Marineschepen.nl
 
   
 

Venezuela reageert met oefening op 'dreiging' Brits marineschip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-12-2023 | Laatst aangepast: 29-12-2023


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de marine en luchtmacht opdracht gegeven om een oefening te houden in de Caribische Zee en Atlantische Oceaan, als reactie op de komst van het Britse patrouilleschip HMS Trent (Riverklasse) bij Guyana. Volgens Maduro is de aanwezigheid van het Britse schip een "dreiging (...) tegen vrede en soevereiniteit" van Venezuela.

Guaiqueri
De Guaiqueri, een van de drie patrouilleschepen van de Guaiqueriklasse, in een filmpje ter opluistering van de oefening 'General Domingo Antonio Sifontes 2023'. Het is geen toeval dat de oefening de naam van generaal Sifontes draagt. Hij nam het in 1895 op tegen Britse militairen toen het grensgeschil om Essequebo tussen het toenmalige Brits-Guyana en Venezuela hoog opliep. (Beeld: Venezolaanse Defensie/ YouTube)

De oefening genaamd General Domingo Antonio Sifontes 2023 is volgens Maduro een defensieve oefening. In een televisietoespraak zei Maduro de oefening te houden "als reactie op de provocatie en dreiging van Groot-Brittannië tegen de vrede en de soevereiniteit van ons land". Londen maakte vorige week bekend dat HMS Trent, slechts bewapend met machinegeweren en een Oerlikon DS30B 30mm snelvuurkanon, naar Guyana zou varen om te oefenen met lokale eenheden. Venezuela eiste onlangs het grensgebied Essequebo van Guyana op. In die regio en voor de kust van Guyana is olie gevonden.De start van de oefening werd live op televisie uitgezonden (en hier op YouTube terug te kijken). Hij sprak daarvoor met de commandant van de Venezolaanse marine, admiraal Neil Jesús Villamizar Sanchez aan boord van het patrouilleschip Guaiquerí (gelijknamige klasse) in de Golf van Paria.

Maduro
Links president Nicolás Maduro, rechts met microfoon admiraal Neil Jesús Villamizar Sanchez. (Beeld: Venezolaanse Defensie/ YouTube)

De commandant van de Venezolaanse marine zei, na de Venezolaanse begroeting met vuist in de lucht, dat "5.682 Bolivariaanse revolutionaire, socialistische, anti-imperialistische en diepgewortelde Chavista-strijders, bewapend en getraind volgens de tactische methode van het revolutionaire verzet voor de verdediging van het moederland voor de oefening de volgende middelen zullen gebruiken."Vervolgens somde de admiraal een lijst van materieel op, waaronder drie oceaangaande patrouilleschepen van de Guaiqueríklasse, Capanaklasse landingsschepen, drie multifunctionele schepen van de Los Frailesklasse (Damen Stan Lander 5612 landingsschepen), drie patrouilleboten van de kustwacht, drie patrouilleboten met raketten. De vliegtuigen die meedoen volgens admiraal Villamizar zijn F-16's, twaalf Sukhoi 30 en K-8 vliegtuigen. Verder doen volgens Villamizar voertuigen mee van het Venezolaanse Korps Mariniers, plus speciale eenheden. Ook voertuigen voor luchtverdediging nemen deel.

Na afloop van een korte toelichting, vroeg admiraal Villamizar om toestemming om de oefening te starten. Villamizar kreeg direct toestemming "om de oefening te beginnen en te reageren op de onacceptabele dreiging van Groot-Brittannië tegen ons moederland".

De focus van de oefening ligt, zo zei Maduro in zijn televisietoespraak, in de Golf van Paria en in de delta van Orinoco. Deze delta ligt op zo'n 80 km ten westen van Guyana. Venezuela geeft verder weinig details over de oefening.

Guyana en Venezuela
Rood omcirkeld de twee gebieden waar geoefend wordt: Golf van Paria en de delta van Orinoco. Rechts in beeld ligt Guyana en de grensregio Essequebo. Links in beeld de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire. (Kaart: Google, bewerking: Marineschepen.nl)

Het is niet zeker of alle opgesomde eenheden van de Venezolaanse krijgsmacht daadwerkelijk meedoen. De strijdkrachten hebben de afgelopen jaren aan slagkracht verloren. De grote fregatten zijn uit dienst gesteld en gesloopt, de twee onderzeeboten zijn waarschijnlijk al jaren niet meer inzetbaar en twee patrouilleschepen zijn verloren gegaan door aanvaringen (één liep op een rif en een ander schip zonk na het rammen van een passagiersschip). Ook zijn in het verleden veel militairen gevlucht naar onder andere Colombia.

Venezuela heeft echter wel goede banden met China en Iran. En zou dus ook op die manier, net als bijvoorbeeld de Houthi's, aan andere wapens kunnen komen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Spanningen Venezuela: Brits patrouilleschip naar Guyana

Geen marineschip beschikbaar voor Caribisch gebied