Marineschepen.nl
 
   
 

Aankoop lanceerinrichting voor Nederlandse en Belgische fregatten goedgekeurd door VS


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-06-2023 | Laatst aangepast: 06-06-2023


Defensie heeft van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken groen licht gekregen om MK 41 lanceerinrichtingen aan te schaffen. De MK 41 is bedoeld voor de toekomstige Anti Submarine Warfare-fregatten (ASWF) voor BelgiŽ en Nederland. Nederland gaat voor de fregatten lanceerinrichtingen bestellen met de maximale lengte.

ASWF
Illustratie van twee ASW-fregatten. (Beeld: Defensie)

Voor Nederland een systeem als de MK 41 kan bestellen in de Verenigde Staten, moet eerst het Amerikaanse Foreign Military Sales-proces worden doorlopen. Goedkeuring door het State Department van een (eventuele) aankoop via FMS, wordt bekend gemaakt door het ministerie. Vorige week maakte het State Department de Nederlandse bestellingsplannen voor de MK 41 bekend.Zoals verwacht gaat het om acht modules van de MK 41 van Lockheed Martin; voor ieder schip twee. En omdat iedere acht cellen heeft, krijgt ieder schip zestien cellen.

Nederland is, zo meldt het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, geÔnteresseerd in de MK 41 Baseline VII Strike Length. Baseline VII is de standaardversie die sinds 2004 in productie is. Die versie kent twee varianten: Strike Length en Tactical Length. Laatst genoemde is de korte versie en geschikt voor onder andere ESSM en SM-2. De Strike Length-versie kan ook langere wapens zoals SM-3, Tomahawk en LRASM lanceren. Ook de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) varen met de MK 41 van deze lengte.Die Strike Length-versie is geen verrassing omdat BelgiŽ al in 2016 bekend had gemaakt ook de SM-3 te willen kunnen lanceren. Dit wapen is bedoeld om ballistische raketten in de ruimte uit te kunnen schakelen en is dus een stuk langer dan de SM-2. Of BelgiŽ deze raketten daadwerkelijk gaat aanschaffen is echter niet zeker, maar de lanceerinrichting zal het obstakel niet zijn.

Mk41
Een MK 41 VLS van Lockheed Martin, met ter vergelijking een silhouet van een mens. De strike length-versie voor de ASWF'en is 7,7 meter hoog, vergelijkbaar met de hoogte van een woonhuis. (Beeld: Lockheed Martin, aanpassing: Marineschepen.nl)

MK41
Een overzicht van Lockheed Martin met enkele voorbeelden van raketten per categorie en lengte. MK 41 is ontwikkeld om zoveel mogelijk verschillende raketten te kunnen lanceren. (Beeld: Lockheed Martin)

Voor de acht modules verwacht het State Department dat Nederland 110 miljoen dollar zal moeten betalen. Dat is per stuk iets minder dan Finland in 2018 betaalde voor vier modules (70 miljoen dollar).

Bij de prijs zijn onder andere reserveonderdelen, transporttest- en ondersteuningsapparatuur, software, technische assistentie, training voor personeel en trainingsapparatuur, documentatie, publicaties en technische gegevens, technische assistentie van bedrijven en de Amerikaanse overheid.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

De vier ASW-fregatten zullen worden gebouwd door Damen in RoemeniŽ. Het eerste schip, voor Nederland, moet in 2029 in dienst worden gesteld. Het ASWF zal voorzien worden van ESSM Block 1 en zodra beschikbaar ESSM Block 2, plus SM-2 of een alternatief.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

ASW-fregatten