Marineschepen.nl
 
   
 

Verhoogde activiteit Russische marine in Zwarte Zee door oefeningen


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 28-03-2023 | Laatst aangepast: 28-03-2023


Afgelopen week was er een verhoogde activiteit van de Russische marine in de Zwarte Zee. Al snel werden op sociale media de bewegingen van de Russen gelinkt aan de oorlog in Oekraïne. De oefeningen vallen echter in een patroon van de Russische marine, die los staat van het conflict.

Kilo
Een Russische onderzeeboot van de Kiloklasse in de Zwarte Zee. (Foto: Russische marine)

Het aanbreken van de lente is binnen de Russische marine traditioneel een periode waarin schepen naar zee gaan om te oefenen. Deze cyclus komt voort uit de algemene rekrutering binnen de Russische krijgsmacht waarin de rekruten die tijdens de herfstperiode binnen kwamen na de winter klaar zijn om naar zee te gaan. De training bij aanvang van de lenteperiode is vaak gericht op het beoefenen van gevechtsscenario’s. Een tweede traditionele trainingsperiode wordt vaak tijdens de herfstmaanden opgemerkt voor de scheepsbemanningen die rekruten uit de lentemobilisatie bevatten.



Afgelopen jaar was de Russische Zwarte Zeevloot een opvallende afwezige in deze trainingscyclussen. De vloot was tijdens de lenteperiode hoofdzakelijk bezig met het behouden van het maritieme overwicht in de Zwarte Zee en het uitvoeren van aanvallen op Oekraïne met behulp van kruisvluchtwapens. Ook in de herfstperiode van 2022 werden er geen trainingsmomenten gerapporteerd. De huidige oefeningen van de Zwarte Zeevloot vormen dan ook een duidelijke trendbreuk.



Start van de trainingen
De eerste trainingen werden op 17 maart bekendgemaakt door de Russische marine. Het ging om een mijnenbestrijdingsoefening. De schepen die deelnamen aan deze oefening werden door het Russische Ministerie van Defensie gerapporteerd als de korvetten Vyshny Volochek, Ingushetiya en Grayvoron uit de Buyan-Mklasse, de mijnenjager Ivan Antonov uit de Aleksandritklasse en de mijnenveger Kovrovets uit de Natyaklasse.

Het korvet Ingushetiya legde een oefenmijnenveld langs de kust van het schiereiland de Krim langs een route die een mogelijke tegenstander zou nemen. Wie de tegenstander was (NAVO of Oekraïne) werd niet meegedeeld door het Ministerie van Defensie. De Ivan Antonov en de Kovrovets kregen de opdracht om een veilige doorgang door het mijnenveld te maken waardoor de drie korvetten zich konden begeven. Deze oefening vormde deel van het traditionele K2 opleidingsplan van de Russische marine.

Op maandag 20 maart voerden twee onderzeeboten een torpedoaanval met oefentorpedo’s uit. De onderzeeboten werden geïdentificeerd als de Kolpino en de Stary Oskol uit de verbeterde Kiloklasse onderzeeboten met een diesel-elektrische voortstuwing. Beide onderzeeboten voeren naar een aangewezen punt en doken toen onder. Vanuit de onderzeese positie werden er vervolgens oefentorpedo’s naar een oppervlakteschip van de Zwarte Zeevloot afgevuurd. De oefentorpedo’s werden na afvuren uit het water opgevist en de data van de sensoren in deze torpedo zal vervolgens geanalyseerd worden om na te gaan hoe effectief de torpedoaanval was. Ook van deze oefening rapporteerde het Russische Ministerie van Defensie dat het een standaard oefening betrof.

Op dinsdag 21 maart volgde er een artillerie-oefening met de korvetten Vyshny Volochek, Ingushetiya en Grayvoron uit de Buyan-M-klasse. De drie korvetten waren uitgevaren om een gesimuleerd vijandelijk schip, dat door een drone was gedetecteerd, te onderscheppen. Volgens het trainingsscenario was het vijandelijk schip bezig met het leggen van een mijnenveld. Alle drie de korvetten opende het vuur op een drijvend metalen schild dat het vijandelijke schip diende voor te stellen. Hierna opende de korvetten eveneens het vuur op nagemaakte drijvende mijnen.

Op woensdag 22 maart volgde er een grotere gevechtsoefening met de inzet van het fregat Admiral Makarov uit de Admiral Grigorovichklasse, de korvetten Vyshny Volochek en Grayvoron en raketboten R-60 en Ivanovets uit de Tarantulklasse. Het trainingscenario voorzag een grote aanval met kruisvluchtwapens door een denkbeeldige vijand tegen het Russische eskader. De aanval werd door het eskader afgeslagen met behulp van luchtverdedigingsraketten en 30mm nabijheidsverdedigingssystemen. Het eskader bestookte vervolgens verschillende doelwitten op zee, gesimuleerd door drijvende metalen schilden en oefenmijnen, op land en in de lucht. Voor deze laatste werden lichtgevende bommen gebruik als simulatiedoelwitten. Ook hier rapporteerde het Russische Ministerie van Defensie dat het om oefening ging in overeenstemming met het gevechtstrainingsplan van de Zwarte Zeevloot.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.



Commentaar
De afgelopen week demonstreerde de Zwarte Zeevloot een hoog tempo aan trainingsoefeningen gelinkt aan gevechtssimulaties. Echter, gezien het tijdstip van het jaar en het feit dat gelijkaardige oefeningen plaats vinden in onder andere de Noordelijke Vloot en de Baltische Vloot sluit uit dat deze oefeningen direct gelinkt zijn aan de oorlog in Oekraïne.

De maritieme oefeningen van de Zwarte Zeevloot hebben echter wel een indirecte invloed op het krijgsverloop aan de maritieme flank van het conflict. Allereerst toont het aan dat er binnen de Zwarte Zeevloot een rotatie van personeel is uitgevoerd met ervaren marinepersoneel die de vloot verliet en nieuw personeel dat hun plek inneemt. De Zwarte Zeevloot is dus nu gedwongen om deze nieuwe bemanningen op te leiden en klaar te stomen voor gevechtsoperaties.

Deze trainingen zorgen er allereerst voor dat de Zwarte Zeevloot in het algemeen minder beschikbaar is voor het uitvoeren van gevechtstaken op zee. Daarnaast kan men zich vragen stellen hoe effectief de betrokken schepen zijn bij het uitvoeren van gevechtstaken in de oorlogszone met delen van de bemanning die nog opgeleid dienen te worden.

We zien dat de huidige series van oefeningen aansluit bij de gevechtstaken die van de Zwarte Zeevloot verwacht worden. Er is momenteel een sterke focus op mijnenbestrijding, een belangrijk luik aangezien beide partijen in het begin van de oorlog uitvoerig gebruik maakten van zeemijnen, voornamelijk in de sector rond Odessa. Sommige van deze zeemijnen waren niet verankerd en drijven nog vrij rond in de Zwarte Zee met als resultaat dat mijnen op de stranden zo ver als Georgië, Turkije en Bulgarije aanspoelden.

Een tweede belangrijk luik in de oefeningen is de strijd tegen oppervlakteschepen en kruisvluchtwapens. De inzet van onbemande vaartuigen door Oekraïne en de inzet van antischeepsraketten zoals de Neptune en de Harpoon vormen een belangrijke dreiging voor de Zwarte Zeevloot. Dit werd onder andere aangetoond door het tot zinken brengen van de kruiser Moskva.

Belangrijk om op te merken is dat de Zwarte Zeevloot niet volledig van het krijgstoneel is verdwenen. Ondanks de rotatie van bemanningen op vele schepen is de vloot nog altijd in staat om gevechtsoperaties uit te voeren. De rotatie is reeds grotendeels in de herfstmaanden uitgevoerd en het nieuwe personeel is nu in de fase aanbeland dat ze naast de basisvaardigheden nu hun gevechtstaken verder trainen.

De Zwarte Zeevloot is echter nog altijd in staat geweest om Kalibr kruisvluchtwapens vanop zee af te vuren, ondanks de rotaties in bemanning die hebben plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat de Zwarte Zeevloot nog altijd in staat is om het krijgsverloop op land te ondersteunen. De lange periodes tussen het afvuren van Kalibrs vanop zee heeft meer te maken met de dalende voorraad van deze wapens in het Russische arsenaal. Productie van de Kalibr kruisvluchtwapens word volgens Oekraïne ingeschat op 20 missielen per maand. Periodes tussen het afvuren van deze wapens laat de Zwarte Zeevloot toe om de nieuwe bemanningen verder op te leiden tot de volgende lading kruisvluchtwapens beschikbaar is.




Frederik Auteur: Frederik Van Lokeren
Frederik schrijft als freelancer voor Marineschepen.nl sinds 2022. Hij was als logistiek officier bij de Belgische marine (2010-2017) o.a. eenheids- commandant van mijnenjager BNS Lobelia tijdens de onderhousdsperiode en Hoofd Logistieke Dienst van het M-fregat BNS Louise-Marie. Nu is Frederik manager in de Supply Chain Business Consultancy bij Moore Belgium. Verder volgt Frederik nauwgezet maritieme en amfibische ontwikkelingen op de voet, met een specifieke interesse in de Russische marine en Marine Infanterie.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen