Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwste marine-aanwinst Geosea pikt verloren anker Zr.Ms. Rotterdam op


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-06-2020 | Laatst aangepast: 08-06-2020


De Geosea, het in verband met de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ingehuurde schip, heeft met behulp van duikers het verloren anker van Zr.Ms. Rotterdam van de zeebodem opgepikt. Het ankder ging eerder dit jaar in een storm verloren.

Geosea
De Geosa. (Foto: Koninklijke Marine)

In februari dit jaar was Zr.Ms. Rotterdam op weg naar Plymouth toen de storm Ciara over onder andere Groot-BrittanniŽ en Nederland trok. Het schip ging ten zuiden van Engeland ten anker, maar verloor bij die actie het bakboordsanker met bijbehorende ketting. Al snel na de storm, Zr.Ms. Rotterdam had de reis voortgezet, werd het anker door de Royal Navy teruggevonden en werd de locatie gemarkeerd.Sinds afgelopen weekend is het anker weer boven water. De Geosea heeft, in samenwerking met duikers van de Duik- en Demonteergroep, het verloren anker van de zeebodem getild zo blijkt uit beelden van de 'MCM Module Group' op Twitter.De Geosea werd in februari aan de vloot toegevoegd. Dit schip is voorzien van een civiele bemanning en Nederlands marinepersoneel dat met drones van ECA gaat werken. ECA levert namelijk de drones voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor Nederland en BelgiŽ.

Omdat de uiteindelijke drones pas in 2023/2024 geleverd kunnen worden, zou er dan te weinig tijd meer zijn om te leren hoe het nieuwe concept werkt. Aan boord van de Geosea kan ervaring worden opgedaan met de drones van ECA en straks met de prototypes van de nieuwe drones.Zr.Ms. Rotterdam lag na het opwerken in Plymouth een tijdje in Den Helder toen de coronacrisis z'n hoogtepunt was. In mei keerde het schip weer terug naar zee, samen met o.a. Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Evertsen, voor Baltic Breeze, een oefenreis van drie weken in de Oostzee.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zr.Ms. Rotterdam verliest anker

Geosea ingehuurd

Drones nieuwe mijnenjagers