Marineschepen.nl
 
   
 

Veertien doden na brand op Russische nucleaire onderzeeboot


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-07-2019 | Laatst aangepast: 03-07-2019


Veertien doden na brand op Russische nucleaire onderzeeboot. De slachtoffers vielen gisteravond toen er brand uitbrak tijdens metingen, dat melden Russische media. Om welke onderzeeboot het precies gaat is niet helemaal zeker. Het zou gaan om een geheime zeer diep duikende nucleaire onderzeeboot die bedoeld is voor onderzoek, reddingen en geheime operaties, genaamd AS-12 Losharik.

Delta IV
De 174 meter lange BS-64 Podmoskovye, een omgebouwde nucleaire onderzeeboot, is waarschijnlijk het moederschip van de Losharik. (Still Youtube/ Zvezdochka)

Het ongeval had volgens Russische media gisteravond plaats toen de Losharik bezig was met onderzeese metingen in de Barentszzee. Het vuur kon geblust worden door de bemanning. Na de brand kon de onderzeeboot terugkeren naar Severomorsk. Veertien bemanningsleden kwamen echter om.Veertien lijkt veel voor een reddingsonderzeeboot, maar de Losharik is geen alledaagse DSRV (Deep-Submergence Rescue Vehicle). De Losharik is zestien jaar in dienst, toch is er niet erg veel over bekend. Dat heeft alles te maken met de geheime taken die de sub heeft, die onder andere zijn gericht op communicatiekabels die op de zeebodem liggen.De onbewapende boot is ruim 70 meter lang (een stuk langer dan de gemddelde dieselelektrische onderzeeboot!), heeft een waterverplaatsing van 2.000 ton en heeft een nucleaire voortstuwing. Aan boord werken 25 bemanningsleden. Het meest speciale aan de Losharik is de duikdiepte van naar verluidt enkele kilometers, terwijl voor gewone onderzeeboten een diepte van enkele honderden meters het maximum is.Het is nog niet helemaal zeker of de brand daadwerkelijk aan boord van de Losharik zelf was. De berichten zijn op dat vlak tegenstrijdig. De Losharik is namelijk een 'bemande drone' van een nog grotere nucleaire onderzeeboot: een Delta IV Stretch en om precies te zijn de BS-64 Podmoskovye. Deze onderzeeboot werd oorspronkelijk in 1986 in dienst gesteld als een nucleaire onderzeeboot met ballistische raketten (SSBN), maar in 1999 werd begonnen aan een grondige verbouwing om de boot moederschip te maken van een extra onderzeeboot. Door de economische situatie in Rusland vertraagde het project, uiteindelijk werd het in 2012 weer opgepakt en in 2016 werd de gemodificeerde boot weer in gebruik genomen.De Delta IV Stretch is 174 meter (7 meter langer dan oorspronkelijk) en de sectie met verticaal opgestelde kernraketten is vervangen door een deel dat het vervoeren van een extra onderzeeboot (ter grootte van de Walrusklasse) mogelijk maakt.


Unieke beelden van de Podmoskovye.

Nucleair
Welke onderzeeboot het ook betreft, het betreft naar alle waarschijnlijkheid een nucleaire onderzeeboot en dus is een risico op straling. Noorse autoriteiten zeggen vanavond echter tegen Reuters dat er geen verhoogde stralingsniveaus zijn waargenomen in de Barentszzee.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Lessen geleerd na ramp Koersk