Marineschepen.nl
 
   
 

Vloot krijgt in 2021 blauwe camouflageblokjes op tijdelijk uniform


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-08-2020 | Laatst aangepast: 07-08-2020


Medio 2021 worden de uniformen van alle krijgsmachtdelen voorzien van het nieuwe camouflagepatroon. Defensie bevestigt aan Marineschepen.nl dat dan ook op de vloot het blauwe 'camo' wordt geÔntroduceerd. Dat betekent niet dat Defensie het nieuwe DOKS-uniform krijgt waar een aanbesteding voor liep, dat uniform komt later. Het nieuwe camo wordt geprint op een tijdelijk uniform, en wel het bestaande mariniersuniform. BelgiŽ wacht met de blauwe blokjes tot in ieder geval 2023.

NFP
Netherlands Fractal Pattern voor de Nederlandse en Belgische vloot. (Foto: Marine)

Defensie is al enkele jaren bezig om de huidige uniformen van de hele krijgsmacht en het patroon van de camouflageuniformen te vernieuwen. Het project Defensie Operationeel Kledingsysteem (DOKS) leek in een nieuwe fase te zijn beland toen een winnende partij uit de aanbieders was gekozen, de nieuwe uniformen werden al dit jaar verwacht. Vorige maand werd bekend dat dit nog even zal duren, want een van de verliezers was het niet eens met de uitslag. Er werd een kort geding aangespannen.Defensie besloot het niet te laten komen door een rechtsgang, maar trok de gunning van de aanbesteding in. Defensie begint nu dus opnieuw en de DOKS-uniformen voor Nederland en de Belgische marine worden op z'n vroegst in 2023 verwacht.Een woordvoerder van Defensie Materieel Organisatie (DMO) zei vanochtend tegen Marineschepen.nl dat land-, luchtmacht en marechaussee niet willen wachten op DOKS voor de vervanging van hun woodland-camouflagepatroon. Zij willen het Netherlands Fractal Pattern (NFP) zo snel mogelijk invoeren. Defensie neemt twee tijdelijke maatregelen: "Voor militairen die worden uitgezonden blijft multicam-gevechtskleding beschikbaar. Alle andere militairen die niet op missie gaan, inclusief reservisten, krijgen een verbeterd interim kledingpakket, uitgevoerd in het nieuwe, voor DOKS ontwikkelde, camouflagepatroon Netherlands Fractal Pattern."

NFP
De interim-kleding met NFP-patroon, in groen uitgevoerd.. (Foto: Defensie)

Omdat ook de marine de interimkleding krijgt, met nieuwe NFP, zullen op de vloot dus in 2021 voor het eerst de blauwe blokjes te zien zijn. De interimkleding zal het bestaande Boordtenue vervangen.

Helemaal onbekend zal het tijdelijke uniform voor de Nederlandse militairen niet zijn, want, zo meldde de woordvoerder van DMO, de interimkleding is het huidige gevechtsuniform van het Korps Mariniers.

BelgiŽ wacht tot 2023
Die vertraging geldt dus voor Nederland, maar ook voor de Belgische marine die ook de uniformen gaat vervangen. Vanmiddag zei een woordvoerder van de Belgische marine dat Nederland in de lead is aangaande vervanging van de uniformen en dat de Belgische vloot langer moet wachten. BelgiŽ kiest namelijk niet voor de tijdelijke oplossing zoals Nederland, maar houdt het bestaande uniform tot het DOKS is afgerond.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuw uniform vertraagd

Camouflagepatroon Nederlandse ťn Belgische marine

Camo is professioneel

Toch camo voor uniform