Marineschepen.nl
 
   
 

USS Zumwalt in Canada tijdens eerste echte reis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-03-2019 | Laatst aangepast: 12-03-2019


De revolutionaire destroyer van de Amerikaanse marine USS Zumwalt is gisteren aangekomen in CFB Esquimalt, de Canadese marinebasis nabij Vancouver. Het schip verliet vrijdag de haven van San Diego de eerste echte reis van het schip.

USS Zumwalt
USS Zumwalt nadert Esquimalt, de eerste buitenlandse haven van het schip. (Foto: US Navy)

In december 2015 vertrok de Zumwalt voor het eerst naar zee voor de proeftocht, daarna is het van de oostkust naar de westkust gevaren. In San Diego werden sensoren en wapensystemen ge´nstalleerd. Nu maakt het schip een eerste echte reis op zee.USS Zumwalt is het eerste schip van een klasse van drie torpedobootjagers. De 180 meter lange schepen zijn op vele vlakken vernieuwend. De meest zichtbare vernieuwing is de rompvorm, waardoor de schepen onder andere nog minder goed zichtbaar zou moeten zijn op radar. De rompvorm leverde echter ook een hoop scepsis op, maar de eerste openbare reacties van bemanningsleden zijn juist positief zo bleek eind vorig jaar.Nu kan weer nieuwe ervaring worden opgedaan. De Zumwalt vertrok vrijdagochtend uit San Diego. Tijdens deze reis zou het in ieder geval "een Canadese haven aandoen," zo meldde de Amerikaanse marine. Inmiddels is duidelijk dat het schip naar Esquimalt, de Canadese marinehaven nabij Vancouver, ging. In die 1150 zeemijlen noordelijker gelegen haven arriveerde het schip maandag. Het schip zal in Esquimalt bezoeken ontvangen van de Canadese marine.

Volgens sommige Canadese media blijft de Zumwalt ongeveer een week, maar dat wil de commandant van het schip niet bevestigen. "We zijn niet voor niets een stealth schip." Of de Zumwalt nog andere havens aan gaat doen is niet bekend, wel zal in de periode op zee vooral de sensoren, wapens en commandosystemen worden getest.

Hopelijk zal de US Navy de kans ook aangrijpen om beelden te maken en te verspreiden van het schip in een zee met wat serieuzere golven. Momenteel is het aan de westkust niet zo onstuimig als in Nederland, maar kunnen de golfhoogtes toch oplopen tot 3 of 4 meter. Tot op heden zijn alle foto's en video's die van de Zumwalt verspreid zijn in een erg vlakke zee gemaakt.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zumwaltklasse