Marineschepen.nl
 
   
 

Van Amstel klaar voor reis met NAVO-eskader


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 04-09-2021 | Laatst aangepast: 04-09-2021


Zr.Ms. Van Amstel vertrekt maandag 6 september om aan te sluiten bij een van de NAVO-eskaders. Het multipurposefregat heeft de afgelopen twee jaar groot onderhoud gehad, maar is inmiddels helemaal klaar om terug te keren naar zee. Marineschepen.nl sprak met commandant KLTZ Bj°rn Kerstens over de plannen van het fregat.

Van Amstel
Zr.Ms. Van Amstel op archiefbeeld. (Foto: Defensie)

In oktober vorig jaar koos M-fregat Zr.Ms. Van Amstel voor het eerst na het onderhoud, waarbij een compleet nieuw communicatiesysteem en netwerk werd aangelegd, weer zee. Afgelopen juni werd het opwerktraject van het fregat succesvol afgerond en kan het schip worden ingezet.SNMG1
De Van Amstel zal de komende maanden deel uitmaken van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), onder leiding van het Canadese fregat HMCS Fredericton. Kapitein-luitenant ter zee Kerstens legt uit waar deze taakgroep precies voor dient:"SNGM1 is ÚÚn van de permanente eskaders van de NAVO, die het Noord-Atlantische verdragsgebied bewaken. De komende maanden doen we als onderdeel van SNMG1 mee aan een aantal grote NAVO-oefeningen en kunnen wij indien nodig ingezet worden voor humanitaire operaties of daadwerkelijke conflicten.""SNMG1 is dus niet alleen een oefeneskader. Het is een snel inzetbare eenheid van de NAVO op zee. Het is een eskader dat ingezet kan worden bij conflict, crisis en lichtere zaken. Vanuit dat perspectief is het hartstikke mooi dat er een Nederlanders gevlagd schip deel uitmaakt van deze groep."

De specialiteit van de Van Amstel, als M-fregat, ligt op het gebied van onderzeebootbestrijding. Kerstens verwacht dan ook dat zijn schip op dat gebied extra verantwoordelijkheden krijgt: "Het Canadese schip heeft de algehele leiding, maar bij oefeningen zullen wij zeker aangewezen worden als onderzeebootbestrijdingsco÷rdinator."

Kerstens kan nog niet zeggen aan welke oefeningen de Van Amstel zal deelnemen. De grote internationale oefening Joint Warrior bij Schotland ziet hij echter wel als een logische oefening voor de taakgroep: "Joint Warrior is een oefening waar SNMG1 prima kan inklikken om de gereedheid te behouden. Ik ga er wel vanuit dat ik deelneem aan die oefening. "

Kerstens
KLTZ Kerstens op de brugvleugel van het M-fregat. (Foto: Zr.Ms. Van Amstel/ Koninklijke Marine)

De bemanning
Ongeveer 180 personen zullen de komende maanden aan boord van de Van Amstel zijn. Dit is inclusief de vluchteenheid die meegaat. "Wij krijgen een NH90 maritieme gevechtshelikopter mee. Dit is een helikopter die voor onderzeebootbestrijding, oppervlaktebestrijding, search and rescue-taken en logistiek transport kan worden ingezet. De voornaamste taak van de helikopter is onderzeebootbestrijding, dus ik ben erg blij dat deze eenheid is toegewezen aan ons", aldus Kerstens.

De eerste langere deployment na het onderhoud zal direct een bijzondere zijn, want vanwege het coronavirus gelden nog altijd beperkende maatregelen aan boord. Desondanks heeft, volgens de commandant van de Van Amstel, iedereen bijzonder veel zin in de reis: "Wij kijken als eenheid enorm uit naar deze reis. Het is belangrijk voor ons dat we na het opwerktraject kunnen worden toegevoegd aan deze NAVO-taakgroep. Hier zijn we voor gemaakt."

Wat de route van SNMG1 wordt en welke landen aangedaan zullen worden, blijft voorlopig geheim. Wel is duidelijk dat de Van Amstel in december van dit jaar weer terug is in Den Helder, als alles volgens plan verloopt.

Volgend jaar zal er een speciale taak voor Nederland weggelegd zijn binnen SNMG1, wist Kerstens te melden: "Het is belangrijk om te weten dat dit niet een eenmalige toewijzing is van een Nederlands schip. Nederland probeert continu eenheden te leveren aan de NATO-response forces, dus ook aan SNMG1. Volgend jaar zal Nederland bijvoorbeeld het hele jaar het commando voeren over deze taakgroep."comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

M-fregatten voorlopig niet verkocht

Schepen na coronapauze weer naar zee