Marineschepen.nl
 
   
 

Onverwachts einde: oude kruiser De Ruyter op weg naar sloop


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-07-2022 | Laatst aangepast: 08-07-2022


Het nieuws kwam vandaag toch als een verrassing. De Peruaanse kruiser Almirante Grau, de vroegere De Ruyter, was al even uit dienst, maar verliet vanmiddag Nederlandse tijd onaangekondigd de marinehaven van Peru voor de laatste reis. Het schip dat ooit werd gebouwd door Wilton-Feijenoord in Rotterdam, is onderweg naar de sloop.

Almirante Grau
De Almirante Grau eerder vandaag. Het schip vertrekt voor het laatst uit de marinehaven Callao in Lima. (Foto: Juan Carlos Iglesias Caminati)

Dat de oude kruiser niet meer in Lima aan de kade zou blijven, was bekend. De Peruaanse marine had het schip in 2017 uit dienst gesteld, waarna het vlak voor de coronapandemie begon werd overgenomen door een stichting. Dat werd geen succes en de kruiser kwam terug in de handen van de marine.



Begin dit jaar zette de marine de kruiser te koop voor 981.000 euro. Marineschepen.nl kreeg al snel berichtjes van personen die de kruiser wilden behouden. Eén initiatief klonk veelbelovend: een pretpark dat momenteel door een Peruaans-Nederlands team wordt ontwikkeld, zou op het punt staan de kruiser aan te schaffen. In maart zou getekend worden, werd Marineschepen.nl verteld.

Kruiser De Ruyter
Kruiser Hr.Ms. De Ruyter. (Foto: Koninklijke Marine)

Maar het bleef stil rond de Almirante Grau en de redding van de De Ruyter.

"Mijn ochtend ging heel goed totdat ik de voormalige BAP Almirante Grau zag vertrekken", schreef de Peruaanse journalist Gaston Gaviola enkele uren geleden op Twitter. Het schip vertrok "voor zijn laatste reis, op weg naar de sloop." Eerder vanavond was Marineschepen.nl getipt door de zoon van een voormalig commandant van de Almirante Grau. Van de Peruaanse marine heeft deze website de afgelopen maanden geen respons ontvangen op vragen.



Op beelden die Marineschepen.nl heeft ontvangen is te zien dat het schip uitgezwaaid wordt door enkele Peruaanse militairen, begeleid door -wat lijkt op- de Peruaanse marinekapel.

Waar de Almirante Grau gesloopt gaat worden, is onbekend. Dat kan in Peru zijn, maar veel schepen worden naar Bangladesh, Pakistan en India gesleept om daar op een sloopstrand te worden gevaren. Zodra hier meer over bekend wordt, zal dat hier worden vermeld.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Met de sloop van de oude kruiser gaat een belangrijk stuk Nederlandse marinegeschiedenis verloren. Een geschiedenis die overigens in september 1939 begon toen de kiel van het schip werd gelegd. Pas na de Tweede Wereldoorlog kon de kruiser worden afgebouwd. Ondanks dat het schip is inmiddels langere tijd in Peruaanse dienst geweest dan in Nederlandse dienst, was er veel belangstelling om het schip te behouden. De aanschafkosten waren eigenlijk het probleem niet. "De aankoopprijs verbleekt bij de kosten voor onder andere het verwijderen van asbest en het geschikt maken voor museale toegang", zei conservator Leon Homburg eerder dit jaar tegen Marineschepen.nl.

Om het schip te kunnen behouden, moest er een financieel wonder gebeuren, zei hij. Zoals vaker, heeft het wonder zich niet voltrokken.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

'Financiering behoud kruiser bijna rond'

Kruiser te koop

Kruiser uit dienst, onderzoek museumschip

Hr.Ms. De Ruyter