Marineschepen.nl
 
   
 

Type 45 destroyer lanceert voor het eerst Aster missile

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 05-10-2010

HMS Dauntless heeft vorige week als eerste Type 45 schip een Aster missile gelanceerd. In het testgebied van de Britse marine nabij de Hebriden werd het Sea Viper systeem succesvol getest: de Aster 30 raket haalde een doelvliegtuig neer. De Aster van fabrikant MBDA is bijna 10 jaar operationeel, maar opereerde nooit eerder op een Brits marineschip als onderdeel van Sea Viper. Eerdere tests vonden plaats in de Middellandse Zee op een Frans testplatform.MBDA Aster missiles
De Aster raketten bestaan uit twee types: Aster 15 en Aster 30. Beide missiles worden ingezet tegen luchtdoelen en verschillen eigenlijk alleen op het punt van de voortstuwing waardoor de Aster 15 voor de korte afstand (max 30 km) en de Aster 30 voor de lange afstand (120 km) moet worden ingezet. De Aster 30 heeft een topsnelheid van Mach 4 en moet in staat zijn om ballistische raketten te kunnen onderscheppen. Dat is echter nooit getest, het snelst vliegende doel waarop de Aster is getest was een doel dat Mach 1 vloog; dat is snel maar langzamer dan een ballistische raket. Italiaanse en Singaporese marineschepen hebben de Aster 30 een aantal jaar terug met succes getest.
De Aster is vergelijkbaar met de Amerikaanse Standard Missile familie die o.a. aan boord van Nederlandse LCF'en staat. De SM-2 heeft echter een groter bereik en de SM-3 is echt getest tegen ballistische raketten.

MBDA Aster 30
Lancering van de Aster 30 raket door HMS Dauntless (Foto: Royal Navy)

Type 45
HMS Dauntless is het tweede schip van de Daring klasse, ook wel Type 45 genoemd. De destroyers, gespecialiseerd in luchtverdediging, hebben een Brits/ Frans sensor en wapensysteem dat draait om de Franse Aster 15 en Aster 30 raketten, Britse Sampson doelaanwijsradar en de S1850M luchtwaarschuwingsradar. Deze laatste radar is afgeleid van de Nederlandse SMART-L. Samen met de verticale lanceerinrichting (VLS) genaamd Sylver A50 vormen zij Sea Viper.

HMS Dauntless (D33)
HMS Dauntless (D33)(Foto: Royal Navy)Kritiek
In de UK werd kritiek geuit op de lancering. Eerst werd lacherig gedaan over het softwaresysteem van de schepen dat op Windows draait en vervolgens over de recente aanvaring met een sleepboot waardoor HMS Dauntless averij opliep. Het commentaar was nu dat de lancering van Aster missiles jaren te laat zou zijn. Maar met een nieuwe klasse, relatief nieuwe sensoren en een nieuw commandosysteem is een succesvolle lancering een jaar na in dienststelling van het eerste schip -HMS Daring- geen slechte prestatie.

Aster 30
Lancering van de Aster 30 raket vanuit de Sylver A50 lanceerinrichting (Foto: Royal Navy)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Type 45
Bouw Type 45 begonnen
LCF lanceert SM-2Reclame