Marineschepen.nl
 
   
 

Vervangende NH-90 helikopter voor Zr.Ms. Groningen vandaag op Curaçao


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-10-2020 | Laatst aangepast: 07-10-2020


Vandaag arriveert op Curaçao een Boeing C-17A Globemaster III met aan boord een NH-90 helikopter, dat bevestigde een woordvoerder van Defensie vanochtend aan Marineschepen.nl. Deze NH-90 is bedoeld voor het stationsschip Zr.Ms. Groningen dat in juli haar boordhelikopter verloor tijdens een crash, waarbij twee bemanningsleden om het leven kwamen.

NH-90
De helikopter in de buik van de C-17A. (Foto: Defensie)

Vanochtend om 10:11 uur vertrok de C-17A vanaf Vliegbasis Eindhoven met het toestel richting de West. De Boeing is van het Strategic Airlift Capability, een internationaal samenwerkingsverband van twaalf landen die gezamenlijk drie transporttoestellen kunnen gebruiken vanaf een vliegbasis in Hongarije. De C-17A arriveerde gisteren in Eindhoven.Aan boord bevindt zich dus de vervangende helikopter voor Zr.Ms. Groningen. De oorspronkelijke NH-90 stortte op 19 juli in zee. Wrakstukken van de helikopter werden in de eerste week van september door het samenwerkingsverbond Maritime Capacity Alliance van de zeebodem gehaald en per schip naar Nederland gebracht. Eind september arriveerden ze op Vliegbasis Gilze-Rijen voor nader onderzoek. Over de precieze oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend gemaakt.

De helikopter is overigens geen nieuw besteld helikopter, maar een van de andere reeds in gebruik zijnde NH-90's van het Defensie Helikopter Commando. Het is onbekend of er een nieuwe helikopter wordt besteld.Hoewel Zr.Ms. Groningen sindsdien zonder helikopter operereert, heeft het schip toch resultaten geboekt op gebied van drugsbestrijding. In drie weken tijd wist het vijf drugstransporten te onderscheppen, een record.Zr.Ms. Groningen is sinds 2019 het stationsschip in de West, met een onderbreking van een paar maanden voor onderhoud in Nederland omdat door coronamaatregelen afgelopen voorjaar geen personeel naar en van het schip gevlogen kon worden. Afgelopen voorjaar arriveerde het patrouilleschip weer in de Caribische Zee. Die bemanning, die dus twee collega's verloor, keert nu terug naar huis. Rond deze tijd worden zij afgelost door een nieuwe bemanning, die enkele dagen terug in de West arriveerde per vliegtuig. Op deze manier kan de Groningen in de West blijven.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

NH-90 neergestort