Marineschepen.nl
 
   
 

Oekra´ne claimt zinken van een van nieuwste Russische patrouilleschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-03-2024 | Laatst aangepast:05-03-2024


Oekra´ne heeft weer een aanval uitgevoerd met de onbemande Magura V5 drones. Afgelopen nacht was het patrouilleschip Sergey Kotov het doelwit. Het Project 22160-schip van de Bykovklasse zou zijn gezonken. Dat blijkt niet direct uit de beelden die Oekra´ne heeft gedeeld, maar daaruit blijkt wel dat het schip op z'n minst zwaar beschadigd is.

Sergei Kotov
Beelden gemaakt door een Oekra´ense drone tijdens de aanval. Hier is duidelijk een Bykovklasse patrouilleschip te zien. (Beeld: Oekra´ense Defensie)

De aanval had plaats in de Straat van Kertsj, tussen het geannexeerde schiereiland de Krim en Rusland. Opnieuw werd een Russisch marineschip aangevallen nabij de kust en opnieuw gebeurde dat 's nachts. Het is de derde succesvolle aanval in 2024.De Sergey Kotov werd aangevallen door meerdere Unmanned Surface Vessels (USV), die het schip van verschillende kanten belaagden. Op de beelden is te zien hoe de drones tegen de scheepshuid van het patrouilleschip tot ontploffing komen. Bij zeker ÚÚn drone is te zien dat deze de reeds ernstig beschadigde achterzijde van het schip nadert. Want ook dit keer lijken de drones in eerste instantie gericht te zijn op het achterste deel van het schip, met als doel het uitschakelen van de voortstuwing (bijvoorbeld de schroeven, schroefassen of voortstuwingsmotoren). Vervolgens kunnen de resterende drones zich op het stilliggende schip storten.Op andere beelden, die gemaakt zijn vanaf een ander schip of vanaf de kant, is te zien dat de Kotov probeert weg te varen en met het 76,2mm kanon de drones probeert uit te schakelen. Daar slaagt het patrouilleschip niet in en explosies volgen.Wat direct opvalt is dat de Kotov pas in 2022 in dienst werd gesteld. In tegenstelling tot bij de eerdere succesvolle aanvallen, is de Kotov een nieuw schip. Desondanks was het patrouilleschip niet uitgerust tegen een aanval als deze met drones. Behalve het kanon, heeft het schip alleen 14,5mm (bemande) machinegeweren.

Sergei Kotov
De Sergei Kotov voorafgaand aan de tewaterlating. (Foto: Russische marine)

Dat deze patrouilleschepen van de Bykovklasse kwetsbaar zijn in een conflict, was bij de Russische marine al bekend. In 2022, na de Russische invasie maar nog voor de indienststelling van de Kotov, berichtte het staatspersbureau TASS dat de marine geen nieuwe Project 22160-schepen meer wil bestellen. Deze schepen zouden volgens de bemanningen niet geschikt zijn voor gebruik in oorlog: niet voldoende zeewaardig, te lichte bepantsering, kwetsbaarheid van de voorstuwingssystemen en een zwakke luchtverdediging. Oekra´ne had de drones nog niet uitgevonden, en aan dat rijtje tekortkomingen kan dus nog worden toegevoegd dat het niet bestand is tegen een zwermaanval met Magura V5's.Zinkende vloot
De aanval van vannacht bewijst weer dat de Russische Zwarte Zeevloot nog altijd geen antwoord heeft op de Oekra´ense aanvalsdrones en zeker niet op deze nieuwe Magura V5. Het maritieme innovatietempo in Oekra´ne ligt beduidend hoger dan in Rusland; Oekra´ne heeft het initiatief op zee naar zich toegetrokken en weet sneller relatief goedkope platformen en wapensystemen te ontwikkelen dan Rusland een verdediging of een aanval heeft gemaakt.

Zoals Frederik Van Lokeren onlangs al schreef, moet Rusland met een oplossing komen wil het boven water nog iets kunnen betekenen in de Zwarte Zee. Maar met dit Oekra´ense aanvalstempo is de vraag of het Russische antwoord op tijd komt.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Weer brengt Oekra´ne Russisch marineschip tot zinken

Korvet tot zinken gebracht met varende drones