Marineschepen.nl
 
   
 

Weer brand aan boord van Russisch vliegkampschip Admiral Kuznetsov


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-12-2022 | Laatst aangepast: 22-12-2022


Moskou moet weer een tegenslag incasseren rond het vliegkampschip Admiral Kuznetsov. Aan boord van Ruslands enige carrier brak vanochtend brand uit, zo melden lokale Russische media. De brand zou inmiddels zijn geblust.

Kuznetsov
Brand aan boord van de Admiral Kuznetsov in Moermansk.

Lange weg
Eerder deze week kwam het Russische persbureau TASS met, voor de Russische marine, heugelijk nieuws: de Admiral Kuznetsov gaat het droogdok uit. De carrier is sinds 2017 in onderhoud, een periode die gekenmerkt wordt door een hele reeks aan ongelukken. Het enige drijvende droogdok van Rusland zonk, een kraan viel op de Kuznetsov waardoor schade ontstond. In december 2019 brak brand uit aan boord van de carrier en er was sprake van corruptie bij de bouw van het nieuwe droogdok (dit keer op land) in Moermansk.De afgelopen twee jaar leek het project voorspoedig te verlopen. Pas afgelopen maart werd het droogdok gevuld met water, in mei ging de Kuznetsov het dok in voor de volgende fase van onderhoud. De Russische marine zei in november dat de Kuznetsov op schema lag om in 2024 naar zee te gaan.Modernisering Kuznetsov bijna klaar
Dinsdag berichtte het staatspersbureau dat het werk aan de Kuznetsov er op zit. "De reparaties in het dok zijn bijna voltooid. Het enige wat nu nog rest is het schip klaar te maken voor reparaties terwijl het schip aan de steiger ligt. Dit zal in de komende dagen gebeuren", zei Alexei Rakhmanov, Director-General of the United Shipbuilding Corporation in een persbericht van TASS. Het dok zou worden gevuld met water, "zodat het vliegdekschip naar de aanlegplaats kan varen voor de laatste reparatiefase."

Kuznetsov
De Kuznetsov lag van mei tot en met december dit jaar in het droogdok. Deze foto werd in juli gemaakt en toont de carrier in het droogdok van Zvezdochka. (Foto: Google Earth)

Brand
Uit beelden van de Kuznetsov van vandaag blijkt dat het vliegkampschip uit het dok was toen de brand uitbrak. Hoe groot de brand was, is niet bekend, maar de rook is duidelijk te zien. De brand zou zijn ontstaan tjdens reparatiewerkzaamheden.

Twintig mensen moesten worden geŰvacueerd vanwege de brand.

Sinds het begin van de oorlog in Oekra´ne wordt Rusland regelmatig getroffen door onopgehelderde branden en explosies. Er zijn bij de brand van de Kuznetsov (nog) geen aanwijzingen dat er een relatie is tussen de oorlog in Oekra´ne en de brand. Wel werd in augustus de vliegbasis Saki op de Krim, waar de vliegers en het technisch personeel voor de carrier wordt opgeleid, aangevallen. Die aanval richtte zich echter vooral op de vliegtuigen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Kuznetsov in laatste fase modernisering