Marineschepen.nl
 
   
 

Twee minuten stilte in Javazee tijdens proefvaart Indonesisch fregatDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-05-2017 | Laatst aangepast: 07-05-2017


Heel Nederland stond donderdagavond om 20:00 uur twee minuten stil in verband met Dodenherdenking. Ook in de Javazee werd om 20:00 uur twee minuten stil gestaan. Dat gebeurde aan boord van het tweede Damen SIGMA 10514 PKR-fregat.PKR
Het tweede PKR-fregat voor de Indonesische marine, de I Gusti Ngurah Rai, in de Javazee. De foto is gemaakt met een drone. (Foto: Damen Schelde Naval Shipbuilding)

Damen en de Indonesische scheepswerf PT PAL hebben samen de twee nieuwe PKR fregatten voor de Indonesische marine gebouwd, gebaseerd op het Damen SIGMA 10514 ontwerp. Tussen 2 en 5 mei vond de platformproefvaart van het tweede fregat, de I Gusti Ngurah Rai, plaats in de Indonesische Javazee. Om de Nederlandse opvarenden van deze proefvaart in de gelegenheid te stellen om op 4 mei op gepaste manier de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog te herdenken, had de proefvaartleiding een korte herdenkingsceremonie aan het proefvaartprogramma toegevoegd.Jeroen Waalewijn, Projectdirecteur PKR: "De I Gusti Ngurah Rai was op 4 mei ongeveer 22 mijl verwijderd van de positie waar op 28 februari 1942 Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java tot zinken waren gebracht in de Slag in de Javazee. Daarom werd besloten om de herdenking precies op de locatie te houden waar Karel Doorman met zijn schip, Hr.Ms. De Ruyter, ten onder ging. Na toestemming van het hoofd van het delegate team van de Indonesische marine is het plan uitgewerkt.

De kapitein van de I Gusti Ngurah Rai tijdens de proefvaart, Richard van der Voort, hield een korte toespraak waarin hij de Slag in de Javazee memoreerde. The Last Post werd ten gehore gebracht en om precies 20:00 uur hield het gezelschap aan boord van het fregat twee minuten stil op de coŲrdinaten waar op 27 februari 1942 meer dan 858 Nederlandse en Indische bemanningsleden een zeemansgraf vonden, waaronder schout-bij-nacht Karel Doorman.

Met deze korte ceremonie heeft men aan boord de mannen en vrouwen kunnen gedenken die hun leven gaven voor de vrijheid, waar dan ook in de wereld."PKR
Het rode vierkantje geeft de gemiddelde positie aan waar de De Ruyter en de Java gezonken zijn. De tijd van de ECDIS geeft de UTC-tijd weergeeft. In IndonesiŽ is het UTC +7 uur, dus 13:00 uur UTC is lokale tijd 20:00 uur in de Javazee. (Beeld: ECDIS/ Damen Schelde Naval Shipbuilding)

PKR
(Foto: Damen Schelde Naval Shipbuilding)

PKR
(Foto: Damen Schelde Naval Shipbuilding)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
PKR-fregatten IndonesiŽ
Hr.Ms. De Ruyter
Slag in de Javazee