Er is nog geen besluit genomen over inzet van Zr.Ms. Karel Doorman, maar het schip bereidt zich achter de schermen alvast voor op een hulp-operatie in het Caribisch gebied. Dat meldden meerdere bronnen aan Marineschepen.nl. Ondertussen wordt in het Caribisch gebied, waar COVID-19 ook om zich heen grijpt, uitgekeken naar die hulp.
Omdat de Karel Doorman vrijdag met succes de eerste varende fase van het opwerktraject, SARC 3, afrondde, kan de marine zich nu op de eventuele inzet van het JSS in het Caribisch gebied richten. Eerder berichtte Marineschepen.nl al dat er werd gesproken over een hulpmissie van de Doorman. De marine geeft nog altijd geen commentaar op vragen, maar inmiddels is wel duidelijk dat men zich serieus aan het voorbereiden is.
Zo is de bemanning vanaf maandag aan boord van het schip in quarantaine gegaan, om te voorkomen dat het coronavirus de missie beïnvloedt, dat hebben meerdere bronnen gemeld aan Marineschepen.nl. Hoe lang de quarantaine precies gaat duren is onbekend.
Voorbereidingen die worden getroffen aan boord van marineschepen nog voor het besluit officieel is genomen, zijn eerder regel dan uitzondering. Voorafgaand aan de inzet tijdens de Joegoslavië-crisis in de jaren '90 werd zelfs, buiten medeweten van de politieke leiding om, alvast een onderzeeboot naar Italië gestuurd om direct beschikbaar te zijn als de minister er om zou vragen (en die vraag kwam ook).
De verwachting is dat al binnen enkele dagen meer duidelijk zal zijn over of de eventuele oversteek van de Doorman naar het Caribisch gebied.
Terugblik op wat er vlak voor vertrek naar West-Afrika aan boord van de Doorman gebeurde. Dat zal ook straks gebeuren, mocht het schip worden ingezet, maar dan vermoedelijk zonder al te veel mensen van buitenaf er bij.
Caribisch gebied
Vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag werd de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer gevraagd of er 'hospitaalschepen' van de marine kunnen worden ingezet. Bauer antwoordde dat marineschepen ingezet kunnen worden als daar om gevraagd wordt, "en natuurlijk kijken wij daar ook naar," voegde hij daar aan toe. Bauer begon toen zelf over het Caribisch gebied: "Een van de dingen waar zorgen over zijn in het algemeen is natuurlijk toch de medische zorg in het Caribisch gebied. Dat is een kwetsbaar gebied qua infrastructuur. Dus een van de dingen waar we naar kijken is ook dat, want het hoort bij het koninkrijk. Dus daar hebben we met elkaar een verantwoordelijkheid."
In het Caribisch gebied is inmiddels op internationaal overleg gevoerd over eventuele militaire en civiele samenwerking, dat gebeurde bijvoorbeeld door het Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) dat normaliter in het nieuws komt als er een orkaan grote schade dreigt aan te richten. Nu is het een virus, dat overigens al in 29 landen/gebieden in de Cariben is geconstateerd. Afgelopen woensdag stond de teller van het aantal waargenomen corona-besmettingen op 729, maar iedereen weet dat dat zal toenemen.
Natuurlijk zijn de medische capaciteiten van het schip van grote waarde. Op Sint-Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba is volgens een insider "geen of slechts zeer geringe" intensive care-capaciteit aanwezig. De Doorman heeft standaard al uitgebreide medische voorzieningen, deze kan mogelijk worden uitgebreid.
Er is hoe dan ook ruimte voor helikopters en in de regio is door corona weinig mogelijkheid voor medische vluchten. Ook daar kan de Doorman aan bijdragen.
Meer schepen
Overigens hoeft Zr.Ms. Karel Doorman niet alles zelf te doen. Het stationsschip Zr.Ms. Groningen is in de West en de aflosser, Zr.Ms. Zeeland gaat vrijdag op pad. (De bemanningswissel-pilot is gestopt omdat de Groningen in onderhoud moet.) Qua Nederlandse marineschepen is er verder niet veel meer in dat gebied, aangezien de vaste steun en toeverlaat in tijden van tegenspoed, Zr.Ms. Pelikaan, nu in Nederland is voor onderhoud. Normaliter is dit een rustigere tijd in de West en is de aanwezigheid van de Pelikaan pas echt nodig vanaf juli, in verband met het orkaanseizoen.
Daarnaast is er hulp uit het Europa. Zoals bekend gaat de Franse helikoptercarrier FS Dixmude (Mistralklasse) naar de West. Ook werd gesproken over Britse bijstand, maar die is nog wat vaag. Het Britse amfibische transportschip RFA Mounts Bay was juist drie jaar in het Caribisch gebied en is net terug in de UK voor onderhoud. De naam van een ander Brits marineschip is ook vaak gevallen, die van RFA Argus, maar dan als drijvend hospitaal op de Theems in Londen. De Argus ligt nu in Plymouth.