Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Argentijnse koers brengt VS samen op militair gebied


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 10-05-2024 | Laatst aangepast: 10-05-2024


Sinds de aanstelling van Javier Milei als de nieuwe president van ArgentiniŽ, voert het land een westerse koers. ArgentiniŽ zegde zijn kandidatuur op om zich bij BRICS te vervoegen, een coalitie van landen onder leiding van Rusland en China. De verschuivingen in de Argentijnse plannen zijn ook zichtbaar op militair gebied, bijvoorbeeld rond de marinebasis in Ushuaia.

James Visits
De cutter James van de Amerikaanse kustwacht bracht vorige week woensdag een bezoek aan Buenos Aires. (Foto: Amerikaanse kustwacht)

In de lucht is de nieuwe Argentijnse koers merkbaar in de aankoop van 24 F-16 gevechtsvliegtuigen. De afgelopen jaren probeerde juist China JF-17 gevechtsvliegtuigen aan ArgentiniŽ te verkopen. Ook op maritiem vlak is de pro-Westerse koers voelbaar. Begin april maakte ArgentiniŽ bekend dat het met de Verenigde Staten zou samen werken om een maritieme basis te ontwikkelen. Het betreft de marinebasis bij het stadje Ushuaia, nabij de Straat van Magellaan.De aankondiging dat ArgentiniŽ en de Verenigde Staten zouden samenwerken om een marinebasis op te zetten kreeg de nodige kracht door een gezamenlijke persconferentie in Ushuaia met president Javier Milei en de Amerikaanse generaal Laura Richardson. Richardson is sinds oktober 2021 de bevelhebber van het Amerikaanse Southern Command. Haar bezoek aan Ushuaia begin april was haar derde bezoek aan ArgentiniŽ sinds haar aanstelling.

Vorig jaar rapporteerden we dat China werk maakte om deze marinebasis op te zetten voor gebruik door Chinese oorlogsschepen. Het ziet er naar uit dat de Chinese plannen nu tot een einde komen en dat de Verenigde Staten klaar staan om een maritiem machtsvacuŁm in te vullen. Naast F-16's en een marinebasis, maakt de Verenigde Staten ook werk van een levering van 250 Stryker gepantserde voertuigen voor de Argentijnse landmacht, alsmede de bouw van een fabriek voor het onderhoud van deze voertuigen. Eerder gaf de Verenigde Staten toestemming aan ArgentiniŽ om vier P-3 Orion maritieme patrouillevliegtuigen te kopen van Noorwegen. Hiermee krijgt ArgentiniŽ een maritieme patrouillecapaciteit terug dat het sinds 2015 verloren had toen het haar resterende P-3Bís uit dienst nam.In februari werd bovendien bekend dat de VS het Nimitzklasse vliegkampschip USS George Washington in mei een bezoek wil laten brengen aan het Zuid-Amerikaanse land. Sinds 2010 heeft geen Amerikaanse carrier een bezoek aan ArgentiniŽ gebracht.

Net als voor China, is een marinebasis in Ushuaia van strategisch belang voor de Verenigde Staten. De nabijheid van deze basis bij de Straat van Magellaan zorgt voor controle over het maritiem verkeer tussen de Pacifische en Atlantische Oceaan. Het is ook gelegen nabij de Zuidpool, een gebeid dat door het smelten van de ijskappen meer toegankelijker wordt en over reserves aan grondstoffen beschikt.

De Straat van Magellaan is tevens de locatie waar Amerikaanse vliegdekschepen zich verplaatsen tussen de Pacifische en Atlantische Oceaan. De vliegdekschepen uit de Nimitz-klasse en Ford-klasse zijn te groot voor passage langs het Panamakanaal en moeten dus rond Zuid-Amerika varen. Een marinebasis te Ushuaia kan dienen voor herbevoorrading of het stationeren van escorterende eenheden. Zo meerde een schip van de Franse marine onlangs nog af in Ushuaia om voedsel in te slaan en de bemanning rust te gunnen.

Met de basis in het zuidelijke puntje hebben de Amerikanen een beter overzicht over wat zich in deze regio afspeelt op maritiem vlak. De aanschaf van P-3 maritieme patrouillevliegtuigen past tevens in deze opzet, aangezien het ArgentiniŽ dankzij deze MPA's meer controle over de immense Economisch Exclusieve Zone kan krijgen.

Frederik Auteur: Frederik Van Lokeren
Frederik schrijft als freelancer voor Marineschepen.nl sinds 2022. Hij was als logistiek officier bij de Belgische marine (2010-2017) o.a. eenheids- commandant van mijnenjager BNS Lobelia tijdens de onderhousdsperiode en Hoofd Logistieke Dienst van het M-fregat BNS Louise-Marie. Nu is Frederik manager in de Supply Chain Business Consultancy bij Moore Belgium. Verder volgt Frederik nauwgezet maritieme en amfibische ontwikkelingen op de voet, met een specifieke interesse in de Russische marine en Marine Infanterie.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

China wil basis in ArgentiniŽ