Marineschepen.nl
 
   
 

Van Amstel en De Zeven ProvinciŽn gaan oefenen met nieuwste Amerikaanse carrier


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-10-2022 | Laatst aangepast: 10-10-2022


De fregatten Zr.Ms. Van Amstel en Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn zijn vanmiddag uit Den Helder vertrokken voor een reis richting onder andere de Verenigde Staten. Oefeningen voor het hoogste geweldspectrum staan op het programma, samen met schepen uit meerdere landen.

De Zeven ProvinciŽn
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn, het eerste LCF, in december 2020 bezig met opwerken na een intensief InstandhoudingsProgramma (IP). (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Eerder berichtte Marineschepen.nl dat ook de Nederlandse marine zal oefenen met de eerste carrier van de nieuwe klasse vliegkampschepen, USS Gerald R. Ford. Toen werd nog niet bekend gemaakt om welke schepen het gaat. Een woordvoerder van de marine heeft na vragen van deze site geantwoord dat het om het genoemde M-fregat Van Amstel en het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) De Zeven ProvinciŽn gaat. Deze schepen worden overigens, vanaf het vertrek, vergezeld door het Deense Iver Huitfeldtklasse fregat KDM Peter Willemoes.De reis van de drie, genoemd Atlantic Archer 2022, vindt plaats onder leiding van de Maritime Battle Staff van het Commando Zeestrijdkrachten. Tijdens deze reis wordt meegedaan aan meerdere internationale oefeningen. De schepen sluiten dan ook aan bij de Carrier Strike Group van de Ford.

Het vertrek van USS Gerald R. Ford vanuit de Amerikaanse marinebasis in Norfolk (VS) en het bijbehorende eskader was uitgesteld door de restanten van de storm Ian. Afgelopen dinsdag, een dag na het oorspronkelijk geplande vertrek, kon de Ford alsnog zee kiezen. De Ford wordt begeleid door Arleigh Burkeklasse torpedobootjagers USS Thomas Hudner, USS Ramage en USS McFaul. Plus kruiser USS Normandy (Ticonderogaklasse), Lewis and Clark-klasse transportschip USNS Robert E. Peary en and Henry J Kaiser-klasse tanker USNS Joshua Humphreys.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Ook marineschepen uit andere landen sluiten aan. Eenheden uit Canada, Duitsland, Finland, Spanje en Zweden, zullen ook deelnemen.

Voor de Nederlandse schepen zal behalve een eerste oefening met de nieuwe carrier ook een havenbezoek aan New York op het programma staan.

AMST
Voor vertrek werd de bemanning van Zr.Ms. Van Amstel op het helidek toegesproken door Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Renť Tas. Op de achtergrond Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. (Foto: @JosKoning69/ Koninklijke Marine)Meer schepen
Uiteraard zijn niet alleen de De Zeven ProvinciŽn en de Van Amstel actief. Het LCF Zr.Ms. Tromp had op 15 september in Lissabon de rol als stafschip van het permanente NAVO-eskader SNMG1 van Zr.Ms. Karel Doorman overgenomen. De Tromp gaat samen met het Duitse Brandenburgklasse fregat Mecklenburg-Vorpommern, het Noorse Fridtjof Nansenklasse fregat Roald Amundsen en het Noorse bevoorradingsschip Maud meedoen aan de grote internationale oefening Joint Warrior. Onder leiding van de Tromp zijn de schepen de afgelopen dagen vanuit de noorden van de Noordzee naar het Kanaal gevaren. Zondag rond het middaguur was het kleine vloorverband in de buurt van Portsmouth.Mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen is al sinds begin augustus op pad. Even was er sprake van dat NAVO-mijnenjagers mijnen zouden gaan ruimen in de Zwarte Zee, maar dat is niet gebeurd. Samen met de Belgische mijnenjager BNS Narcis, maken de schepen al ongeveer anderhalve maand deel uit van het NAVO-mijnenbestrijdingsflottielje in de Middellandse Zee SNMCMG2. De uit zeven schepen bestaande groep deed onlangs Kreta aan en ligt momenteel in Antalya, Turkije.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Gerald R. Fordklasse

Marine gaat oefenen met Ford