Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans vliegkampschip USS Abraham Lincoln nu ten zuiden van Jemen. Op weg naar de Straat van Hormuz?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-05-2019 | Laatst aangepast: 13-05-2019


Het eskader onder leiding van het Amerikaanse vliegkampschip USS Abraham Lincoln (Nimitzklasse) is de zeestraat Bab el Mandeb gepasseerd en opereert ten zuiden van Jemen. De taakgroep is naar het operatiegebied van de Amerikaanse Vijfde Vloot gestuurd omdat er volgens Washington aanwijzingen zijn dat er aanvallen op Amerikaanse militairen vanuit Iran verwacht werden. De vraag is echter waar het eskader exact naar toe gaat. Gaat het door de Straat van Hormuz, langs de voortuin van Iran?

Abraham Lincoln
USS Abraham Lincoln en USNS Arctic tijdens een bevoorrading op zee. (Foto: US Navy)

USS Abraham Lincoln vaart aan het hoofd van een eskader dat verder bestaat uit het Spaanse fregat van de Alvaro de Bazanklasse SPS Mendez Nunez, de Amerikaanse kruiser USS Leyte Gulf (Ticonderogaklasse), het bevorradingsschip USNS Arctic (Supplyklasse) en de destroyer USS Bainbridge (Arleigh Burkeklasse). De schepen passeerden afgelopen donderdag het Suezkanaal en vanavond werd bekend dat de taakgroep door de zeestraat Bab el Mandeb is gevaren. Deze zeestraat scheidt Djibouti en Jemen. USS Nitze (Arleigh Burkeklasse) was al eerder door het Suezkanaal gevaren.Vorige week werd bekend dat het ambfibisch transportschip USS Arlington (San Antonioklasse) met mariniers, landingsvaartuigen en helikopters aan het eskader zou worden toegevoegd. Dat schip voer onder leiding van USS Kearsarge (Waspklasse) in de Middellandse Zee.Of de groep onder leiding van de Abraham Lincoln ook de Perzische Golf in gaat is niet zeker. Hoewel dat wel wordt geschreven, is de communicatie van het Pentagon duidelijk: de groep gaat naar het gebied van de Vijfde Vloot en dus kan het ook buiten de Perzische Golf blijven, zoals de Golf van Oman of de Arabische Zee. Gaan de schepen wel door de Straat van Hormuz dat op z'n smalst 21 zeemijl (39 km) breed is, dan varen ze vlak voor de Iraanse kust. Dat zijn weliswaar internationale wateren, maar in deze tijden van oplopende spanningen is ieder detail van belang.

De verwachting is niet dat er direct een gewapend treffen volgt na een passage, maar een passage kan reacties wel uitlokken. Iran heeft de afgelopen jaren vaker met bootjes of een drone Amerikaanse marineschepen in de zeestraat lastiggevallen. De commandant van de Amerikaanse Vijfde Vloot, vice-admiraal Jim Malloy, houdt zich in ieder geval tegen Reuters op de vlakte. Hij wilde niet zeggen of de schepen door de Straat zouden gaan. Wel zei hij: "If I need to bring it inside the strait, I will do so. Iím not restricted in any way, Iím not challenged in any way, to operate her anywhere in the Middle East."

Suezkanaal
USS Bainbridge, USNS Arctic en (achteraan) SPS Mendez Nunez door het Suezkanaal. (Foto: US Navy)

Dreigementen tot afsluiting van de Straat van Hormuz zijn dit keer nog niet vanuit Teheran gekomen, wel dat Iran het Amerikaanse vliegkampschip niet vreest maar als doelwit ziet. Dreigingen tot afsluiting van de Straat zijn in het verleden wel met enige regelmaat geuit. Bijvoorbeeld in 2012. Ook Nederlandse marineschepen kregen, in 2005 en 2002, te maken met Iraanse provocaties. Zr.Ms. Van Amstel en Hr.Ms. Philips van Almonde werden aangestraald met vuurleidingsradars en Hr.Ms. Tjerk Hiddes voelde de dreiging van speedbootjes, een bekende Iraanse tactiek in die wateren.

Abraham Lincoln
(Beeld: Google Maps)

Mocht het echt tot een conflictsituatie komen, dan zal passage door de Straat van Hormuz niet eenvoudig zijn en waarschijnlijk ook niet geprobeerd worden door de Abraham Lincoln en consorten. De Iraanse strijdkrachten hebben zich gespecialiseerd in oorlogvoering in deze flessenhals en beschikken over diverse antischipraketten zoals het al in 2012 demonstreerde, maar ook onderzeeboten die een passage uiterst risicovol maken. De Amerikanen zullen in een conflict op afstand blijven.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
USS Abraham Lincoln richting Iran
Iraanse SSM's in Straat van Hormuz
Tweede carrier naar PG
Iran waarschuwt VS
Iran oefent in Straat