Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Van Speijk gaat 'gewoon' met NAVO-eskader naar de Amerikaanse oostkust


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-08-2019 | Laatst aangepast: 22-08-2019


Terwijl in Den Haag en straks in Helsinki gediscussieerd wordt over een (EU-)missie in de Straat van Hormuz, zal het 'gereserveerde' M-fregat Zr.Ms. Van Speijk zaterdag gewoon Den Helder verlaten voor een tour met het NAVO-eskader SNMG1, dat vooral op de Atlantische Oceaan zal gaan oefenen. Dat bevestigde een woordvoerder van de marine vanmiddag tegenover Marineschepen.nl. Ook zal maandag de Johan de Witt de oversteek maken. Eerder gingen Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. De Ruyter al de Atlantische Oceaan op.

Zr.Ms. Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vanochtend berichtte De Telegraaf dat Nederland alleen bereid is om een marineschip te sturen in EU-verband. Of er daadwerkelijk een EU-missie aan komt en hoe die vorm gaat krijgen, is nog niet bekend. Daar wordt onder andere volgende week over gesproken in Helsinki, Finland, tijdens een bijeenkomt van Defensieministers.Daarna zal ook de Tweede Kamer zich buigen over de plannen en is de verwachting dat pas in september zeker wordt of Nederland een bijdrage gaat leveren. Daar kan Zr.Ms. Van Speijk niet op wachten. Het schip dat is aangewezen door de marine om in geval van groen licht ingezet te worden in de Straat van Hormuz had al andere verplichtingen en blijft niet in de Helderse marinehaven wachten op het akkoord uit Den Haag.

Een woordvoerder van de marine zei vanmiddag dat de Van Speijk zaterdag zal vertrekken en zich gaat aansluiten bij SNMG1. Daar zal een heuse reŁnie plaatsvinden, want behalve Noorse en Amerikaanse schepen, zijn er twee verhuisde familieleden: de M-fregatten NRP Francisco de Almeida en BNS Leopold I. Deze schepen voeren eerder onder Nederlandse vlag als Hr.Ms. Van Galen en Hr.Ms. Karel Doorman.Met het NAVO-eskader zal de Van Speijk oefenen langs de Amerikaanse oostkust en daarna terugkeren richtingd de Europese kant van de oceaan voor de grote NAVO-oefening Dynamic Mariner, waar ook Zr.Ms. Johan de Witt aan zal meedoen.

Of de Van Speijk daadwerkelijk het hele programma van drie maanden met SNMG1 zal afronden, is onzeker. De kans is serieus dat het schip in september koers zal zetten richting de Straat van Hormuz.

Zr.Ms. Johan de Witt
Zr.Ms. Johan de Witt. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Johan de Witt
De Nieuwe Haven loopt leeg na het verlof, want maandag zal het amfbibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt ook vertrekken. Het schip gaat de oversteek maken en naar de West koersen. Daar zal het aan de eerste van de twee amfibische oefeningen gaan meedoen die dit najaar op het programma van de JWIT staan.

Tijdens de oefening in de West, genaamd Caribbean Coast, zal het Landing Platform Dock (LPD) met de reeds aanwezige Nederlandse marineschepen Zr.Ms. Pelikaan, hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snelius (vorige week al vertrokken) en Groningen het verlenen van humanitaire noodhulp oefenen. Aan boord van het schip bevindt zich de staf, de Maritime Battle Staff, onder leiding van commandeur Ad van de Sande en natuurlijk de zogenaamde embarked forces. Die laatste groep bestaat echter niet uit Nederlandse mariniers, maar uit Duitse eenheden van het Seebataillon (dat op amfibisch vlak nauw met Nederland samenwerkt) en Franse mariniers van Martinique.Zoals bekend is het al enige tijd erg onrustig in buurland Venezuela, maar dat zou niet de aanleiding geweest van de oefening. Zelfs orkaan Irma, die twee jaar geleden enorm huishield op onder andere het Caribische eiland Sint Maarten, was niet de directe aanleiding van deze oefening. Want deze disaster relief oefeningen worden al langere tijd om de vier jaar gehouden. Wel heeft de natuurramp volgens een woordvoerder van de marine aangetoond dat het oefenen op dit soort situaties erg belangrijk is.

De oefening bestaat uit twee fasen, de eerste fase speelt zich af op de bovenwindse eilanden en de tweede op de benedenwindse. Caribbean Coast begint op 9 september en eindigt tien dagen later.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Johan de Witt in het Caribisch gebied is; in 2011 was het er stationsschip (in de tijd voor de OPV's die taken op zich konden nemen) en had de veel grotere oefening Caribbean Archer plaats. Deze oefening was, net als de nog grotere Joint Caribbean Lion in 2006 (met de Rotterdam), gericht op amfibische operaties hoog in het geweldspectrum.Hoog in het geweldspectrum
Is Caribbean Coast een oefening laag in het geweldspecrum, de grote NAVO-oefening die in oktober op de agenda staat is juist weer echt (amfibisch) oorlogvoeren. Daar zal de Johan de Witt weer voor terug moeten keren richting het noorden. Vanuit het Spaanse Rota (waar de Amerikaanse marine ook is gevestigd), vertrekken schepen voor de 'Artikel 5'-oefening Dynamic Mariner die op 7 oktober begint en op de 18e eindigt.

In het najaar van 2018 was de Johan de Witt ook actief op amfbisch vlak en wel tijdens de grootste NAVO-oefening in tijden Trident Juncture. Al deze oefeningen zijn voor Nederland van extra belang omdat ons land in 2020 leiding geeft aan de amfibische taakgroep van de NATO Response Force. Mocht de NAVO in dat jaar dus de snelle reactiemacht inzettten in geval van een conflict of een ramp, dan zal Nederland de internationale amfibische taakgroep leiden.

Ook LCF Zr.Ms. De Ruyter vertrok eerder deze week en is op weg naar de Amerikaanse oostkust voor oefeningen met een Amerikaanse Carrier Task Group.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen