Marineschepen.nl
 
   
 

Laatste waarschuwing voor Houthi-rebellen vanuit VS, Nederland en andere bondgenoten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-01-2024 | Laatst aangepast: 04-01-2024


De Verenigde Staten hebben samen met twaalf bondgenoten, waaronder Nederland en BelgiŽ, de Houthi-rebellen gewaarschuwd te stoppen met de aanvallen op scheepvaart in de Rode Zee. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei tegen Associated Press dat de rebellen niet nog meer waarschuwingen hoeven te verwachten.

USS Dwight D. Eisenhower
Het vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower is samen met enkele escorteschepen in de regio. (Foto: US Navy)

Behalve de genoemde landen ondertekenden ook AustraliŽ, Bahrein, Canada, Denemarken, Duitsland, ItaliŽ, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk het statement. De aanvallen door de rebellen zijn, zo luidt het statement, "illegaal, onacceptabel en zeer destabiliserend. Er is geen wettige rechtvaardiging voor het opzettelijk aanvallen van civiele scheepvaart- en marineschepen. Aanvallen op schepen, inclusief commerciŽle schepen, waarbij gebruik wordt gemaakt van drones, bootjes en raketten, waaronder het eerste gebruik van ballistische anti-scheepsraketten tegen dergelijke schepen, vormen een directe bedreiging voor de vrijheid van scheepvaart die als basis dient voor de wereldhandel in een van de meest kritieke waterwegen ter wereld.""Laat onze boodschap nu duidelijk zijn: wij roepen op tot de onmiddellijke beŽindiging van deze illegale aanvallen en de vrijlating van onrechtmatig vastgehouden schepen en bemanningen. De Houthiís zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen als ze levens, de wereldeconomie en het vrije handelsverkeer in de kritieke waterwegen in de regio blijven bedreigen."

Het statement wordt afgesloten met de opmerking dat de landen vastbesloten zijn de kwaadwillenden "verantwoordelijk te houden voor onwettige inbeslagnames en aanvallen".Tegenaanval
Wat precies de consquenties voor de rebellen zijn, als zij doorgaan met aanvallen, is niet bekend. Een van de opties is een tegenaanval op de rebellen in Jemen. De VS en veel andere landen zijn terughoudend, omdat zij een groter conflict in de regio willen voorkomen. Als het tot zo'n aanval zou komen, zou deze waarschijnlijk vooral worden uitgevoerd door de VS. De Verenigde Staten heeft in ieder geval torpedobootjagers, een kruiser en vliegtuigen (van marine en luchtmacht) in de regio die beschikken over middelen om doelen op land aan te vallen.

Het is aannemelijk dat de VS ook een onderzeeboot in de regio heeft. Op 5 november werd de aanwezigheid van USS Florida in het Midden-Oosten bekend gemaakt. Onderzeeboten als deze van de Ohioklasse, hebben ruimte voor 154 Tomahawk-kruisvluchtwapens die zij verticaal kunnen lanceren. Daarnaast hebben zij een voorraad torpedo's. Zij kunnen daarmee een veel groter aantal kruisvluchtwapens lanceren dan een torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse of Ticonderogaklasse-kruiser. Deze oppervlakteschepen hebben weliswaar respectievelijk (maximaal) 96 en 122 cellen in hun lanceerinrichting, maar hebben die ook nodig voor hun luchtverdedigingsraketten.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Een partner met daadwerkelijke middelen voor een tegenaanval zijn de Britten. De Britse minister van Defensie Grant Shapps schreef maandag in een eigen artikel in de Daily Telegraph dat het Verenigd Koninkrijk bereid was om actie te ondernemen tegen de Houthi-rebellen. HMS Diamond, de Type 45 torpedobootjager, heeft geen kruisvluchtwapens om doelen dieper landinwaarts aan te vallen. Deze torpedobootjagers hebben geen Mk41 lanceerinrichting waarmee zij Tomahawk kunnen lanceren. Ook hebben zij in hun Brits-Franse lanceerinrichting niet het Franse kruisvluchtwapen Missile de CroisiŤre Naval (MdCN). De Franse marine heeft dat wapen wel, maar Frankrijk heeft het statement niet ondertekend.

Een Britse aanval zou kunnen komen van een Astuteklasse onderzeeboot, onderzeeboten van die klasse hebben wel Tomahawk-kruisvluchtwapens, en van vliegtuigen. In aanvulling op de berichtgeving na het artikel van Shapps, zei een woordvoerder van de Britse regering dat Londen momenteel niet van plan is om meer eenheden naar de Rode Zee te sturen.

BelgiŽ neemt niet deel aan Operatie Prosperity Guardian in de Rode Zee, maar stuurt later dit jaar wel een fregat naar de Perzische Golf. Nederland is in de regio vertegenwoordigd door twee stafofficieren. De Tomahawk wordt voor de Nederlandse marine wel besteld, maar de fregatten en onderzeeboten moeten eerst nog worden aangepast. Later dit jaar vindt daarom een testlancering plaats.

USS Florida
USS Florida op archiefbeeld. Onderzeeboten van de Ohioklasse zijn nucleair voortgestuwd. Zij hebben ruimte voor 154 conventionele Tomahawks in de verticale lanceerinrichting achter de cilinder die op dek is gemonteerd. Deze is voor speciale eenheden. (Foto: US Navy)

VN
Het statement werd gisteravond gepubliceerd, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen was gekomen en de aanvallen in de Rode Zee waren besproken. In die vergadering riep de VS de Veiligheidsraad op om actie te ondernemen tegen de Houthi-rebellen en waarschuwde dat Iran als land dat de Houthi's ondersteunt, een keuze heeft of het door wil gaan met het leveren van steun aan de rebellen.

Volgens ABC News stelde Washington ook een concept-resolutie op waarin zou staan dat ieder land het recht heeft om de eigen schepen te beschermen en dat een wapenembargo aan de Houthi's zou afkondigen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen