Marineschepen.nl
 
   
 

VS zou twee schepen naar Zwarte Zee willen sturen in reactie op Rusland


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-04-2021 | Laatst aangepast: 09-04-2021


Volgens Turkije heeft de VS aangegeven dat zij twee marineschepen door de Bosporus richting de Zwarte Zee willen sturen. Dat melden diverse internationale media. Washington wil met het sturen van de schepen NAVO-landen en Oekra´ne laten zien dat het hen steunt, zo liet CNN gisteravond weten.

USS Monterey
USS Monterey op archiefbeeld, deze kruiser van de Ticonderogaklasse was onlangs nog in de Zwarte Zee. (Foto: US Navy)

Amerikaanse vliegtuigen zijn al in het gebied, zo berichten vliegtuigspotters over bijvoorbeeld Amerikaanse P-8 Poseidon maritieme patrouilleschepen boven de Zwarte Zee. In verband met de Conventie van Montreux zijn NAVO-schepen van landen die niet grenzen aan de Zwarte Zee niet zomaar in het gebied. Zij mogen er niet lang zijn en moeten hun bezoek aankondigen. Dat laatste zou dus nu gebeurd zijn.De plannen van de VS hebben alles te maken met de enorme militaire opbouw door Rusland op de Krim. Sinds eind maart zijn grote hoeveelheden Russische militaire voertuigen op transport naar het geannexeerde schiereiland gezien. Sindsdien loopt de spanning in het gebied weer op en zijn de zorgen in Oekra´ne groot.

De grote Russische aanwezigheid beperkt zich echter niet tot landeenheden, ook heeft Rusland extra landingsvaartuigen en patrouilleboten naar de Zwarte Zee gestuurd.De Amerikaanse Arleigh Burkeklasse destroyer USS Thomas Hudner en Ticonderogaklasse kruiser USS Monterey waren eind maart net vertrokken uit de Zwarte Zee toen de militaire activiteiten van Rusland begonnen. Veel meer dan destroyers en kruisers kan de VS niet naar de Zwarte Zee sturen, omdat vliegkampschepen en onderzeeboten (van landen buiten de Zwarte Zee) volgens het eerder genoemde verdrag niet door de Bosporus mogen.

Moskva
Slavaklasse kruiser Moskva in 2019, gefotografeerd vanaf Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Rusland heeft zelf een relatief kleine oppervlaktevloot van kapitale schepen in de Zwarte Zee, bestaande uit oudere schepen van de Slava- en Krivakklasse en nieuwe fregatten van de Amdiral Grigorovichklasse. De Russische krijgsmacht richt zich echter rond de Krim vooral op het kunnen ontzeggen van de toegang van vijandelijke schepen, zij hebben daarom bijvoorbeeld zeven Kiloklasse onderzeeboten, waarvan zes van de moderne variant (636.6, improved Kilo) en kleinere schepen met een behoorlijk aantal missiles zoals Buyan-M en Tarantulklasse schepen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Evertsen verzamelde inlichtingen in Zwarte Zee