Marineschepen.nl
 
   
 

Update dag 3 - 'Russisch marineschip haalt Russisch vliegtuig neer'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-02-2022 | Laatst aangepast: 26-02-2022


Terwijl op land zwaar wordt gevochten, is het ook in de Zwarte Zee en erboven onrustig. Op de derde dag van de oorlog tussen Rusland en Oekra´ne is weer een koopvaardijschip geraakt door een raket en zou een Russisch marineschip op een eigen vliegtuig hebben geschoten.

Moskva
Archiefbeeld. De Moskva, een Slavaklasse kruiser, lanceert een S-300F-raket (NAVO-naam: Grumble). (Foto: Russische marine)

Red on red
Volgens het Oekra´ense ministerie van Defensie, dat een kort bericht plaatste op Facebook, zou een Russisch marineschip een Russisch vliegtuig hebben neergehaald. Het incident zou hebben plaatsgevonden in de Zwarte Zee. Meer informatie is niet bekend.

Dat een dergelijk incident heeft plaatsgevonden is niet onwaarschijnlijk. Door marineschepen zijn in het verleden vaker verkeerde vliegtuigen neergeschoten. In 1988 haalde een Amerikaanse kruiser een Iraans passagierstoestel neer, waarvan werd gedacht dat het om een Iraanse F-14 ging.Mogelijk dat Russische marineschepen in de buurt van de Oekra´ense kust worden ingezet om voor luchtverdediging te zorgen. De twee fregatten van de Admiral Grigorovichklasse beschikken over 9M317ME-raketten met een bereik van zo'n 50 km. De Slavaklasse kruiser Moskva kan vliegtuigen tot op 90 km neerhalen met het S-300F systeem (de marine-versie van de Buk). Een vliegtuig kan dus op grote afstand worden beschoten. Op de radar is niet te zien om wat voor vliegtuig het gaat, middels bijvoorbeeld een Identification Friend or Foe (IFF)-systeem kan worden achterhaald of het toestel vriend of vijand is, maar dan nog kunnen er in een hectische situatie fouten worden gemaakt.

Oekra´ne meldt verder dat het zelf een Russisch Su-30SM Flanker-H gevechtstoestel heeft neergeschoten. Dat toestel is een gemoderniseerde versie van de bekende Flanker in dienst bij de Russische luchtmacht en marine.

Koopvaardijschepen getroffen
Ook op zee is het onrustig. Er lijken sinds de oorlog begon in totaal drie koopvaardijschepen te zijn geraakt door projectielen. De Namura Queen is vooralsnog het laatste schip dat werd getroffen. Volgens Reuters zou het schip zijn geraakt door een Russische raket. Het is onduidelijk of dit per ongeluk is gebeurd, of dat het koopvaardijschip bewust is beschoten.

De Russische marine zou vandaag wel via Kanaal 16 alle scheepvaart hebben opgeroepen het zeegebied bij Oekra´ne te verlaten.

Sluiting Bosporus
Vanmiddag ontstond verder verwarring door een tweet van de Oekra´ense president Zelensky waarin hij sluiting van de Bosporus voor marineschepen door Turkije aanhaalde. Het leek alsof hij daarin de Turkse president Erdogan bedankte. Even later kwam vanuit Turkije naar buiten dat Ankara nog geen besluit heeft genomen. Sluiting van de Bosporus zou op z'n minst verrassend zijn. Los van de juridische problemen waar Turkije tegen aan zou lopen als het de zeestraat tussen de Middellandse Zee en Zwarte Zee zou sluiten, zou de Turks-Russische band ernstig beschadigd raken. De economische situatie in Turkije is dramatisch en Turkije heeft Rusland als handelspartner hard nodig.

Daarnaast is de vraag wat de waarde is van sluiting van de Bosporus. Momenteel is een klein aantal Russische marineschepen die afkomstig zijn van de Zwarte Zee actief in de Middellandse Zee. Rusland heeft al een overmacht in de Zwarte Zee, daar zijn extra schepen niet voor nodig. Er is een Russische basis in de Middellandse Zee, dus die schepen zouden het er nog even kunnen uithouden. Aan de andere kant levert sluiting ook kans op escalatie op als Turkije als NAVO-land Russische marineschepen die toch door de Bosporus willen, actief gaat tegenhouden.


'In het diepste geheim' was even uitverkocht, maar de achtste druk is nu leverbaar via onder andere Bol.com.

Amfibische landing
Over de amfibische landing ten westen van Marioepol die gisteren plaatshad, is nog altijd heel weinig informatie. Het Britse ministerie van Defensie spreekt zelfs over "een waarschijnlijke landing". Het Pentagon liet Amerikaanse media gisteren weten dat een dergelijke actie plaatshad, maar dat zij geen "perfect zicht" hadden op de Russische operatie en zij geen aantallen gelandde mariniers konden noemen.

De amfibische taakgroep in de Zee van Azov bestaat uit in ieder geval drie landingsschepen. Het overgrote deel van de amfibsche tak is in de Zwarte Zee, maar over een eventuele grootschalige amfibische landing vanuit de Zwarte Zee is nog niets gemeld. De landing ten westen van Marioepol is ter ondersteuning van het grondoffensief richting Donbas.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Update dag 2

Liveblog dag 1 - Russische aanval op Oekra´ne