Marineschepen.nl
 
   
 

Turks onderzoeksschip gaat rustig verder, Griekse marine oefent met Franse schepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-08-2020 | Laatst aangepast: 13-08-2020


Terwijl het Turkse onderzoeksschip langzaam door het onderzoeksgebied blijft varen, heeft de Griekse marine vandaag met twee Franse marineschepen geoefend. Het S-fregat HS Limnos, dat eerder bij een aanvaring betrokken zou zijn geweest, was een van de Griekse fregatten.

oefening
Van links naar rechts: FS La Fayette, FS Tonnere, HS Spetsai en HS Aigaion. (Foto: Griekse marine)

Gisteren maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend dat Frankrijk Griekenland zou steunen en dat de Franse militaire aanwezigheid in de regio zou worden versterkt. De uitvoering was vandaag al zichtbaar in een oefening tussen de Franse en Griekse marine.Het Franse fregat FS La Fayette (gelijknamige klasse) en helikoptercarrier FS Tonnere (Mistralklasse) oefenden aan de zuidoostelijke rand van het onderzoeksgebied van de OruÁ Reis. Dat deden zij samen met twee Franse Rafale gevechtsvliegtuigen. Van Griekse zijde deden vier fregatten mee: de S-fregatten HS Koundoriotis (ex-Hr.Ms. Kortenaer), Aigaion (ex-Hr.Ms. Banckert) en HS Limnos, plus HS Spetsai (Hydraklasse).

De oefening omvatte volgens het Griekse ministerie van Defensie diverse elementen zoals manoeuvreren, tactische beelduitwisseling, communicatie en samenwerking met vliegtuigen.Erdogan: dialoog is de enige oplossing
Net als de minister van Defensie van Turkije, riep ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag op tot dialoog. "Het pad naar een oplossing in de oostelijke Middellandse Zee loopt via dialoog en onderhandeling," zei hij vandaag in een statement. "Als we met gezond verstand handelen, kunnen we een win-win oplossing vinden die aan ieders wensen voldoet." Erdogan voegde daar aan toe dat Turkije niet uit is op "avonturen."

Het statement stemt hoopvol en de toon, in ieder geval vanuit Turkije, lijkt milder te worden. Toch veranderde op zee vandaag ogenschijnlijk weinig. In het door Turkije afgebakdende onderzoeksgebied voer ook vandaag het Turkse onderzoeksschip OruÁ Reis met Turkse fregatten. Sinds afgelopen maandag vaart het schip daar op lage snelheid. Gisteren koerste de OruÁ Reis naar het noordoosten en sommigen dachten dat het koers had gezet naar het Turkse vasteland, maar dat blijkt niet zo te zijn. Turkije had eerder aangekondigd t/m 23 augustus in het gebied onderzoek te zullen doen.

Gisteren bleek dat meerdere landen zich achter Griekenland schaarden. In tegenstelling tot Frankrijk heeft Duitsland een neutralere positie ingenomen en vandaag werd ook tussen Berlijn en Ankara gebeld, zo meldde de Turkse website TRT Haber.

limnos en Tonnere
HS Limnos op de voorgrond met naar verluidt een kras boven het anker, maar verder ogenschijnlijk in orde ondanks de ontmoeting met het Turkse fregat. Op de achtergrond de Tonnere. (Foto: Griekse marine)

Schepen op zee
Uit de woorden van de Griekse minister-president bleek gisteren al dat er veel marineschepen op zee zijn, maar om welke schepen precies op zee zijn is onduidelijk. Inmiddels begint er door de vele berichtgeving wel een vaag beeld te ontstaan.

Griekenland
- HS Koundouriotis (S-fregat)
- HS Nikiforos Fokas (S-fregat)
- HS Aigaion (S-fregat)
- HS Limnos (S-fregat)
- HS Kanaris (S-fregat)
- HS Spetsai (Hydraklasse)

De Limnos zou gisteren in aanvaring zijn gekomen met een Turks fregat (een Yavuzklasse of TCG Kemalreis, Barbarosklasse). Bronnen van de Griekse krant Kathimerini suggereerden dat het Turkse schip schade had opgelopen. De Limnos werd vandaag gespot met lichte schade aan bakboordsboeg, maar deed dus wel mee aan de oefening.

Over de Turkse schepen is minder bekend, in ieder geval zijn aanwezig:

- 1 Yavuz- of Barbarosklasse (mogelijk TCG Kemalreis)
- 1 Gabyaklasse fregat
- 4 Barukklasse korvetten

Behalve schepen hebben de landen ook vliegtuigen en Turkije ook drones in de lucht. En het ziet er niet naar uit dat de eenheden op korte termijn naar de havens worden teruggehaald.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Aanvaring Grieks en Turks fregat

Griekse en Turkse vloten voor derde dag tegenover elkaar

Liveblog - Spanningen in EgeÔsche zee tussen Griekenland en Turkije

Crisis Griekenland - Turkije weer terug

Turkse vloot terug naar haven maar oplossing conflict niet in zicht

'Clash Griekse en Turkse marines op laatste moment afgewend'

Turks fregat in Grieks vizier

Oplopende spanningen rond LibiŽ

Confrontatie tussen Griekse en Turkse marineschepen om eiland