Marineschepen.nl
 
   
 

IsraŽl en VS waarschuwen Iran met onderzeeboten


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-12-2020 | Laatst aangepast: 23-12-2020


Begin deze week voer de Amerikaanse nucleaire onderzeeboot USS Georgia (Ohioklasse) door de Straat van Hormuz de Perzische Golf in. Ook een IsraŽlische dieselelektrische onderzeeboot van de Dolphinklasse koerste door de Straat van Hormuz. Dat de entree van de twee onderzeeboten in het zeegebied door beide landen bekend werd gemaakt is een zeldzaamheid. Ten tijde van spanningen met Iran lijkt de verschijning van die onderzeeboten voor de Iraanse kust niets anders te zijn dan een waarschuwing.

IsraŽl
Een IsraŽlische onderzeeboot van de Dolphin 2-klasse. Deze onderzeeboten zijn gebouwd door tkMS en maar iets kleiner dan de Walrusklasse. (Foto: IsraŽlische marine)

Vorige maand werd een Iraanse nucleaire wetenschapper geliquideerd en 2020 begon met een drone-aanval waarbij de Iraanse militaire commandant generaal Qassem Soleimani om het leven kwam. Iran zwoer na beide gebeurtenissen wraak, na de liquidatie van de atoomwetenschapper richtte de woede van Iran zich voornamelijk op IsraŽl. Een vergeldingsactie heeft tot op heden niet plaatsgevonden, maar over enkele weken is het precies een jaar geleden dat Soleimani werd gedood bij de drone-aanval en die datum zou Iran kunnen verleiden tot actie.Onderzeeboten in de Perzische Golf
Wat zeker is, is dat zowel de VS als IsraŽl een onderzeeboot naar de Perzische Golf hebben gestuurd. Amerikaanse onderzeeboten zijn vaker in de Golf te vinden en naar verluidt heeft ook IsraŽl regelmatig een onderzeeboot in die regio, bewapend met kruisvluchtwapens.

Afgelopen maandag en dinsdag berichtten IsraŽlische media dat vorige week een IsraŽlische onderzeeboot het Suezkanaal was gepasseerd, dus met toestemming van Egypte, op weg naar de Perzische Golf. De IsraŽlische marine wilde niet reageren op de berichtgeving.

SSBN
Afgelopen maandag. USS Georgia op de voorgrond, met een dry deck shelter op het dek. De dry deck shelter biedt ruimte aan special forces zoals Navy Seals en hun apparatuur. Op de achtergrond USS Port Royal. Beide schepen varen hier door de Straat van Hormuz. (Foto: Amerikaanse marine)

Bij de Amerikaanse marine was dat anders, maandag publiceerde de US Navy zelf dat de Ohioklasse-onderzeeboot USS Georgia door de Straat van Hormuz was gevaren, vergezeld door de Ticonderogaklasse-kruisers USS Port Royal en USS Philippine Sea. Voor laatst genoemde was dat de zoveelste passage in de afgelopen maanden, maar de Port Royal was op 21 oktober uit de marinehaven van San Diego aan de Amerikaanse westkust vertrokken. USS Georgia was begin oktober gespot bij Diego Garcia, het Britse eiland in de Indische Oceaan, voor een logistieke stop.

Dat de Amerikaanse marine melding maakt van een passage van een onderzeeboot door de Straat van Hormuz is uitzonderlijk en dat tegelijkertijd een IsraŽlische onderzeeboot in de area is, leidt tot speculaties over de intenties van de eenheden. Zeker omdat de spanningen tussen Iran en de VS de laatste tijd weer aan het oplopen zijn en Amerikaanse B-52 bommenwerpers in november en begin december als een show of force boven de Persische Golf vlogen om Iran af te schrikken geweld tegen Amerikaanse eenheden te gebruiken, na de liquidatie van de atoomgeleerde.Honderden Tomahawks
Dat de inzet van de onderzeeboten en kruisers hiermee gelinkt wordt, heeft ook te maken met de middelen die zij hebben. Want hoewel het verschillende eenheden zijn, hebben zij een ding gemeen: kruisvluchtwapens. Hoewel de 170-meter lange USS Georgia van huis uit een onderzeeboot met ballistische raketten (kernraketten) is, onderging de boot in 2003 een aanpassing van SSBN naar SSGN. De boot uit 1984 werd namelijk verbouwd tot een guided missile submarine. Samen met drie andere onderzeeboten van deze klasse kan de Georgia nu onder andere Tomahawk kruisvluchtwapens lanceren. USS Georgia heeft ruimte voor maximaal 154 Tomahawks.

USS Philippine Sea en Port Royal hebben ieder 122 lanceercellen, maar die zijn niet volledig gevuld met Tomahawks, eerder door een mix bestaande uit SM-6, SM-2 en ESSM-raketten tegen voornamelijk luchtdoelen.

Dolphin
Commandocentrale van een Dolphinklasse onderzeeboot. (Foto: IsraŽlische marine)

De IsraŽlische Dolphinklasse onderzeeboten hebben ook kruisvluchtwapens; de Popeye Turbo SLCM (submarine launched cruise missile) kan doelen op 1500 km afstand treffen. De Dolphins zouden ruimte hebben voor 16 Popeye's. In tegenstelling tot de Georgia, lanceren de Dolphins hun kruisvluchtwapens vanuit de boegbuizen. De IsraŽlische onderzeeboten hebben maar liefst tien torpedobuizen (zes is gebruikelijk), waarvan zes de standaard diameter hebben voor onderzeeboottorpedo's van 533mm, maar de boten hebben ook vier buizen van 650mm voor de Popeye Turbo.

De komende tijd zullen we zien hoe de situatie zich in de Perzische Golf ontwikkelt. De commandant van de IsraŽlische strijdkrachten heeft gisteren al wel gewaarschuwd. "De laatste tijd hebben we een toename van Iraanse dreigementen tegen IsraŽl waargenomen", zei luitenant-generaal Aviv Kochavi. "De IsraŽlische strijdkrachten zullen iedereen aanvallen die betrokken is bij activiteiten tegen de staat IsraŽl of tegen IsraŽlische doelen, geheel of gedeeltelijk, dichtbij of ver weg. Ik zeg het simpel: onze vergeldingsmaatregelen voorbereid en geoefend. Ik raad onze vijanden aan ons niet op de proef te stellen."

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen