Marineschepen.nl
 
   
 

Twee incidenten in twee dagen in wateren rond Straat van Hormuz


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-04-2020 | Laatst aangepast: 16-04-2020


In het noorden van de Perzische Golf hebben gisteren elf Iraanse boten van de Iraanse Islamtische Revolutionaire Garde Marine (IRGCN) een verband van Amerikaanse schepen lastig gevallen. Dat meldt de Amerikaanse marine. Een dag eerder werd een tanker uit Hong Kong gedwongen om naar Iraanse wateren te varen. Zr.Ms. De Ruyter was in de buurt.

Iraanse Revolutionaire Garde Marine
Eenheden van de IRGCN varen langs een schip van de Amerikaanse kustwacht. (Foto: Amerikaanse kustwacht)

Gistermiddag voeren zes Amerikaanse schepen in de Perzische Golf, volgens de Amerikaanse marine in internationale wateren. Het ging om USS Lewis B. Puller (expeditionary mobile base), destroyer USS Paul Hamilton (Arleigh Burkeklasse), de patrouilleschepen van de Cycloneklasse USS Firebolt en Sirocco en de kustwachtschepen USCGC Wrangell en Maui (beide Islandklasse). De schepen waren op dat moment aan het oefenen met US Army AH-64E Apache helikopters. De Amerikaanse kustwacht opereert sinds 2002 in de Perzische Golf.Gedurende een uur cirkelden kleine witte bootjes van de IRGCN rond de schepen, waarbij zij soms tot op 10 meter naderden. Ondertussen werden zij door de Amerikanen via de radio gewaarschuwd, de scheepshoorn en met het Long Range Acoustic Device. Na een uur werd door de IraniŽrs gereageerd via de verbinding.Het incident heeft plaats nadat het een tijdje ogenschijnlijk rustig was in de Perzische Golf, maar de IRGCN laat zich de laatste weken weer meer gelden in de Straat van Hormuz.In het verleden werden Amerikaanse en Britse marineschepen vaker lastiggevallen in de Straat van Hormuz en daar omheen. Gedurende de zomer van 2019 gebeurde dat volgens de commandant van het Britse Type 23 fregat HMS Montrose bijna dagelijks. Het ging dan niet alleen om bootjes die bij hen in de buurt voeren, maar het fregat werd ook aangestraald met een vuurleidingsradar van antischipkruisvluchtwapens op de wal.Dinsdag werd de tanker SC Taipei uit Hong Kong geboard door Iraanse eenheden in internationale wateren. Dat gebeurde in de Golf van Oman. De bemanning van de Taipei kreeg opdracht om de loodsladder te laten zakken en bewapende eenheden kwamen aan boord. Het schip kreeg opdracht om naar Iraanse wateren te varen, maar mocht uiteindelijk vrij snel zijn koers weer hervatten.Zr.Ms. De Ruyter
Het Nederlandse fregat Zr.Ms De Ruyter was op dat moment ook in de Golf van Oman. Volgens het mandaat mag het marineschip echter niet ingrijpen als een koopvaardijschip wordt geboard door "statelijke actoren" zoals Iraanse eenheden. Wel als het schip wordt aangevallen door statelijke actoren.

Vanochtend Nederlandse tijd waren zowel de Taipei als de De Ruyter in de Golf van Oman, niet ver van elkaar verwijderd.

Het Nederlandse fregat was niet in de buurt van het incident met de Amerikaanse schepen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. De Ruyter nadert Straat van Hormuz