Marineschepen.nl
 
   
 

Update voor Zr.Ms. Pelikaan en hydrografische opnemingsvaartuigen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-07-2019 | Laatst aangepast: 11-07-2019


Defensie en Damen Shiprepair Den Helder hebben het contract getekend voor de Midlife Upkeep (MLU) van het ondersteuningschip in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Pelikaan, en de hydrografische opnemingsvaartuigen. Dat meldt Defensie vanochtend aan Marineschepen.nl

Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan werd in Roemenië gebouwd en in Gorinchem afgebouwd. Sinds september 2006 vaart het schip in Caribische wateren. (Foto: Defensie)

De drie schepen zijn in de periode 2003 - 2006 in dienst gesteld bij de marine. Halverwege de levensduur is het tijd voor een grote opknapbeurt. Dat gaat de komende jaren op de werven van Damen in Den Helder en Harlingen gebeuren. Zr.Ms. Pelikaan zal daar dus voor naar Nederland moeten komen en dat is voor het eerst sinds 2006, nadat het schip was overgedragen aan Defensie.



Defensie meldt vandaag dat met het onderhoud veiligheids- en verouderingsproblemen worden verholpen. De rompen worden aangepakt, radars en communicatieapparatuur wordt vernieuwd. Het wordt gecombineerd met groot onderhoud. Vorig jaar had minister Bijleveld de A-brief voor de MLU al naar de Tweede Kamer gestuurd. Daar bleek uit dat ook de middelen voor navigatie en hydrografie gemoderniseerd worden. De Snelliusklasse beschikt over meerdere sonars: de singlebeam en multibeam sonars die zich aan de onderzijde van het schip bevinden en de High Speed Side Scan Sonar die achter het schip wordt gesleept. Deze sonars moeten worden vervangen. De kosten voor deze update vallen in de categorie '25 tot 100 miljoen euro'.



De werkzaamheden zullen dit jaar starten. In 2021 moet het project worden afgerond.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen