Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp lastiggevallen door Chinese vliegtuigen en helikopter


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-06-2024 | Laatst aangepast: 07-06-2024


Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp is vandaag "omcirkeld" door Chinese gevechtsvliegtuigen, dat laat Defensie vanavond weten. Ook de boordhelikopter van het fregat werd benaderd door Chinese eenheden. "Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie", schrijft Defensie. De incidenten hadden plaats in de Oost-Chinese Zee.

Tromp
Zr.Ms. Tromp op archiefbeeld. (Foto: Defensie)

Defensie heeft enkele details gedeeld over de gebeurtenis eerder vandaag. Het zou zijn gegaan om twee Chinese gevechtsvliegtuigen die "verschillende keren" om het fregat heen vlogen. De NH90-heliktopter, die een patrouille in het internationale luchtruim vloog, werd benaderd door twee Chinese gevechtsvliegtuigen en een Chinese helikopter.Van de vliegende eenheden van China die de Nederlanders naderden, zijn foto's gemaakt. Deze werden vanavond gedeeld door Defensie.

China zette niet alleen de nieuwste toestellen in. Het ging om in ieder geval een Xi'an JH-7 Flounder gevechtstoestel. Dit toestel werd begin jaren negentig geÔntroduceerd. De helikopter die China inzette was een nieuwere Harbin Z-19. Deze helikopter is een in China gebouwd toestel dat is afgeleid van de Franse Dauphin.

Xi'an JH-7 Flounder
De Xi'an JH-7 Flounder, met brandstoftanks onder de vleugels. (Foto: Defensie)

Haitun
De Harbin Z-19. (Foto: Defensie)

Volgens Defensie was de Tromp in de Oost-Chinese Zee patrouilles aan het uitvoeren ter ondersteuning van een "multinationaal VN-verband dat toeziet op het handhaven van de maritieme sancties tegen Noord-Korea".

Eerder was al bekend dat de Tromp een bijdrage zou leveren aan PSMX/ECC.Pacific Security Maritime Exchange is een initiatief voor het delen van informatie tussen AustraliŽ, Canada, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Marineschepen en vliegtuigen die aan deze missie deelnemen patrouilleren in de Gele Zee en Oost-Chinese Zee. Deze zeeŽn aan de west- en zuidwest-kant van het Koreaanse schiereiland worden van de Zuid-Chinese Zee 'gescheiden' door Taiwan.Waarom China de activiteiten in de buurt van de Tromp heeft uitgevoerd, is niet bekend. Mogelijk is het een reactie op de passage van Zr.Ms. Tromp door de Straat van Taiwan, vorige week. Normaliter reageert China stevig, nu bleef het redelijk stil.

Zr.Ms. Tromp is onderweg naar Japan.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tromp door Straat van Taiwan