Marineschepen.nl
 
   
 

Oud-bemanningsleden bezoeken ex-Hr.Ms. Van Kinsbergen in Griekenland


Bericht geplaatst: 15-12-2015 | Laatst aangepast: 15-12-2015

Drie voormalig bemanningsleden van het S-fregat Hr.Ms. Van Kinsbergen zijn er in geslaagd om een bezoek te brengen aan het oude fregat, dat nu in dienst is bij de Griekse marine als HS Navarinon. De -in verband met decennialange spanningen met Turkije- doorgaans gesloten Griekse marine maakte een uitzondering en verwelkomde de drie Nederlanders vorige maand aan boord voor een rondleiding.

Navarinon
Teun van Wijk, Cees Boers en René Engel, slaagden er in om hun 'oude bootje' 29 jaar na die mooie Fairwind-reis nog eens te bezoeken. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Hr.Ms. Van Kinsbergen voer van 24 april 1980 t/m 1 maart 1995 in Nederlandse dienst. Onder de nieuwe naam HS Navarinon zette het fregat in mei 1995 koers richting Athene. De Van Kinsbergen was het vijfde S-fregat onder Griekse vlag en later zouden er nog eens vijf volgen. Met het vertrek van de Bloys van Treslong uit Den Helder in 2003, kwam een einde aan het Nederlandse tijdperk van de S-fregatten.Maar het boek van de S-fregatten is, op ex-Hr.Ms. Pieter Florisz na, nog niet gesloten. Zij varen nog altijd. En zijn dus nog steeds te bezoeken. Maar makkelijk is dat niet. Desondanks slaagden drie oud-TD'ers er in om een rondleiding te krijgen.

Marineschepen.nl ontving van Teun van Wijk onderstaand verslag.

Navarinon
Reünie Hr.Ms. Van Kinsbergen op het landgoed Beukbergen in Zeist. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Een goed idee
"In 1986 maakte Hr Ms van Kinsbergen (F809) een van de mooiste reizen van de marine, Fairwind 1986. 25 jaar later, in september 2011, was er een grote reünie op landgoed Beukbergen in Zeist waar ca 110 man aanwezig waren. Na deze reunie komen wij als manschappen Technische Dienst (TD) elk jaar een keer bij elkaar om de oude en sterke verhalen weer eens op te halen. Tijdens deze reunies kwam het ter sprake dat het ons wel leuk leek om de oude Hr. Ms. Van Kinsbergen weer eens te gaan bezoeken nu ze nog actief in dienst is bij de Griekse Marine, de Hellenic Navy.

Na een korte vraagronde wie er werkelijk geinteresseerd waren om naar Griekenland af te reizen zijn we ca 2 jaar terug begonnen met lobbyen. Vele e mails en telefoongesprekken hebben plaats gevonden en uiteindelijk iemand gevonden die zich er in vast heeft gebeten. Uiteindelijk heeft het harde werken van onze contactpersoon er toe geresulteerd dat we in contact gekomen zijn met de eerste officier van HS Navarinon.

De eerste officier en de commandant van de Navarinon waren zo positief over ons verzoek dat het daarna niet zo moeilijk was om een afspraak te maken. Op woensdag 18 november 2015 zijn we vanuit Brussel Charleroi naar Athene airport gevlogen, om daarna af te reizen naar Pireaus.

Navarinon
De ingang van de basis. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

In Pireaus
De volgende morgen moesten we om 09.00 plaatselijke tijd aanwezig zijn bij de main gate van de Salamis Naval base. Hier werden we opgehaald door de jongste officier en naar de pier begeleid waar de HS Navarinon afgemeerd lag.

Na een hartelijk ontvangst in de longroom door de eerste officier en later door de commandant, werd er gevraagd welk dienstvak we destijds hadden aan boord. Direct werd het (vrouwelijke) Hoofd Technische Dienst gepraaid. We kregen een zeer uitgebreide rondleiding door de technische ruimtes, dieselkamer, machinekamers en de vernieuwde Technische Centrale. Ook de compleet vernieuwde commandocentrale hebben we mogen bezoeken.Helaas mochten we geen foto's in het schip maken, maar op het dek was geen probleem. Wij vonden dat de binnenkant van het schip er na dertig jaar nog goed uitzag, aan de buitenkant zag je wel dat het schip de tand des tijds heeft doorstaan.

Navarinon
De S-fregatten blijven prachtige schepen. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Navarinon
In de longroom. Geheel links de HTD, dan de eerste officier. De commandant van de Navarinon is de tweede van rechts. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Na de rondleidingen was er een 'gift exchange' door de eerste officier. Wij kregen allemaal een cap en een fotolijst van de Navarinon. Ondanks dat er geen verplichtingen van onze kant waren vanuit de Griekse marine, hadden wij ook enkele kado's mee genomen: een fotolijst op canvas van Hr. Ms. Van Kinsbergen tijdens Sail 1985 en heerlijke Nederlandse stroopwafels.

De stroopwafels gingen gelijk door naar de eskader commandant die op dat moment aan boord was.

In de haven lagen meerdere S-fregatten aan de pier en ook enkele fregatten van Duitse origine van de MEKO-klasse, maar iedereen aan boord die we spraken, sprak over de S-fregatten die het bij zwaar weer zo goed doen.

Navarinon
De S-fregatten in een volle haven, met geheel rechts een nieuwer fregat: MEKO. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Navarinon
Links het MEKO-fregat en rechts weer de vele S-fregatten. (Foto: privé-collectie Teun van Wijk)

Na ons bezoek werden we weer netjes terug gebracht naar de main gate en zat ons bezoek aan HS Navarinon er op.

's Middags wilden wij nog een bezoek brengen aan het slagschip Averof, een museumschip welke in de haven van Athene ligt, echter die was helaas 's middags gesloten.

Op 20-11-2015 zijn we weer vroeg vanuit Athene vertrokken naar Brussel Charleroi om daar aan te komen in de stromende regen. In Griekenland was het nog ca 22 graden.

Al met al een zeer mooie ervaring en ontvangen door zeer gastvrije Griekse marine die trots is op onze oude S-fregatten."


Vorig jaar mocht de Griekse televisie aan boord voor een reportage vanaf HS Navarino.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
S-fregatten

Navarino in actie
Dag 2 Norman Atlantic