Marineschepen.nl
 
   
 

'Varende drones gebruikt bij aanval op Krimbrug'


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 17-07-2023 | Laatst aangepast: 17-07-2023


De Kerchbrug, een cruciale verbinding tussen Rusland en het schiereiland Krim, is deels ingestort na een aanval met oppervlaktedrones. In de vroege morgen zouden er twee ontploffingen zijn geweest, waardoor de brug deels onbruikbaar is. Rusland spreekt inmiddels van een aanval van ĹOekra´ense terroristenĺ en Oekra´ne zelf lijkt te hinten op betrokkenheid van zijn eigen veiligheidsdienst SBU en de marine.

Kerchbrug
De brug over de Straat van Kerch tussen de Krim en Rusland in 2020. (Foto: Rosavtodor.ru - CC BY 4.0)

Bij de aanval op de Kerchbrug zijn volgens Reuters oppervlaktedrones gebruikt. Twee mensen kwamen om het leven door de ontploffingen. Dit was een echtpaar, wiens dochter ook aanwezig was. Het meisje raakte ernstig gewond.Sterke aanwijzingen voor Oekra´ense betrokkenheid
Russische officials waren snel met het uiten van beschuldigingen richting Oekra´ne. De aanval zou volgens hen het werk zijn geweest van 'Oekra´ense terroristen'. Het is niet de eerste keer dat Rusland dergelijke beschuldigingen uit, maar dit keer lijkt Oekra´ne zelf wel betrokkenheid te erkennen.

Een bron binnen de Oekra´ense veiligheidsdienst SBU heeft aan de BBC bevestigd dat de SBU betrokken was bij de aanval. Ook aan het AFP is inmiddels door een bron binnen de SBU bevestigd dat het ging om een gezamenlijke actie van de veiligheidsdienst en de Oekra´ense marine.De Oekra´ense versie van Pravda spreekt eveneens over een aanval door de Oekra´ense marine in samenwerking met de SBU. In oktober vorig jaar was er ook al een explosie op de brug, waardoor deze een tijdje moest sluiten. Inmiddels hebben Oekra´ense officials min of meer toegegeven dat dit hun werk was.

OfficiŰle statements zijn nog niet gemaakt, maar in het Telegram-kanaal van de SBU wordt er op cryptische manieren verwezen naar het incident, meldt The Guardian. Zo is er een gedicht geplaatst met daarin te woorden dat ôDe brug weer is gaan slapen.ö Ook was er een persbericht waarin gesteld werd dat men na de oorlog uitgebreid de details zou delen van alle speciale acties van de Oekra´ense troepen.Cruciale brug voor Russische logistiek
De Kerchbrug is 18,1 kilometer lang en is vrij nieuw. Na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 werd begonnen met de bouw ervan. In 2018 werd de brug ge´naugureerd door Vladimir Poetin en daarom is het bouwwerk bijzonder impopulair bij het Oekra´ense volk. De brug wordt gezien als een imperialistisch symbool van Rusland.

Naast een symbool is de brug echter ook van cruciaal belang voor de Russen. Rusland en de Krim werden verbonden, wat grote logistieke voordelen gaf. Bijna de volledige mobilisatie van troepen in de Krim verloopt via de brug en dus kan een niet begaanbare Kerchbrug grote problemen veroorzaken.

De Kerchbrug bestaat uit twee delen. Er is een weggedeelte en een spoorbaan. Op videobeelden van de BBC is inmiddels te zien hoe groot de schade is op de brug. De autobanen zijn inmiddels gesloten, maar de treinen rijden nog.

In oktober 2022 werd de brug ook beschadigd. Dat gebeurde toen door een ontploffing op de brug, waarschijnlijk door een voertuig met explosieven. De brug werd gerepareerd en heropend in januari 2023.

Graandeal verlopen
De timing van de aanval is opvallend, aangezien deze enkele uren plaatsvond voordat de graandeal tussen Rusland en Oekra´ne zou verlopen. Deze deal kwam tot stand met behulp van tussenkomst van de NAVO en met name Turkije als onderhandelaar. Dit alles had al doel om een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen.

Nu is de deal verlopen en inmiddels heeft het Kremlin bekend gemaakt dat deze inderdaad een halt toegeroepen wordt. Dit zou volgens Rusland zelf echter niets met de aanval op de Kerchbrug te maken hebben.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Nieuwe taak voor Russische landingsschepen nu Krimbrug is beschadigd?