De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het nieuwe defensiebudget voor 2019 getekend. Binnen dit budget krijgt de US Navy ruimte voor 13 nieuwe schepen. Al het personeel krijgt salarisverhoging. Voor Turkije was er minder goed nieuws, de levering van de F-35 wordt uitgesteld. De Turkse marine wil deze vliegtuigen op de twee nieuwe vliegkampschepen gebruiken.
In Fort Drum tekende Trump de National Defense Authorization Act (NDAA) met een hoogte van 717 miljard dollar. Opvallend aan dit plan is niet zozeer de hoogte, maar wel de snelheid. Het fiscale jaar 2019 begint bij de Amerikaanse overheid op 1 oktober 2018, de afgelopen jaren werd de NDAA maanden te laat getekend.
Vanzelfsprekend kan de Amerikaanse Defensie het nodige doen met 717 miljard. Voor de marine betekent dat er 24,1 miljard dollar is gereserveerd voor nieuwe marineschepen, waaronder voor de bestelling van twee Fordklasse vliegkampschepen, drie LCS'en, twee extra Virginiaklasse onderzeeboten, en ontwerp en ontwikkeling van de toekomstige Columbiaklasse onderzeeboten met ballistische raketten. Ook de vliegende tak van de Amerikaanse marine is niet vergeten. Negen F-35C (JSF voor vliegkampschepen) en twintig F-35B (JSF voor amfibische schepen) kunnen met het budget betaald worden.
Verder krijgt het personeel met ingang van 1 januari 2019 2,6% salarisverhoging, wordt geïnvesteerd in wapensystemen zoals de Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) en worden hervormingen doorgevoerd binnen de oppervlaktevloot naar aanleiding van recente aanvaringen die in totaal 17 levens eisten.
Met 717 miljard dollar blijft de VS ook in 2019 koploper op gebied van defensie-uitgaven. Ter vergelijking, Nederland geeft dit jaar iets meer dan 9 miljard euro uit. China en Rusland staan op de tweede en derde plaats, maar daar zitten wel honderden miljarden dollars verschil tussen. Toch kunnen die uitgaven niet zomaar met elkaar vergeleken worden. Ten eerste zijn China en Rusland niet open over hun echte defensie-uitgaven, daarnaast liggen de salarissen lager dan in de VS.
Gevolgen voor China en Turkije
De NDAA heeft rechtstreekse gevolgen voor China en Turkije. China mag niet meer zomaar meedoen met de enorme jaarlijkse oefening RIMPAC. China mocht dit jaar al niet meedoen vanwege de aggressieve houding in de Zuid-Chinese Zee. Eerder deed het wel mee, maar zond het gelijk -ongevraagd- een spionageschip mee om inlichtingen te verzamelen.
Aanvankelijk zou Turkije uit het programma voor de F-35 worden gezet. Die passage is teruggedraaid. Het land maakt sinds 1999 deel uit van het JSF-project en uitsluiting zou grote gevolgen hebben voor de prijs en beschikbaarheid van Amerikaanse toestellen. De wens van Turkije om Russische S-400 luchtverdedigingssystemen aan te schaffen zitten de Amerikanen echter niet lekker. Daar komt de recente ruzie tussen Trump en Erdogan nog eens bij. Daarom is besloten om de levering van de F-35 toestellen voor Turkije uit te stellen. Personeel dat in de VS met de opleiding bezig was is naar huis gestuurd.
Turkije bouwt momenteel aan twee vliegkampschepen op basis van Spaans ontwerp. Het eerste schip, de Anadolu, moet in 2021 gaan varen. Als airwing had de Turkse marine de F-35B voor ogen. 32 stuks in totaal waren gepland. De luchtmacht wil 120 F-35A vliegtuigen aanschaffen.