Marineschepen.nl
 
   
 

Twee fregatten krijgen ook RAM-raketten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-05-2023 | Laatst aangepast: 17-05-2023


Twee Luchtverdedigings- en Commandofregatten krijgen RAM-systemen geïnstalleerd. Dat meldt Defensie vandaag in de Afwijkingsrapportage bij het Defensie Projectenoverzicht 2022. De plaatsing van deze systemen als laatste redmiddel, was eerder niet gepland.

RIM-116 Rolling Airframe Missile
RIM-116 Rolling Airframe Missile (Foto: US Navy)

RAM, RIM-116 Rolling Airframe Missile, is ontwikkeld in de VS en Duitsland. RAM is een lanceerinrichting van 21 kleine raketten die een bereik hebben van 10 km. Met dit systeem kunnen vliegende en varende doelen worden uitgeschakeld. Het systeem zou al geplaatst worden op de Rotterdam, Johan de Witt, Karel Doorman en de nieuwe tanker Den Helder. Nu zijn daar dus ook twee Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) aan toegevoegd.



RAM is op de schepen bedoeld als onderdeel van het close-in weapon system, ofwel het laatste redmiddel van de schepen. Een taak van de Goalkeeper, maar dat wordt vervangen. Behalve RAM, zijn de Thales Pharos-radar en een 76mm kanon met geleide munitie onderdelen van het geheel.

Dat geldt echter niet voor de fregatten, die het alleen met RAM moeten doen. Of de RAM in plaats van de Goalkeeper komt op de LCF'en, is niet bekend gemaakt.

Eerder was al bekend dat twee van de vier LCF'en aan het einde van dit decennium worden gemoderniseerd. Die twee krijgen behalve ESSM Block 2-raketten, storingsapparatuur voor elektronische oorlogvoering, dus ook nog RAM.

Om welke twee schepen het ging, was niet bekend gemaakt. Defensie heeft echter namen genoemd van de twee de het langst zullen doorvaren: Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Evertsen. Dat betekent dat Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Tromp als niet worden gemoderniseerd en als eerste uit dienst zullen gaan. Dat zal begin jaren dertig gebeuren.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Vertraging
Voor de Rotterdam betekent de Afwijkingsrapportage minder goed nieuws. Het amfibisch transportschip stond ook in het rijtje schepen dat het nieuwe close-in weapon system (CIWS) zou krijgen. Stond. Want de levering van RAM blijkt vertraagd en zal daardoor te laat beschikbaar komen voor de laatste modernisering van het schip uit de jaren negentig. De Rotterdam zal daardoor tot uitdienststelling in 2033 met de Goalkeeper blijven varen.

Behalve RAM heeft ook Pharos vertraging. Deze toekomstige radar van Thales zou in 2028 gereed zijn, maar dat jaar wordt waarschijnlijk niet gehaald. Hoewel Thales de radar al jaren terug testte, slaagt het bedrijf in Hengelo er niet in het systeem zo ver te krijgen dat de productie kan starten.

Zoals vermeld in de brief over de ASW-fregatten, wordt Pharos op die schepen later geïnstalleerd.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ook CSS krijgt RAM en kanon

Doorman krijgt kanon en RAM

RAM en kanon vervangen Goalkeeper