Marineschepen.nl
 
   
 

Reeks oefeningen moet schepen voorbereiden op reis richting Japan en raketschild


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-05-2021 | Laatst aangepast: 17-05-2021


Sinds 8 mei oefent een deel van de Carrier Strike Group die onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth richting de Zuid-Chinese Zee en Japan gaat, bij Schotland. De Nederlandse bijdrage bestaat uit M-fregat Zr.Ms. Van Amstel. Toekomstig wereldreiziger Zr.Ms. Evertsen heeft even rust voor vertrek, zusterschip Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn begint aan de grote test in de vorm van Formidable Shield.

Van Amstel
Een uniek beeld. M-fregat Zr.Ms. Van Amstel ligt op zee langszij het Duitse bevoorradingsschip FGS Spessart. (Foto: Zr.Ms. Van Amstel/ Koninklijke Marine)

Strike Warrior
Sinds 8 mei wordt in de wateren ten noordwesten van Schotland voor oefening stevig gevochten onder de naam van oefening Strike Warrior. Vanaf het begin staat de Carrier Strike Group, die aanstaande zaterdag zal vertrekken voor de reis van zeven maanden, centraal. Vrijwel alle schepen zijn nu al van de partij, inclusief de Amerikaanse destroyer USS The Sullivans. Zr.Ms. Evertsen ligt nog in Den Helder en zal zaterdag aansluiten.Strike Warrior maakt deel uit van Joint Warrior, de grote internationale oefening die twee keer per jaar wordt gehouden, in volle gang. In totaal nemen 34 marineschepen, 150 vliegtuigen en 13.400 militairen deel aan de oefening. De deelnemers komen uit Amerika, AustraliŽ, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Onder de 34 varende eenheden bevinden zich ook mijnenbestrijdingsvaartuigen en drie onderzeeboten.De deelnemers hebben te maken gehad met een breed scala aan dreigingen: onderzeeboten, mijnen, snelle aanvalsbootjes en er waren uiteraard veel vliegtuigen actief die het de taakgroep lastig maakten. Aan de andere kant hebben F-35B vliegtuigen van de Queen Elizabeth zelf ook raketten gelanceerd. Het ging om hittezoekende air-to-air ASRAAM-raketten, gelanceerd door de Britse vliegtuigen in het verband.

Verder hebben de schepen, waaronder Zr.Ms. Van Amstel, met hun kanons doelen op de kust bestookt en is geoefend in gebieden waar GPS-signalen werden verstoord.

Formidable Shield
Inmiddels hebben zich ook de schepen die deel uit maken van de Ballistic Missile Defence-oefening At Sea Demonstration/ Formidable Shield verzameld in de Schotse wateren. Deze schepen zullen na Joint Warrior aan de slag gaan met het lanceren van raketten, met als hoogtepunt het uitschakelen van een ballistisch doel in de ruimte. Deelnemers zijn onder andere de Amerikaanse Arleigh Burkeklasse destroyer USS Ross (voorzien van SM-3 raket), de Spaanse SPS Cristobal de Colon (Alvaro de Bazanklasse) en de Franse destroyer FS Forbin (Horizonklasse) en natuurlijk Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn.

Voor het Nederlandse Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) begint op korte termijn de grote test als het schip voor het eerst met de nieuwe SMART-L MM/N een ballistische raket moet detecteren. Eerder dit jaar verscheen op Marineschepen.nl al een artikel over dit gemoderniseerde fregat.

HMS Artful
Twee Astuteklasse onderzeeboten doen mee aan de oefening Strike Warrior: HMS Astute en HMS Artful. Op 11 mei voorzag een Wildcat-helikopter van HMS Queen Elizabeth de nucleaire onderzeeboot HMS Artful van goederen. Het is niet bekend welke Britse onderzeeboot mee zal gaan richting de Oost. Dat moet haast wel een van deze twee boten zijn. (Foto: Britse ministerie van Defensie)

CSG21
Als Formidable Shield op stoom begint te raken, zullen de schepen van de Carrier Strike Group koers zetten richting het zuiden. In de Golf van Biscaje is namelijk vandaag de oefening Atlantic Trident begonnen vanuit de Franse luchtmachtbasis Mont-de-Marsan. Aan deze oefening, die duurt tot 28 mei, doen Franse gevechtsvliegtuigen mee en Amerikaanse F-35A's. Vanuit zee leveren de Britse en Amerikaanse F-35B's vanaf de Queen Elizabeth een bijdrage.

Verder naar het zuiden zal het Brits-Amerikaans-Nederlandse eskader vervolgens de NAVO-oefening Steadfast Defender 21 voor de kiezen krijgen. Voor de kust van Portugal wordt door de NAVO, met achttien schepen, geoefend op het snel versterken van de Europese bondgenoten vanuit de Verenigde Staten. Steadfast Defender is een lange oefening met veel onderdelen, zo wordt tegelijkertijd in Duitsland een table-top oefening gehouden om de coŲrdinatie van het snel verplaatsen van eenheden over de Atlantische oceaan te beoefenen. Eind mei volgt dan de land- en luchtmachtoefening Noble Jump als onderdeel van Steadfast Defender in RoemeniŽ en Bulgarije.

Daar is de taakgroep van de Queen Elizabeth niet bij betrokken. Na 28 mei stomen zij op richting de Middellandse Zee en vervolgen hun reis CSG21.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Modernisering De Zeven ProvinciŽn