Marineschepen.nl
 
   
 

Weer Chinese "strafoefening" rond Taiwan


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 23-05-2024 | Laatst aangepast: 23-05-2024


China is vanochtend begonnen aan een grootschalige tweedaagse militaire oefening rondom Taiwan en een aantal Taiwanese eilandengroepen voor de Chinese kust. De oefening is volgens Chinese staatsmedia "een straf" nadat de nieuwe Taiwanese president William Lai Tsing-te drie dagen geleden tijdens zijn inauguratierede "seperatistisch gedrag" zou hebben vertoond.

Type 054a
Type 054A Jangkai II-fregat Yuncheng in de Noordzee. Dit schip bezocht in 2015 in Rotterdam. Tijdens de oefening van vandaag doet zusterschip Yiyang mee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Na de inauguratie sprak Lai over de gespannen verhoudingen tussen China en Taiwan. China beschouwt het eiland nog altijd als onderdeel van het land, terwijl Taiwan claimt een onafhankelijke staat te zijn.In de toespraak zocht Lai een stuk directer de tegenstelling op dat zijn voorganger deed. Lai had het continu over 'China' en 'Taiwan' in plaats van meer omslachtige termen en riep China uitdrukkelijk op te stoppen met de dreigende acties richting Taiwan. Daarnaast stelde Lai dat de twee landen gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Het Taiwanese ministerie van Defensie noemt de oefeningen irrationele provocaties. Taiwan mobiliseert bovendien zelf ook zijn leger, luchtmacht en marine om zich te verdedigen. Volgens Taiwanese media is dit een simulatie van een volledige invasie van Taiwan.Joint Sword 2024-A
De Chinese krijgsmacht stelt dat de oefeningen zijn bedoeld om de marine- en luchtcapaciteiten van de eenheden te testen. Ook testen ze hun gezamenlijke aanvalsvermogen om doelen te raken en de controle over het slagveld te winnen. Bij de oefening zijn met de marine, land- en luchtmacht alle onderdelen van het Chinese militaire apparaat betrokken.

De oefening begon om 07:45 uur lokale tijd en heeft als codenaam Joint Sword 2024-A gekregen. Ten noorden, oosten en zuiden van Taiwan werd er geoefend.

Bij de oefening zijn onder meer tientallen gevechtsvliegtuigen met munitie, torpedobootjagers en fregatten betrokken, zo wist de Chinese staatstelevisie te melden. Er worden vooral schijnaanvallen uitgevoerd op "hoogwaardige militaire doelen".

In 2022 was er een soortelijke situatie toen de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taiwan bezocht, tegen de wens van Beijing in. Ook toen werden er snel militaire oefeningen op poten gezet, net als in april en augustus 2023 nadat Taiwanese hoogwaardigheidsbekleders bezoeken aan de VS hadden gebracht. Het verschil is dat China zich dit keer meer richt op de eilanden die dichtbij de eigen kust liggen. Het gaat met name om Kinmen, Matsu, Wuqiu en Dongyin.Zr.Ms. Tromp in de Zuid-Chinese Zee
Voor Nederland is de timing van de Chinese oefening ook interessant. Op dit moment is het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp in de Zuid-Chinese Zee.

De Tromp oefende er gisteren nog in de Zuid-Chinese Zee met het Amerikaanse littoral combat ship USS Mobile en bevoorradingschip USNS Wally Schirra.

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat zal ook een bezoek brengen aan het noorden van Vietnam, zo wist de Nederlandse ambassade in Vietnam gisteren te melden. De beoogde haven, Haiphong, ligt niet ver van de Chinese grens.

Het is nog onzeker of de Tromp door de straat van Taiwan gaat varen, maar de marine sluit het niet uit. De Straat van Taiwan is op z'n smalst ongeveer 130 kilometer breed en behoort tot de internationale wateren; iedereen mag er doorheen varen. Een passage van een marineschip door de zeestraat die Taiwan en China van elkaar scheidt, levert al jaren echter steevast een woedende reactie van China op.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Oefening rond Taiwan na bezoek aan VS

Driedaagse oefening rond Taiwan

Taiwanese marine niet klaar voor oorlog

Chinese schepen over middenlijn