Marineschepen.nl
 
   
 

VS: nucleaire onderzeeboot nu in Midden-Oosten


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 07-11-2023 | Laatst aangepast: 07-11-2023


Een nucleaire onderzeeboot van de Ohioklasse is zondag door het Suezkanaal richting het Midden-Oosten gevaren, dat maakte het Amerikaanse Ministerie van Defensie bekend. Vermoedelijk is het doel van de Amerikaanse onderzeeboot om verdere escalatie van het conflict tussen Hamas en IsraŽl te voorkomen. De aankondiging van de Amerikaanse Defensie is zeer ongebruikelijk, aangezien de locatie van nucleaire onderzeeboten normaal gesproken strikt geheim is.

SSGN
Het bericht van CENTCOM met in beeld een Ohioklasse onderzeeboot. De 'bult' op het dek van de onderzeeboot is een dry deck shelter, waar bijvoorbeeld een 'onderwaterscooter' van de Navy Seals in kan. (Bron: X/CENTCOM)

De Verenigde Staten wilde de aanwezigheid van een nucleaire onderzeeboot in het Midden-Oosten duidelijk aankondigen. Via het account van U.S. Central Command op X werd een foto van de onderzeeboot gedeeld met de informatie dat deze op 5 november gearriveerd was in hetgeen de VS het verantwoordelijkheidsgebied van Central Command (CENTCOM) noemen.De foto die van de onderzeeboot genomen is, laat zien dat het schip op dat moment door het Suezkanaal voer ten noordoosten van CaÔro. De brug over het Suezkanaal is immers duidelijk herkenbaar.

SSGN
USS Florida in april dit jaar in het Suezkanaal. (Foto: US Navy)

Onduidelijkheid
Het is niet zeker welke onderzeeboot precies naar het gebied gestuurd is. In totaal bestaat de Ohioklasse uit achttien onderzeeboten. Hiervan zijn er veertien zogenaamde SSBN's (nucleaire onderzeeboten met ballistische raketten) en vier SSGN's (nucleaire onderzeeboten met conventionele kruisvluchtwapens). Het staat vast dat het om een van de SSGN's gaat.

Op social media wordt druk gespeculeerd over welke onderzeeboot gestuurd is. Een veelgehoorde theorie is dat het hier gaat om USS Florida. Dat vermoeden wordt versterkt doordat de Amerikaanse Defensie op de eigen foto-website DVIDSHub in het fotobijschrift sprak over USS Florida. Afgelopen april werd nog bekendgemaakt dat USS Florida in het Midden-Oosten was en in juni bracht USS Michigan een bezoek aan Zuid-Korea.

Op andere foto's is te zien dat ook torpedobootjager USS Gravely (Arleigh Burkeklasse) op 5 november door het Suezkanaal is gevaren.Zwaarbewapende onderzeeboten
De vier SSGN's zijn voormalig onderzeeboten met ballistische raketten, maar inmiddels aangepast om vooral Tomahawk kruisvluchtwapens af te vuren in plaats van ballistische raketten met een nucleaire lading.

Er is dus geen toegenomen nucleaire dreiging. Toch zal de aanwezigheid van een Ohioklasse onderzeeboot zeker niet genegeerd worden door potentiŽle vijanden van de Verenigde Staten. De onderzeeboten zijn een van de krachtigste instrumenten van de Amerikaanse marine. Elke SSGN kan 154 Tomahawk kruisvluchtwapens dragen en elke Tomahawk heeft tot 450 kilo aan explosieven in de oorlogskop.

Hiermee beschikken de Ohioklasse onderzeeboten over veel meer wapens dan bijvoorbeeld de torpedobootjagers van de Arleigh Burkeklasse en hebben ongeveer vier keer zo veel wapens aan boord als bij de nieuwe attack submarines van de Virginiaklasse het geval is.
In 2011 toonde USS Florida deze middelen al. Bijna 100 Tomahawks werden afgevuurd op LibiŽ ten tijde van de Libische burgeroorlog. Een actie die bekendstond onder de naam Operation Odyssey Dawn.

Behalve kruisvluchtwapens zijn deze onderzeeboten ook ingericht om speciale operaties uit te voeren met bijvoorbeeld Navy Seals. Er is ruimte voor een behoorlijk aantal eenheden plus hun uitrusting, die vanuit de onderzeeboot ongezien aan land kunnen om acties uit te voeren.

Ike
USS Dwight D. Eisenhower ging op 4 november door het Suezkanaal. (Foto: US Navy)

Afschrikking
Met de publieke aankondiging lijkt de VS in te zetten op een afschrikwekkend effect in de richting van landen in het Midden-Oosten, die zich meer en meer met het conflict tussen Hamas en IsraŽl bemoeien. Vooral Iran lijkt hiermee gewaarschuwd te worden.

De inzet van de onderzeeboot is niet alleen in het Midden-Oosten. De Carrier Strike Group rond USS Dwight D. Eisenhower voer een dag eerder door het Suezkanaal. Vliegkampschip USS Gerald R. Ford en escorteschepen zijn in het oosten van de Middellandse Zee.Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tweede vliegkampschip VS in Middellandse Zee, amfibische schepen dichtbij

VS stuurt vliegkampschip USS Eisenhower naar Midden-Oosten

Ook Amerikaanse mariniers richting IsraŽl

VS stuurt 2e carrier plus mogelijk mariniers

Ford gearriveerd

Ford richting IsraŽl