Marineschepen.nl
 
   
 

Voormalig Nederlands fregat Van Brakel in Griekse wateren aan de grond gelopen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-11-2017 | Laatst aangepast: 03-11-2017


Gisteren heeft het Griekse fregat HS Kanaris vast gezeten nadat het ten zuidwesten van Pireaus aan de grond was gelopen. Het voormalige Nederlandse S-fregat Hr.Ms. Jan van Brakel kon na acht uur weer los worden getrokken.

kanaris
HS Kanaris op archiefbeeld. (Foto: Griekse marine)

Om 0615 uur lokale tijd voer het 130 meter lange fregat nabij het piepkleine eilandje Nisida Atalanti, niet ver van de haven Pireaus en de thuisbasis van de Griekse marine op Salamina. Het personeel op de brug zag te laat dat het schip een ondiepte naderde. Volgens Griekse media probeerde men die nog te ontwijken door hard stuurboord uit te gaan, maar tevergeefs. Direct klonken de alarmbellen en werd gezocht naar schade, binnenkomend water en brandstoflekkages. Deze werden (in eerste instantie) niet gevonden, ook waren er geen gewonden.



Drie marinesleepboten snelden te hulp, maar kregen het schip niet van de rotsen. Met hulp van commerciële sleepboten lukte het om het fregat na acht uur los te krijgen, waarna het koers zette naar de thuishaven op Salamina. Daar werden direct brandstof en munitie van boord gehaald.



In de thuishaven zal onderzocht moeten worden wat de exacte schade is. Zeker is wel dat de sonardome, de koepel met de sonar onder de boeg, beschadigd is. De voormalige Van Brakel is inmiddels 34 jaar en een aanvaring met schade kan bij een fregat op leeftijd zomaar het einde betekenen. Vooralsnog lijkt het schip echter met de schrik vrij te zijn gekomen, volgens de Griekse marine is er op het eerste gezicht geen ernstige schade geconstateerd.



HS Kanaris is één van de oorspronkelijk tien Griekse S-fregatten en voer van 1983 t/m 2002 onder Nederlandse vlag als Hr.Ms. Jan van Brakel. Zes van de S-fregatten zijn gemoderniseerd, één fregat (ex-Hr.Ms. Pieter Florisz) is door de Griekse marine in 2013 uit dienst gesteld.

De Griekse marine stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
S-fregatten
Oud-fregat Pieter Florisz uit dienst