Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn evenaart record met vierde drugsvangst
Bericht geplaatst: 10-05-2016 | Laatst aangepast: 10-05-2016


Voor de vierde keer in twee maanden wist Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn drugs te onderscheppen in het Caribisch Gebied. Daarmee evenaart het fregat het record van Zr.Ms. Friesland dat eind 2015 vier keer succesvol was. Het LCF dat voor het eerst als stationsschip fungeert, deed dat in het kader van de internationale drugsbestrijdingsoperatie Carib Venture.

De Zeven ProvinciŽn
Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In oktober en november lukte het Zr.Ms. Friesland om vier drugstransporten in ťťn periode in de West te onderscheppen. Het patrouilleschip was het eerste marineschip dat hier in slaagde. Ongeveer een half jaar later heeft Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn dat geŽvenaard. Maar de vangsten zelf van het fregat zijn een stuk minder: in totaal 1570 kg aan cocaÔne, marihuana, hasj en MDMA versus 3270 kg cocaÔne die het patrouilleschip in vier porties van de markt haalde.Vier op een rij
Net als de drie voorgaande keren was de drugsvangst van vorige week een samenwerking tussen de Kustwacht Caribisch Gebied, De Zeven ProvinciŽn, de Belgische Alouette III boordhelikopter en het ingescheepte Amerikaanse Law Enforcement Detachment. Ditmaal werd in het midden van de Caribische Zee tussen Venezuela en Jamaica een go-fast gespot door het patrouillevliegtuig van de kustwacht. De Belgische helikopter steeg op van het fregat en dwong de smokkelaars tot stoppen. Vangst: 320 kilo aan marihuana, hash en MDMA (bestanddeel van XTC).

Go-fast
De go-fast met balen marihuana, hash en MDMA aan boord, vlak voor het tot stoppen werd gedwongen. (Foto: Defensie)

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn begon de term als stationsschip eind januari. Na een maand werd in de Caribische Zee een vissersboot gestopt, waarna de bemanning balen met drugs over boord gooide. 400 kilo marihuana werd door De Zeven uit het water gehaald. Een paar dagen later ging het fregat af op twee vissersbootjes nabij Venezuela, die bleken 600 kg cocaÔne te vervoeren. Begin april spotte een Amerikaans patrouillevliegtuig een verdacht zeiljacht, dat door De Zeven werd onderschept. De zeilers hadden 250 kilo cocaÔne verstopt.De grootste van de vier drugsvangsten, 600 kg cocaÔne, van De Zeven staat op plaats 33 in de ranglijst op basis van het gewicht van de vangst. De grootste hoeveelheid cocaÔne werd in 2008 gevangen door Zr.Ms. Van Speijk: 4200 kilo.

drugsvangsten-marineschepen
Top 10 drugsvangsten, lees hier het overzichtsartikel. (Foto en infographic: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Top 10 drugsvangsten
De Zeven naar de West
De Zeven ProvinciŽnklasse