Commentaar
De afgelopen week demonstreerde de Zwarte Zeevloot een hoog tempo aan trainingsoefeningen gelinkt aan gevechtssimulaties. Echter, gezien het tijdstip van het jaar en het feit dat gelijkaardige oefeningen plaats vinden in onder andere de Noordelijke Vloot en de Baltische Vloot sluit uit dat deze oefeningen direct gelinkt zijn aan de oorlog in Oekraïne.
De maritieme oefeningen van de Zwarte Zeevloot hebben echter wel een indirecte invloed op het krijgsverloop aan de maritieme flank van het conflict. Allereerst toont het aan dat er binnen de Zwarte Zeevloot een rotatie van personeel is uitgevoerd met ervaren marinepersoneel die de vloot verliet en nieuw personeel dat hun plek inneemt. De Zwarte Zeevloot is dus nu gedwongen om deze nieuwe bemanningen op te leiden en klaar te stomen voor gevechtsoperaties.
Deze trainingen zorgen er allereerst voor dat de Zwarte Zeevloot in het algemeen minder beschikbaar is voor het uitvoeren van gevechtstaken op zee. Daarnaast kan men zich vragen stellen hoe effectief de betrokken schepen zijn bij het uitvoeren van gevechtstaken in de oorlogszone met delen van de bemanning die nog opgeleid dienen te worden.
We zien dat de huidige series van oefeningen aansluit bij de gevechtstaken die van de Zwarte Zeevloot verwacht worden. Er is momenteel een sterke focus op mijnenbestrijding, een belangrijk luik aangezien beide partijen in het begin van de oorlog uitvoerig gebruik maakten van zeemijnen, voornamelijk in de sector rond Odessa. Sommige van deze zeemijnen waren niet verankerd en drijven nog vrij rond in de Zwarte Zee met als resultaat dat mijnen op de stranden zo ver als Georgië, Turkije en Bulgarije
aanspoelden.
Een tweede belangrijk luik in de oefeningen is de strijd tegen oppervlakteschepen en kruisvluchtwapens. De inzet van onbemande vaartuigen door Oekraïne en de inzet van antischeepsraketten zoals de Neptune en de Harpoon vormen een belangrijke dreiging voor de Zwarte Zeevloot. Dit werd onder andere aangetoond door het tot zinken brengen van de kruiser Moskva.
Belangrijk om op te merken is dat de Zwarte Zeevloot niet volledig van het krijgstoneel is verdwenen. Ondanks de rotatie van bemanningen op vele schepen is de vloot nog altijd in staat om gevechtsoperaties uit te voeren. De rotatie is reeds grotendeels in de herfstmaanden uitgevoerd en het nieuwe personeel is nu in de fase aanbeland dat ze naast de basisvaardigheden nu hun gevechtstaken verder trainen.
De Zwarte Zeevloot is echter nog altijd in staat geweest om Kalibr kruisvluchtwapens vanop zee af te vuren, ondanks de rotaties in bemanning die hebben plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat de Zwarte Zeevloot nog altijd in staat is om het krijgsverloop op land te ondersteunen. De lange periodes tussen het afvuren van Kalibrs vanop zee heeft meer te maken met de dalende voorraad van deze wapens in het Russische arsenaal. Productie van de Kalibr kruisvluchtwapens word volgens Oekraïne
ingeschat op 20 missielen per maand. Periodes tussen het afvuren van deze wapens laat de Zwarte Zeevloot toe om de nieuwe bemanningen verder op te leiden tot de volgende lading kruisvluchtwapens beschikbaar is.