 12 juli plaatsheeft. Behalve SNMG1, is ook het NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje SNMCMG2 ter plaatse met vier schepen. Van de 30 deelnemende schepen, zijn 15 schepen van de Bulgaarse marine en 15 afkomstig uit Nederland, Portugal, Verenigde Staten, Griekenland, RoemeniŽ en Turkije.

Tromp Bosporus
Zr.Ms. Tromp tijdens de nachtelijke passage. (Foto: Facebookpagina Zr.Ms. Tromp)

De huidige aanwezigheid van Zr.Ms. Tromp in de Zwarte Zee is niet uniek, maar vaak komt het niet voor dat -operationele- Nederlandse marineschepen in die wateren zijn. De laatste keer was in 2009, toen waren Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam in Roemeense wateren voor een oefening. Dat was wel een andere tijd; de crises op de Krim en in OekraÔne waren nog heel ver weg. De Karel Doorman was het laatste Nederlandse schip in de Zwarte Zee, toen het van de Roemeense scheepswerf naar Vlissingen werd gesleept. De Doorman was toen echter nog niet in dienst.De Nederlandse en de Portugese marine nemen voor het eerst deel aan Breeze 2015, die voor de 19e keer wordt gehouden. Het doel van de oefening is het bevorderen van samenwerking van de marines onderling, maar ook met 21 overheidsorganisaties, lokale autoriteiten, NGO's en private partijen. De schepen, vliegtuigen en helikopters blijven ver uit de buurt van Rusland en de Krim, want de oefening wordt gehouden in de territoriale wateren van Bulgarije.

Marinedagen 2015
NRP D. Fransico de Almeida, het voormalige Nederlandse fregat Hr.Ms. Van Galen, aan het begin van de reis. (Foto: NAVO)

Behalve het LCF en M-fregat zijn andere deelnemers in ieder geval het fregat TCG Barbaros, patrouilleschip TCG Zipkin, onderzeeboot TCG Yildray en mijnenjager TCG Enez (Turkije), korvet Pescarusul, fregat Regele Ferdinand en mijnenveger Axente (RoemeniŽ), mijnenjager Tajo (Spanje) en destroyer USS Porter (VS).

Welke marineschepen Bulgarije mee laat doen is niet bekend, maar aangezien zij beschikken over drie voormalige Belgische marineschepen van de Wandelaarklasse (nu Drazkiklasse), is de kans groot dat er nog een oude bekende meedoet.

Vanmiddag is een deel van de schepen geopend voor publiek, later vertrekken ze naar zee en eindigt de oefening op 12 juli.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
LCF