Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp weer thuis na wereldreis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-09-2024 | Laatst aangepast: 13-09-2024


Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp is vanochtend weer in Den Helder teruggekeerd. Het fregat was op 9 maart van dit jaar vertrokken uit de Nieuwe Haven voor de wereldreis genaamd Pacific Archer.

Tromp
Zr.Ms. Tromp bij aankomst vanochtend in de haven van Den Helder. (Foto: Defensie)

Vanochtend werd Zr.Ms. Tromp op steiger 22 onthaald door familie en vrienden, toen het afmeerde na een reis van zes maanden. Pacific Archer zou aanvankelijk een reis zijn waarin oefeningen en vlagvertoon werden gecombineerd. Met als geplande hoogtepunten een passage door de Straat van Taiwan en deelname aan de grootste oefening ter wereld, Rim of the Pacific. Nadat de route bepaald was (door het Suezkanaal), ontstond een nieuwe situatie door de aanvallen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee. Pacific Archer was daardoor niet alleen een vlagvertoonreis, maar kreeg ook een inzet-element.



Tegen de verwachtingen in kwam de Tromp niet in een situatie waarin het schip zichzelf of andere schepen moest beschermen; de eerste Nederlandse raketlancering in een ernstsituatie, bleef uit. Dat wil niet zeggen dat er geen spannende momenten waren in de Rode Zee. Bij een patrouille moest de bemanning naar gevechtswacht omdat de bemanning op basis van het luchtbeeld een dreigende situatie constateerde, zei toenmalig commandant KLTZ Yvonne van Beusekom in april tegen Marineschepen.nl.

Tot lanceren kwam het wel in de buurt van Hawaï toen de Tromp meedeed aan de oefening RIMPAC. De Tromp lanceerde tijdens die oefening een Harpoon als onderdeel van een SINKEX. Het doelschip, de uitdienstgestelde Tarawa, werd getroffen.

In de periode daarvoor voer de Tromp, na een bijzonder bezoek aan Vietnam, door de Straat van Taiwan. Aanvankelijk bleef het stil vanuit China, maar toen het Nederlandse schip later in de Oost-Chinese Zee opereerde in het kader van het embargo tegen Noord-Korea, kwam er toch een Chinese reactie. Twee Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter naderden de NH90-helikopter van de Tromp, ook vlogen Chinese gevechtsvliegtuigen verschillende keren rond het schip.

Tegen de tijd dat er vanuit Peking een kritisch geluid kwam, was het schip al in de buurt van Japan en daarmee werd het Chinese hoofdstuk van de reis alweer afgesloten.

Na een lange reis vanaf Hawaï verscheen het fregat eind augustus voor de kust van Panama voor de passage door het bekende kanaal, een zeldzame gebeurtenis voor een Nederlands marineschip. De laatste keer had achttien jaar geleden plaats. Willemstad, Curaçao, was het tiende en laatste havenbezoek van de reis, waarna koers gezet werd naar het frisser wordende noorden.



Al met al was de Tromp 189 dagen van huis. Tijdens de reis werden 44.200 zeemijlen afgelegd (81.858 kilometers). Daarmee was de Tromp dus iets korter weg dan de Evertsen tijdens de wereldreis van 2021 (198 dagen), maar legde de Tromp wel meer mijlen af dan het jongste zusterschip (43.000 mijl) in 2021.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Evertsen weer thuis na lange reis